Landskronasjälen intar kulturnatten

Boujee Malo och Zilan Batak är två av unga lokala artisttalanger man kan stifta bekantskap med under kulturnatten.

Var sitter Landskronasjälen?. Detta ska utrönas ikväll.
Är det på en stollig stol? Har ABF svaret? Kyrkan? Finns den bland stadens alla duktiga musiker? Sitter det rent av i kläderna? Ikväll är det kulturnatt i just vår lilla stad. Temat är Landskronasjälen.

– Vi visar Landskronasjälens faktiska klädedräkt. Se grändens kullersten agera catwalk för en kväll och lär känna Landskronasjälen genom dräkt- och modehistoriens årsringar, säger Lena Bjering, verksamhetsansvarig för Folkuniversitetet butik Smart på Norra Kyrkogränden 22.
– Fokus för visningen är Landskrona som textilstad. Vi har lånat in och plockat ur vårt sortiment för att visa upp vilken fantastisk textilhistoria staden bär på, säger hon och bjuder in till kulturhistoriska modevisning klockan 19.30 och 20.30.

Dregen is back i town
Lite längre ner på samma gränd finns två av stadens gallerier. Här kommer det bli trångt, var så säkra. Dregen är tillbaka på Galleri Gamla Staden. Gitarristen från Backyard Babies och Hellacopters har med sig dussinet fullt av nya målningar som har premiärvisning under kulturnatten.  Sällskap på galleriets väggar får han av Erich Anton Hermann Hörtnagl fotografier.

Rakt över gatan finns ytterligare ett rafflande kulturhus. Galleri 1568 bjuder på allt från musikunderhållning till konsthantverk, målning och fotografi.
– Jag måste ju ha något att göra på vinterhalvåret, säger Mikael Blomvall, en av stadens stora elitidrottare som länge nosat på världstoppen inom kitesurfing och som nu visar upp målningar.
– Jag målar impulsivt. Det är väl så jag lever mitt liv, säger han och skrattar hjärtligt.

En tango i kyrkan
– Vi kommer att en öppen visning av Sofia Albertina kl. 18.30 med Per Johansson som guide. Vår musiker David Westerholm kommer att gestalta med musik. Kyrkan kommer även få besök av Tango Fortuna som kommer att dansa tango inne i kyrkan.  Kl.20.30 kommer våra ungdomar att hålla i en ”halvniomässa” med mycket musik, berättar Mathilda Simonsson- Torstensson, kommunikatör vid Landskrona församling,

Mer musik
På flera av stadens etablissemang bjuds det på musik ikväll. Flera musiker dyker upp på det olika eventen men också på stadens krogar.

På kasernplan visar Landskrona City Agency upp flera av sina lokala unga talanger. 
Från klockan 20:00 kan man här se Zilan Batak, Alpha Industry Royal Dancers, Afromix, Sherif & Solomon, Boujee Malou och Elin Manneh. 

På Galleri Direkt på Gamla kyrkogatan 21 kommer Peter Cemjack och två elever från Kulturskolan att inleda kvällens turné klockan 18.30. Därefter kommer Alice Goldstrand och Ingrid Lundquist. Tjejerna träffades när de gick programlinjen spets musik på Spyken i Lund och har sen dess hängt ihop.
– Vi kommer spela upp några av våra favoritlåtar, utlovar Alice Goldstrand som runt 19.30 samt 21.00  uppträder bland vägskyltar och blåljusfotografier.

På Galleri Direkt hittar man också en lokal konsthantverkare.
Min stolar är en fantasifull och annorlunda variant av luffarslöjd, berättar Maria Goldstrand som kommer att slå sig ner vid ett av skrivborden som annars huserar någon av Landskrona Direkts skribenter. Stolarna är gjorda i färgglad metalltråd, knappar och tyg.
–  Stolliga till både material och form. En del har ursprung från verkliga modeller, men många är bara modeller från fantasin, berättar Maria Goldstrand.

På Galleriet är huvudattraktionen annars en utställning med vägskyltar.
– Kom och provkör vår vägbana inne på galleriet. Medtag egen farkost, säger en av de hemliga företrädarna för Etiskvandalism, Skandinaviens egna Banksys.

Konst i massor på stan
Konst på stan har vernissage på Kulturnatten och pågår till och med söndagen därpå.
I skyltfönster i stadens butiker och andra företag, ställer lokala konstnärer ut sina verk och besökare kan i lugn och ro gå sin egen konstrunda.
– Jag tänker bjuda åskådarna på en överraskning av sällan skådat slag, säger Guela Lesen i färd med att göra i ordning ett av fönsterna på Akademi bokhandeln.
– Vad det blir får ni se ikväll, säger hon lite hemlighetsfullt.

Hos ABF på Stora Norregatan träffar vi Kresimir Andelic.
– Här kommer vi att samtala om Landskrona förr och idag, berättar han.
– Samtidigt som vi passar på att visa upp vår verksamhet så tänker vi försöka borra ner oss lite i Landskronasjälen.
– Här kan man spela brädspel tillsammans med unga och vuxna från föreningen Laughing Halfings. Kvinnoföreningen Gåsakviltarna lockar till samtal om Landskrona på 1930-50-talet samtidigt som de visar sin tygkonst. Melker Rosenberg är också här och visar sina förbluffande fina luffarslöjdsalster, säger Kresimir Andelic. Och funderar lite på sin egen roll.
– Jag kom till Landskrona som fyraåring 1965. Jag växte upp här men 1991 flyttade jag utomlands och var då ifrån staden under en period som ofta beskrivs som problematisk. För tio år sen kom jag tillbaka. Landskrona är en fantastisk stad att följa på nära och på håll. Som andragenerations invandrare och utifrån det perspektivet diskuterar jag gärna vikten av integration. Vi har nu en positiv anda i stan. Det gäller att förvalta denna del av Landskronasjälen, avslutar  Kresimir Andelic.

Mikael Blomvall ställer ut tavlor på Galleri 1658.
En Smart-klädvisning blir det på Norra Kyrkogränden 22.
Guela Lesen är en av alla konstnärer som ställer ut på Konst på Stan.
Kresimir Andelic på ABF har nära till skratt och allvar.
Maria Goldstrand och hennes stolliga stolar kan du stifta bekantskap med på Galleri Direkt.
Stine Hvids nu mera upplysta moralmålning på gården till Gamla Kyrkogatan 21 visar vägen till Galleri Direkt.

Läs mer om årets Kulturnatt

 

Till arkivet