Ingen teknisk undersökning förrän tidigast på torsdagen

Biträdande polischef i Landskrona Christian Nordin konstaterar att ingen teknisk undersökning av brandplatsen kunde göras under onsdagen.
Biträdande polischef i Landskrona, Christian Nordin, konstaterar att ingen teknisk undersökning av brandplatsen kunde göras under onsdagen.

Eftersläckningsarbetet på Karlslundstorget har dragit ut så mycket på tiden att polisens tekniker fortfarande på onsdagseftermiddagen inte kunnat genomföra en teknisk undersökning. Denna kommer med största sannolikhet att äga rum på torsdagen.

– Det är vår förhoppning att vi kan göra den imorgon. Och innan dess så vill vi inte spekulera i vad som kan ha startat branden. Men rubriceringen grov mordbrand kvarstår. Vi ska även höra alla näringsidkare, bland annat för att reda ut om det funnits någon hotbild, säger biträdande närpolischef Christian Nordin och förklarar varför den anses vara grov.
– Det har helt enkelt med att värdet på det som brunnit är så stort.

Med största sannolikhet har det funnits kameraövervakning i delar av byggnaden men detta kommer förmodligen inte att vara till någon hjälp.
– Det kan ha funnits i affären men allt är förstört av branden.

Klart är dock att bilarna i garaget har klarat sig.
– Det rör sig om cirka 30 bilar och alla har klarat sig undan brand. Men de behöver med all sannolikhet rekonditioneras. Det har varit mycket vatten och rök i garaget, säger Christian Nordin.

Om branden föregåtts av någon explosion får alltså torsdagens tekniska undersökning visa. Klart är dock att det small rejält strax efter att branden brutit ut.
– Jag satt och kollade på TV när jag hörde en kraftig smäll. Jag gick ut och kollade på min balkong men den vetter österut. Men jag såg en massa glödande partiklar och då gick jag in i ett annat rum som har fönster mot Karlslundstorget och då såg jag hur det brann över hela taket i byggnaden med pizzerian, säger Bjarne Andersen som bor på sjunde våningen i höghuset närmast det aktuella torget.
– Plötsligt när jag stod och tittade hördes en kraftig smäll och elden flammade upp ännu mer. Det var en förödande syn, säger han.

Han var ett av vittnena som var nere och talade med polisen redan under natten men nu vill ordningsmakten komma i kontakt med fler som kan ha sett eller hört något.
– Jag vet att vi talade med några inatt men jag är inte säker på att vittnen har hörts under dagen. Men jag ber att alla som tror sig veta något ringer  eller går in på närmaste polisstation och berättar vad dom vet, avslutar Christian Nordin.

Läs även:

Till arkivet