Annons

Rehabboende flyttar från Granet till Koppargården

Det har bara gått knappt tre månader sedan Granets sociala rehabiliteringsboende på Artillerigatan firade 30-årsjubileum i huset. Något mer jubileum blir det dock inte. På måndagen ställde sig individ- och familjenämnden bakom en avsiktsförklaring som innebär att boendet ska flytta ut i Koppargården. Tanken är att byggnaden de har sin verksamhet i idag, när den renoverats,  ska bli ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet med motivering att de boende inte fått chansen att yttra sig.

Den byggnad som idag bebos av Granets sociala rehabiliteringsboende på Artillerigatan är i stort behov av renovering. Med detta i åtanke föreslog stadsledningskontoret att de boende skulle flytta ut i det före detta äldreboendet i Koppargården. Någon flytt tillbaka kommer dock inte att bli aktuell. I avsiktsförklaringen står istället att man ska använda byggnaden på Artillerigatan för att inhysa ensamkommande flyktingbarn.

Annons
 

På måndagen var ärendet uppe på individ- och familjenämnden och där klubbade treklövern genom förslaget med stöd av Sverigedemokraterna.
– Huset är i kraftigt behov av renovering. Dessutom är byggnaden i Koppargården handikappanpassad och det är ett stort plus, säger Bodil Möller (M), ordförande i individ- och familjenämnden.
– Och beträffande flyktingbarnen så måste vi hitta en lösning för dessa. Sammanlagt kommer vi att ta emot 80-100 ensamkommande flyktingbarn innan året är slut och en del av dessa måste vi hitta plats för.

Socialdemokraterna ville först återremitera ärendet men fick nej och i och med att avsiktsförklaringen klubbades genom så reserverade sig S mot beslutet.
– Vi säger inte att vi är emot en flytt men vi menar att vi skulle hört med de boende och med all personal innan vi tog beslutet, säger individ- och familjenämndens andre vice ordförande Eva Örtegren (S) och förklarar.
– I 30 år har boendet legat på Artillerigatan och de har blivit accepterade i området. Att nu ta ett sådant beslut över huvudet på de boende permanent tycker jag är respektlöst.

Bodil Möller betonar dock att man nu kommer att tala med såväl personal som boende.
– Vi ska träffa brukarrådet och lyssna på vad de har att säga och vad de tycker, säger Bodil Möller men får mothugg av Eva Örtegren.
– Det är så dags nu. Vi tycker att turordningen borde vara att man pratar först och tar beslut sedan men så funkar det inte. Här bara kör man på.

På frågan om Bodil Möller inte tycker att det ligger en poäng i kritiken svarar hon att hon inte vet.
– Ja, jag vet inte. Någonstans måste man ju börja, svarar hon.

När en flytt kan bli aktuell vet ingen av de båda politikerna. I avsiktsförklarningen står det dock att Granets sociala rehabiliteringsboende uppskattningsvis kan flytta till Koppargården kring årsskiftet 2015-2016 och att Granet kan börja ta emot ensamkommande flyktingbarn kring halvårsskiftet 2016.

En kommentar till "Rehabboende flyttar från Granet till Koppargården"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Granets brukare flyttas till Västra Fäladen

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser