PLANKET - Inlägg på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Svar till Kjell Andersson

Jag blir förbannad och bedrövad av oskicket vi sett att kasta sten och andra saker på räddningstjänsten och polisen Det är inte okej att något sådant ska få ske.

De förmodligen väldigt få, som är i farten förstör för så många. Förutom polisen och räddningstjänsten som gör sitt jobb, så drabbas i första hand alla de som bor i området.

Klart att det känns otryggt och risken finns ju att räddningspersonalen är upptagen i onödan när den verkliga hjälpen väl behövs. Hoppas att de som vet något ser allvaret och hör av sig till polisen. Jag utgår ifrån att polisen snabbt kan få tag i den eller de skyldiga.

Vi har ett antal socialt utsatta områden som det allt för länge har gjorts allt för lite i.

Ska vi vända utvecklingen i dessa områden krävs först och främst fler poliser, men även att övriga samhället finns där och agerar för att sätta människor i arbete, vända utvecklingen i skolan och visa på en positiv väg ur det socialt utsatta. Det sista man ska göra är att låtsas som det inte finns problem.

Jonas Esbjörnsson (S)
Kommunalråd för oppositionen

Angående Karlslund

Återinför fritids-/ungdomsgårdarna. Unga behöver samlingsplatser, där det finns vuxna föredömen att tala med. Där kan de tala fritt om livets vedermödor och problem.
Kostar – men betalar sig på sikt.

Bengt Nissler

Vad ämnar Treklövern göra för att Landskrona ska bli tryggt?

Landskronaborna har tvingats genomlida en av de våldsammaste helgperioderna i stadens historia. Stora bränder, attacker på brandmän, rån och skadegörelse har präglat slutet av året. Den styrande Treklövern verkar handlingsförlamad. Det räcker sannerligen inte att ha en polischef som går ut i media med att betona föräldraansvaret. Fler och kraftfullare åtgärder krävs omedelbart. Vi Sverigedemokrater har sedan länge begärt att få träffa den lokala polisledningen tillsammans med kommunledningen för att utröna vari polisens problem ligger, men ingenting händer.

Varför, Torkild Strandberg, har ett sådant möte inte kommit till stånd?

Vi menar att om polisen inte kan utföra sitt jobb måste vi i politiken ta saken i våra egna händer och anställa betydligt fler ordningsvakter som finns synliga på stan under nattetid.

Hur ser du på ett sådant förslag, Torkild Strandberg?

Det hjälper inte hur många nya bostäder vi bygger, hur många nya skolor vi inviger om inte människor känner sig trygga i Landskrona. Om otryggheten växer kommer få att vilja flytta till Landskrona, vad vi än i övrigt gör.
Delar du den uppfattningen, Torkild Strandberg?

Slutligen: Passivitet och handlingsförlamning är sannerligen inte lösningen på det ökande våldsproblemet.

Vilka är dina egna offensiva förslag för att förbättra situationen, Torkild Strandberg?

Jag hoppas verkligen för Landskronabornas skull att du äntligen har några sådana.

Tänk på det och återkom gärna. Sverigedemokraterna har inga problem med att samarbeta med de partier som vill värna om vår stad.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd

Karlslundstorget… tillståndet i Landskrona

Är det  någon ansvarig politiker som har några synpunkter om den senaste i raden av mycket allvarliga händelser skedda i Landskrona?
Jag tänker nu närmast på branden vid Karlslundstorget (Pilängstorget).
Jag citerar från http://www.hd.se/2016-12-27/ larm-om-brand-pa-pizzeria-pa- pilangstorget
”När räddningstjänsten ryckte ut till branden i natt fick brandmännen till en början svårt att göra sitt jobb.
– Den första polispatrullen på plats kände att den behövde förstärkning. Det var mycket folk på plats och stökiga ungdomar som inte respekterade avspärrningarna, säger Fredrik Bratt.

En större polisstyrka kommenderades till platsen.
– Femton poliser var på plats under natten. I vanliga fall hade det räckt med en patrull med två man eller möjligen två patruller, men det var lite stökigt, säger han.”
 
