Önskan att hjälpa till är stor

Efter branden på Silvergården har allmänheten hört av sig och undrat hur de kan hjälpa de drabbade. Foto: André Tajti - AT-Foto.se
Efter branden på Silvergården har allmänheten hört av sig och undrat hur de kan hjälpa de drabbade.
Foto: André Tajti – AT-Foto.se
Uppdaterad kl 17.35

Flera läsare har hört av sig till Landskrona Direkt och undrat hur de kan stötta de branddrabbade på Silvergården. Man har velat skänka allt från leksaker, till hygienartiklar, möbler och kläder. (se uppdatering längst ner)

Stadens invånare visar hjärta. Viljan att hjälpa alla de som nu drabbats av branden på Silvergården och den tidigare på Koppargården är uppenbarligen stor.
– Var kan man lämna in typ barnsängar, kläder, leksaker till de som drabbats av branden?, var  Ronnie Rosengren tidigt ute och undrade. Därefter har flera liknande frågor nått tidningen.

Tråkigt nog är svaret på frågorna inte givna. Landskrona Direkt har varit i kontakt med ett par tjänstemän på kommunen men även diakonin och ett par hjälporganisationer.

Marie Branting är diakon i Landskrona församling och hon berättar att hon försöker sätta sig in i läget, dock vet hon ingen som just nu samordnar någon hjälpinsats ditt landskronabor som vill bidra skulle kunna vända sig.
– Jag har kontaktat Paulssons fastigheter om de vet någon familj som är i behov av speciellt stöd, men de kände de inte till, säger hon.

Carina Magnusson, är sektionschef på individ- och familjeförvaltningen med ansvar för akutboendet dit en del familjer från branden fått tillfälligt boende.
–  I dagsläget finns det inget behov av kläder, leksaker etcetera utifrån de familjer som bor på Akutbo familj efter branden, säger hon men uppskattar viljan att skänka saker.
– Det är ju ett fint initiativ och dom kan kontakta någon frivillighetsorganisation, exempelvis Röda Korset då det kan finnas drabbade familjer som inte har kontakt med socialtjänsten, fortsätter hon.

Biträdande förvaltningschef i individ- och familjeförvaltningen, Carina Jording, sitter med i stadens Posom-grupp, en krisgrupp som arbetar med just krishantering
–  Den som har den samlade bilden och kontakten med alla de boende i den drabbade fastigheten är fastighetsägaren Paulssons. En del familjer har ordnat med eget boende, andra bor på Hotell Öresund via sina försäkringsbolag och någon har stöd via socialtjänsten. Det innebär att det saknas en gemensam kontaktyta att nå familjerna, förutom via fastighetsägaren som har löpande kontakt med de boende via sin webb och via sms. Kanske kan fastighetsägaren ha något uppslag för hur hjälp skulle kunna förmedlas?, säger hon och kommer samtidigt med ett glädjande besked.

– Det har ju vidare visat sig att skadorna på fastigheten är betydligt mindre än befarat varför de boende nu vet att de till allra största del kommer att kunna återfå sina tillhörigheter i oskadat skick.  Detta är ju verkligen en oväntat glad nyhet!, avslutar Carina Jording.

UPPDATERAD 17.35:
Åsa Lind på Paulssons Fastigheter meddelar sent på tisdagseftermiddagen att de som vill skänka till de drabbade kan träffas på onsdagen.
– En kvinna som ville skänka saker hörde av sig till mig. Dessutom läste jag er artikel om de som ville ställa upp. Då bestämde vi att kvinnan som ringde kommer att stå på parkeringsplatsen till Silvergården 1, vid Stenorsvägen, mellan klockan 15 och 17 imorgon, onsdag. Vi kommer att meddela detta till de som drabbats av branden. Då kan även andra som vill hjälpa till komma, säger Åsa Lind.
– Och de som inte kan komma då kan kontakta mig via e-post, asa.lind@paulssons.se så försöker vi hitta en lösning.

Läs mer:

Till arkivet