
Den Wetterlindska möllan som står på en liten upphöjning mitt bland husen på Kvarntorget, i folkmun kallat Plorren, har fått nya vingar. Det var 2018 som ett rötangrepp gjorde att man tvingades ta ner dom. Sedan dess har Möllebygg AB från Tomelilla arbetat med att få till nya vingar. Och på tisdagen sattes de på plats.
På dagen för tre år sedan fick Landskrona Direkt en rundtur i den Wetterlindska möllan. Redan då talades det om rötan och att man genomfört mindre renoveringar. Senare på året togs dock beslut om att nya vingar skulle tillverkas.
– Vi sågade ner dom gamla 2018 och beställde nytt virke, svensk lärk, 2019 och sedan har det torkat i cirka två år innan vi kunde börja tillverka vingarna strax efter nyår i år, säger Ingemar Svensson som har det annorlunda yrket möllebyggare.
– Vad jag vet så är vi de enda i landet. Det finns i alla fall inte fler än vi i Skåne.
Att tillverka vingar till möllor är inget enkelt hantverk.
– Det svåra är skevningen. Alla hålen är olika för att vingarna ska kunna fånga upp vinden, säger John Svensson, son till Ingemar och möllebyggare i fjärde generationen, allt medan han skruvar fast en liten mässingsskylt där han och hans fars namn står ingraverat.
Efter ett par timmars precisionsarbete med kranbil och skylift sitter de fyra nya vingarna på plats. Hur länge dessa består avgörs på hur de sköts.
– Det gäller att snurra vingarna då och då och måla dom. Då håller de länge, säger Ingemar Svensson.
Tanken är att Landskrona stad, vilka äger den Wetterlindska möllan, ska skriva ett serviceavtal med Möllebyggarna.
– Det är vårt mål. Vi vill behålla vår mölla och de nya vingarna kostar knappt en halv miljon kronor. Därför vill vi engagera Möllebygg att hålla efter både möllan och dess vingar, säger Magnus Sjunnesson, chef för Landskrona Fastighetsförvaltning.
– Det gör vi gärna. Då kommer vi och inspekterar ett par gånger om året och håller efter möllan, svarar Ingemar Svensson.
Möllan på Plorren är inte den enda i kommunen som renoveras av Möllebygg AB.
– Nej, vi håller nu på med Häljarps mölla. Sen har vi någon till. Det blir väl två, tre möllor om året, avslutar möllebyggaren.
Läs även: