Annons

Röta hotar vingklippa mölla

Sedan 1927 är den Wetterlindska möllan i Landskrona stads ägo. Då bidrog några “Landskronitamerikaner” till den gamla stubbamöllans bevarande. Nu återstår och se om stadens politiker anser det värt att genomföra en ny räddningsaktion. Uppskattningsvis behövs det en halv miljon kronor för att åtgärda de rötskador som nu finns vid vingfästena.

Tidigt i somras tittade vi in i Wetterlindska möllan vid Kvarntorget. Detta efter att vingarna fått en del rötskadat virke utbytt. Vid gårdagens rutinkontroll av den i den gamla stubbamöllan visade det sig finnas ett kraftigt rötangrepp vid fästet till ekaxeln som driver vingarna. Något som medför en kostsam renovering som nu måste till.

Annons
 

– Vi kan ju inte ha en vingklippt mölla, säger Magnus Sjunnesson, Landskrona stads biträdande fastighetschef och inväntar den rapport som inspektörerna från kontrollen har att lämna in.
Eventuellt får vi plocka ner vingarna och sen får vi äska pengar i kommande budget så att vi kan få utfört de åtgärder som behövs, säger han och nämner att det kan komma att kosta uppemot en halv miljon kronor att få skadorna fixade.

Magnus Sjunnesson var under många år granne med stadens äldsta väderkvarn och självklart klappar hjärtat lite extra för denna speciella kommunägda byggnad.
– Vi kommer antagligen att få involvera såväl stadsantikvarien som Kvarntorgetsvänner i arbetet men det rent praktiska får sedan överlåtas åt möllebyggarna. Vi kan inte ha en mölla utan vingar, avslutar Magnus Sjunnesson.

Läs mer: Vi kikar in i möllan

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser