Annons
Måndagen den 24:e januari
4.8°C 5.9m/s
Dagens namn: Erika

Testa dig efter utlandsresa

En svag tendens till ökad smittspridningen finns nu i Skåne uppger Region Skåne.

Även om smittspridningen i Skåne är fortsatt låg, syns nu en svag tendens till ökning av antalet positiva fall. Samtidigt har nu 70 procent av alla skåningar fått minst en dos vaccin.
– Ökningen ses särskilt i de yngre åldersgrupperna, 10 – 29 år. Andelen positiva prover i egenprovtagningen ökar också. Vi följer noggrant utvecklingen, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Annons
 

Utvecklingen är inte helt oväntad med tanke på att smittspridningen ökar både i Europa och i vissa andra delar av Sverige samtidigt som resandet ökar i semestertider. Mot den bakgrunden är det viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer att testa sig för covid-19 efter en utlandsresa.

– Alla, även svenska medborgare, som kommer från ett land utanför Norden ska ta ett PCR-test vid ankomst till Sverige, påminner Per Hagstam.

Och samtidigt är det viktigt att fortsatt tänka på de grundläggande åtgärderna för att minska smittspridning: hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när man är sjuk.

– Vi har alla ett ansvar här, säger Per Hagstam

Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet finns på Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

70 procent har fått vaccin
Nu har mer än 70 procent av alla skåningar fått minst en dos covid-vaccin. Och 46 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerad. 

För den som ännu inte har vaccinerat sig är det läge att göra det nu.
– Just nu finns många lediga vaccinationstider i Skåne. Vi tror att det har att göra med relativt god tillgång på vaccin för tillfället i kombination med att vi just befinner oss mitt i semesterperioden, men vi uppmanar de som ännu inte vaccinerat sig att passa på nu då vaccinleveranserna förväntas bli något lägre framöver, säger Per Hagstam.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser