Annons

Ljust och naturligt på Pumphuset

PG Thelander berättar bland annat om en annorlunda bild av en skolklass som han gått i. Alla elever är presenterade som sillar.

PG Thelander är både målare, skulptör och grafiker. I sin utställning på Pumphuset är det dock tavlor som hänger på väggarna. Konstnären är själv på plats när det är dags för vernissage på lördagen

Annons
 

När man kommer in i konsthallen på Pumphuset slås man av ljuset. De vita väggarna är fyllda av ljusa tavlor. Motiven är ofta bestånede av djur. Ett verk som fångar ögat är en stor tavla med ett rutmönster med sillar i varje.
– Det är ett klassfoto, säger PG Thelander och ler finurligt.
– Tänk om alla skulle se ut som sillar. Då hade det sett ut såhär, fortsätter han.

Just porträtt är något som PH Thelander gärna slipper måla.
– Det är väl min blygsamhet som gör att jag har svårt att sitta och titta på en person. Då är det lättare att måla av ett djur.

PG Thelander har studerat vid Konstfack 1953–1959, vid Kungliga Konsthögskolan 1959–1964 samt en tids studier i Paris 1962.  Hans kännetecken är humor och lekfullhet. I sitt skapande lånar han motiv ur den klassiska konsten och blandar friskt med egna funderingar.
– Jag älskar den äldre konsten. Att gå runt på museer som exempelvis Louvren i Paris är oerhört inspirerande, säger han.

Bilderna är ofta överraskande då olika föremål såsom muttrar, skruvar, plåsterlappar och tapetremsor placeras på till synes ordinära motiv. Han är särskilt skicklig som koppargrafiker och har uppmärksammats internationellt. PG Thelander har med sin konst vunnit utmärkelser i till exempel Tokyo och San Francisco. Han finns representerad på alla större museer i Sverige och på flera i Norden, Paris, Dresden, Mexico City, New York och San Francisco.

Utställningen med PG Thelander har vernissage imorgon, lördagen den 6 april mellan klockan 12.00 och 16.00 med invigning klockan 13.00 då konstnären berättar om verken på väggarna. Utställningen pågår till och med den 26 maj.  Pumphuset Konsthall är öppen tisdag till söndag klockan 13.00-16.00.

En kommentar till "Ljust och naturligt på Pumphuset"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Konstexplosion väntar

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser