Annons

Läget i Landskrona

2020-års studentfirande ställde extraordinära krav på arrangörerna. Detsamma kommer att gälla i år.

Region Skånes smittskyddsläkare är i dagsläget försiktigt positiva.  Smittläget går åt rätt håll. Under vecka 19 rapporterades totalt 113 fall i Landskrona vilket är 23 färre jämfört med föregående vecka. Dock uppmanas till fortsatt försiktighet och exempelvis kommer årets studentutspring i Landskrona att ske i likhet med fjolårets.

Annons
 

Idag ligger det rullande sjudagarsmedlet över antal smittade med covid-19 på 461 personer i Skåne. Det är ett högt smittläge, men trots det är Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander försiktigt positiv. Sedan 8 maj konstateras färre fall i alla åldersgrupper och i hela Skåne.
– Den brittiska virusvarianten dominerar totalt. Vi har enstaka fall av flera andra virusvarianter. Häromdagen fick vi rapporterat vårt första fall av den indiska virusvarianten. Det är väntat att vi ser den här dynamiken i virusvarianter, säger Eva Melander.

Läget i Landskrona
Landskronas samtliga skolor och förskolor bedriver idag verksamhet med full närundervisning. Enstaka positiva fall av covid-19 finns på vissa enheter men under de senaste två veckorna har inga större utbrott konstaterats.

Årets studentfirande blir som ifjol
Elever som tar studenten från Öresundsgymnasiet har informerats om att utspringen kommer att ske i likhet med fjolårets; klassvisa utspring och varje student får tas emot av max två personer.

Jobbar fortsatt hemifrån
I enlighet med nationella rekommendationer kommer staden att fortsätta rekommendera hemarbete till och med 15 september, förutsatt att smittspridningen inte avviker från den bedömning som beslutet grundar sig på.

Volontärerna fasas ut
Vi noterar att stadens erbjudande om volontärhjälp håller på att fasas ut.
– Behov och efterfrågan minskar i takt med att allt fler vaccineras och efter sommaren bedöms volontärstödet inte behövas längre, uppger Landskrona stad i dagens lägesbild som skickats ut till media.

Gå och bada men håll avstånd
Citadellbadet öppnar 29 maj och Härslövsbadet öppnar 12 juni. På båda baden kommer omklädningsrum att vara stängda. Hopptornet på Citadellbadet kommer att vara stängt för att hindra risken för trängsel och smitta.

Vaccinationsläget
Enligt Folkhälsomyndighetens nationella databas för vaccinering mot covid-19 har hittills cirka 37,6 procent av Landskronaborna fått sin första dos och 11 procent sin andra.

Nationella lättnader till sommaren men vänta med stora fester
Nationellt kommer vissa lättnader för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus och utomhus att ske den 1 juni.
– Det handlar framför allt om höjda publiktak för olika evenemang inom kultur och idrott. För privatpersoner som hyr en lokal kommer maxgränsen med åtta personer att ligga kvar. Övriga allmänna råd om att umgås i mindre grupp och att undvika nära kontakter kommer också att ligga kvar. Så det kommer även efter 1 juni inte att vara läge att anordna större middagar eller privata fester, säger Eva Melander.

Sex nya ställen öppnar på måndag
I måndags öppnade de första sex vaccinationsställena tidsbokningen för skåningar i åldern 50 till 59 år. Nu på måndag, den 24 maj, öppnas ytterligare sex vaccinationsställen runt om i Skåne, dock ännu inget i Landskrona. Klockan 9 på morgon släpps 20 000 nya tider. Även denna gång är det enbart de som är 50 till 59 år som kan boka. Kapaciteten att vaccinera är långt större än det vaccin som Region Skåne har tillgång till och tiderna som släpps på måndag kommer att gå åt snabbt. Många vaccinationsställen släpper också enstaka strötider kontinuerligt i sina digitala bokningssystem, när tider avbokas.

Notera att tiderna bokas hos de privata vaccinatörer som Region Skåne har upphandlat. På 1177.se finns en länk till de aktuella vaccinatörerna. Regionen ber alla observera att man inte ska logga in på 1177.se för att boka tid. Det går inte att boka tid hos vårdcentralen.

Läs mer:

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser