Annons

Fotoboken i fokus under kulturnatten

Carlos Albas fotobok om Landskrona ,”The Taste Of The Wind”, är läckert förpackad och innehållet i sig är spännande. Under Kulturnatten presenteras den på Landskrona foto.

Vi noterade att det ligger många av Anders Hildings ypperliga fotoböcker i reabackarna på Landskrona museum. Dessa säljs under kulturnatten med start klockan 18 imorgon.
Och mer fokus på just fotoböcker blir det på andra sidan Kasernplan hos Landskrona foto.

Annons
 

Imorgon fredag är det som sagt Kulturnatt och Landskrona foto är en av fyrtio medverkande aktörer. Här kan man bland annat stifta bekantskap med det Svenska fotobokspriset och bläddra i de insända fotoböckerna. Årets vinnare blev Mikael Jansson med boken Witnesses. Överlevande från Förintelsen.
– Den finns naturligtvis med i utställningen, påtalar Hannah Fredriksson på Landskrona foto.

Mikael Jansson, räknas förövrigt till  en av världens främsta modefotografer. Inne på ämnet mode så kommer designern Erik Olsson att vara på på plats i Tyghuset och visa sin herrkollektion Bojskaut inspirerad av Jean Hermanson fotografier. Detta sker klockan 20.

En halvtimme senare blir det bokpresentation och signering av Sebastian Sardi vars bilder från hans besök vid ett antal kolgruvor i Indien nu resulterat i boken Black Diamond. Ifjol kunde man förövrigt se en del av dessa bilderna på gågatan i centrala Landskrona.

Under kvällen lanseras även Carlos Albas bok The Taste Of The Wind.  Carlos Alba är en spansk fotograf som under sin residenstid i Landskrona för två år sedan arbetade med Landskrona Museums arkivsamling. Där hittade han bland annat bilder av de första flyktingarna i Landskrona. Därefter tog han fotografier av dagens immigranter i Landskrona för att skapa ett nytt ”Landskrona Familjealbum”.
Boken är extremt annorlunda förpackad.
– Det har att göra med hans första upplevelser av staden. Han tyckte det var svårt att komma in i Landskrona men när boxen väl öppnade sig var den verkligen innehållsrik, säger Hannah Fredriksson allt medan Landskrona Direkt ivrigt försöker öppna lådan som innehåller en av de 500 signerade och numrerade böckerna. Kan vara ett tidigt julklappstips!

– I sitt arbete kopplar Carlos Albas samman arkivfotografier med sina egna samtida fotografier till en psykologisk resa mellan förflutet och nutid, förklarar Hannah Fredriksson.

Genom sitt projekt från sin vistelse i Landskrona vill Carlos Alba ifrågasätta vad fotografin minns och glömmer, för vem och i vilket syfte. Hans arbete är en hyllning till de människor som alltid söker efter frihet. De vet inte om de kommer att hitta den, men åtminstone kan de njuta av att smaka på vinden.

Boken är utgiven på Landskrona Foto Publishing, 2019 och finns att inhandla på Tyghuset samt via Landskrona fotos nyöppnade webshop: https://shop.landskronafoto.org/

– Passa samtidigt på att ta en sista titt på Svärta innan utställningen vandrar vidare till Arbetets museum i Norrköping och Norrbottens museum i Luleå, avslutar Hannah Fredriksson.

Landskrona fotos stora utställning Svärta är inne på sin sista helg innan den far på turné ut i landet.

I sitt första tal till nationen talade Donald Trump om “rent kol”. Fotograf Sebastian Sardi hade kunnat visa presidenten bilder och berättat historier som bevisar motsatsen.
Det är viktigt att vi får visa våra bilder i det offentliga rummet. Ju fler som tänker till kring vår miljö, desto bättre, ansåg fotografen när hans bilder ifjol ställdes ut på gågatan i centrala Landskrona. Nu har bilderna från kolgruvor i Indien resulterat i boken Black Diamond, kring vilken Sebastian Sardi kommer att tala om på Landskrona foto under Kulturnatten.

Carlos Alba hade till en början lite svårt att “komma in i Landskrona”, men nu har han gett ut en bok om hur han upplevde staden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser