Annons

Premiär för gallerinatt

På fredagen är det dags för ett nytt inslag i Landskronas kulturliv. Det är en samling gallerister som tagit initiativ till en gallerinatt och imorgon är det premiär. Elva aktörer i centrala Landskrona och i Borstahusen håller öppet mellan klockan 18 och 22.

Annons
 

En av initiativtagarna är Jan-Erik Palm, en av galleristerna på Galleri Gamla Staden.
– Det finns något liknande i Malmö och vi tog ett snack tillsammans med våra kollegor på Galleri 1658 rakt över gränden på Norra Kyrkogränd. Ett frö såddes som sedan grodde och till slut växte till vad det är idag, säger Jan-Erik Palm.

På Galleri Gamla Staden presenterar man Pappas Pärlor med Johan Karlgren.
– Vill man vara med på en häftig resa så ska man kolla in Johan Karlgren. Han är på väg att bli ett stort namn ute i Europa. Han skapar konst med pärlplattor. Det handlar om street art och gaming, informerar Jan-Erik Palm.

På Galleri 1658 blir det ungdomligt värre.
– Det är fotoeleverna på Kulturskolan som kommer att pryda våra väggar. Dessutom kommer musikelever från samma skola att bjuda på underhållning, säger Jens Jentin på Galleri 1958.

På Kungsgatan 22 huserar ArtGallery PeterPlato och där är det fullt på väggarna.
– Det är 40 elever från Elin Linde som ställer ut hos mig, säger Peter Plato som nischat sig som galleristen som visar upp lokala kända och mindre kända konstnärer.

Några av eleverna hänger dessutom på Glasorama, det vill säga i Elin Lindes kombinerade affär och kurslokal.
– Vi kommer att ha Måndagsgruppen här på gallerinatten. Det är en grupp som kommer och målar hos mig på måndagar. En härlig och färgstark grupp med mycket humor! Dom kommer att visa lite vad dom målar när dom är här på måndagar. Det är en grupp som målar allt ifrån färgstark abstrakt, naivistiskt till föreställande. Allt under samma utställning, säger Elin Linde.

Inte långt från Glasorama ligger Galleri Direkt, alltså galleriet som öppnar i Landskrona Direkts lokaler och om galleriets premiär med tavlor av Susanne Wärn har vi skrivit tidigare.

Dagen till ära har även Konsthallen i Slottsparken öppen. Det är skulpturer av Bård Brevik som besökarna kan beskåda. Noterbart är att Landskrona Konstförening bemannar caféet i konsthallen.

För de som firar gallerinatt i Borstahusen finns tre utställare. I Pumphuset kan man se tavlor av PG Thelander och ett par hundra meter norrut ligger Karla Konsthantverk.
– Under Gallerinatten visar Marika Jivenius sina personliga akvareller hos oss på Nedre gatan, säger Ingrid Svensson.

Marika Jivenius är från Borstahusen och hon har ritat och målat sedan barnsben. Numera är tekniken akvarell. Motiven är främst djur, eftersom de för henne symboliserar frihet, kärlek och respekt för allt levande på jorden.

På Karla Konsthantverk kan man även se utställningen ”Guldhorn och hovskägg”, skulpturer av hästar av Åsa Canbäck.

Under Gallerinatten är det en damkvartett som har vernissage på Galleri JiL, Kopparstigen 1, även det i Borstahusen. Där kan man se verk av fyra kvinnor med vitt skilda uttryck och material.
– Karlskronabon Mainy Larssons ställer ut sina akvareller som ofta är målade ute i det fria, säger Jannicke Larsson och fortsätter.
– Från vår grannstad Helsingborg kommer Carina Stjernfeldt som förutom sina akrylmålningar också presenterar färgglada djur i papier maché.

De två återstående konstnärerna är båda Landskronabor. Färgsprakande Louise Östberg lovar att hänga ut alldeles nymålade alster i akryl och Ingrid Holmquist Nilsson visar sina konstverk i textil.

Den lite udda fågeln i gallerinatten är Second Hand-butiken Smart på hörnet av Norra Kyrkogränd och Norra Långgatan.
– Vi håller kvällsöppet i butiken och bjuder på extra festlig stämning. Bland utvald vintage, festliga klänningar, frackar och second hand plagg visas olika upcyklade föremål upp, hälsar Anna Prestby.

Läs mer:

Ingrid Svensson hälsar välkommen till Karla Konsthantverk på Nedre Gatan i Landskrona.

Och så gör även Peter Plato på Kungsgatan. 

På Galleri Direkt är förberedelserna inför Gallerinatten i full gång. Förutom att vissa sin konst så kommer Susanne Wärn att måla under kvällen.

Bokstavligt talat så bjuds det på riktiga pärlor på Galleri Gamla Staden på Norra Kyrkogränd.

På Pumphuset kan du se en utställning av PG Thelander.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser