Våglig skulptur ställs ut i konsthallen

Gigantiska ljudvågor och partitur tar en stor del av konsthellen när Bård Breiviks verk ställs ut.
Gigantiska ljudvågor och partitur tar en stor del av konsthallen när Bård Breiviks verk ställs ut. Curator är Sune Nordgren.

Bård Breivik (1948-2016) var en av Norges största konstnärer genom tiderna och en banbrytare för den skandinaviska skulpturen. Imorgon, lördag invigs en utställning i Landskrona Konsthall med ett stort antal verk av skulptören. Det handlar mycket om hav och musik.

Bård Breivik behärskade alla material: trä, stål, glas och sten. Men också vidjor, ståltråd, djurhår, pärlemor, porslin och mycket av detta kan ses på konsthallen. Sune Nordgren är curator för utställningen och han var väl bekant med Bård Breivik.
– Han arbetade över hela världen, från Sibbhult till Beijing, säger Sune Nordgren när Landskrona Direkt träffar honom i konsthallen.
Arbetet med att ställa i ordning utställningen är i full gång men Sune Nordgren tar sig tid att visa  runt. På en av väggarna hänger verk som man kan spegla sig i.
– Det är något så märkligt som en digital safari i rostfritt stål, säger Sune Nordgren och ler.

På andra sidan hallen ligger det vågformationer på golvet och på väggen hänger långsmala verk.
– Dessa är i svart lackad plast. Det ska föreställa ljudvågor och det som hänger på väggarna är partitur. Mycket i Bård Breiviks värld handlade om toner och om hav och vatten.

Bård Breivik var från Bergen, men arbetade mycket i Sverige, med den svarta diabasen i de skånska stenbrotten. Ett sådant verk finns också med och det är inget litet stycke skulptur. När Landskrona Direkt är på plats ligger den stora diabasen utanför ingången till konsthallen.
– Vi väntar på att en kranbil ska komma och lyfta in den. En sådan pjäs tar man inte med handkraft, säger Birthe Wibrand, chef för Landskrona Konsthall.

Bakom utställningen på Landskrona konsthall står Sune Nordgren. Två gånger tidigare har han skapat utställningar med Bård Breiviks konst men nu gör han det för första gången utan konstnären vid sin sida.

Vernissagen äger rum imorgon lördag klockan 12.00-17.00 och den officiella invigningen av Sune Nordgren sker klockan 14.00. Utställningen pågår till och med den 11 augusti. Sedan packas allt ner för att ställas ut på Konstakademien i Stockholm.

Digital safari pryder en av väggarna i konsthallen
Konsthallschef Birthe Wibrand väntar på kranbilen som ska lyfta ett gigantiskt verk i svart diabas på plats.

Till arkivet