Inga personer omhändertagna för störande av ordningen, i vanlig ordning!
Är Ni ansvariga i Landskrona nöjda över detta numera vanliga fenomen från polisens sida
vad gäller det problemfyllda området?

Kjell Andersson

Politiker – Ta ert ansvar angående fyrverkerier!

När ska stadens politiker ta sitt ansvar för att djur, natur och människor mår bra och kan bo hemma under dessa veckor av fyrverkerier/smällande?

Det finns en ordningsstadga som säger att fyrverkerier och smällare inte tillåts i Landskrona ändå smäller det långt innan jul och ökar mer och mer för varje dag.

Landskronas politiker har antagit/har kvar denna ordningsstadga samtidigt som man tillåter s.k. PopUp-affärer att sälja fyrverkerier och dessutom tillåter/uppmuntrar att fyrverkeriföretag gör sina tester här i staden.

Ringer jag till Landskrona stad hänvisas jag till Polisen och ringer jag till Polisen så har de inga resurser och hänvisar tillbaka till staden.

Vi har hund och det är ett helvete för hunden och ett helvete för oss att behöva se hunden lida och eventuellt få hjärtslag och dö. För att inte tala om naturens alla djur och den i övrigt dåliga miljöpåverkan som smällande/fyrverkerier har.

Vi kan hyra in oss på landsbygden för dyra pengar en natt eller två men inte i flera dagar eller veckor, det har vi inte råd till och det är svårt om man jobbar.
Återstår att flytta från staden och uppmana folk att inte flytta hit.

När ska stadens styrande politiker ta sitt ansvar för att djur, natur och människor mår bra och kan bo hemma under dessa veckor av smällande?

Birgitta Alm

Häljarp utan ny idrottshall

Vi kan konstatera efter december månads KF möte att Häljarp blir utan ny idrottshall. Enligt fritidsnämndens ordförande så har kommunens strateg konstaterat att behovet inte finns och att man är redo att renovera den befintliga hallen för 15 Mkr. Detta ger inga nya halltider. Nytt omklädningsrum och duschar och kioskutrymme ger inga nya halltider.
SD’s Stefan Olsson konstaterade att en ny hall kostar 80 miljoner och därmed basta.
Hur Örkelljunga kan bygga en för 40 begriper inte han, men som han sa ”det är ju lite mindre ort” som om det hade med ett idrottshallsbyggnation att göra.

Samtidigt som de styrande får frågan hur de kommer fram till 80 miljoner så svarar de: Man river den gamla och anlägger en 11-mannaplan och bygger ny hall så kostar det 80 mkr.

Hur får Häljarps idrottsutövare mer halltid om man bygger ny hall och river den gamla.
Poängen är att den gamla SKA vara kvar, bygga en ny. DÅ får vi fler halltider.

Sen drar de nån harang om att det finns tider.
Ja, mellan 21-22 tisdag och torsdag. Vilka föräldrar vill skicka sina barn att träna innebandy så dags?

Häljarp växer, Häljarps SK växer, de har 140 licensierade spelare i dagsläget, de skulle enligt ordförande Kenneth Wiktorin kunna starta 2-3 lag till men de har inga halltider.
Föreningen har i dagsläget inget herrlag, de har ett (1) pojklag, ett P10 lag.
95% flickor spelar och tränar i HSK.
Dagtid så är det konkurrens mellan två skolar, varpå den ena växer, så de har satt baracker intill de befintliga lokalerna.

Saxtorp växer, även där finns i framtiden ett ökat behov.

Notera att vi i somras klubbade budgeten med ett anslag för byggnation av en ny idrottshall.

Jonas Karlsson, (S)

Svar till Lena Nilsson

Svar/ replik på Lena Nilssons inlägg på Planket angående ny detaljplan.
”Nej tack till p-platser längs Erikstorpsvägen, 2016-12-21”

Lena, jag tror att du har missuppfattat Borstahusens Segelsällskaps (BSS) möjlighet att påverka hur vårt samhälle utvecklas.
Det är INTE så att det är BSS som gör en ny detaljplan.
Det är politikerna i Stadsbyggnadsnämnden som har gett ett uppdrag till Stadsbyggnadsförvaltningen och därmed Johan Nilsson som chef på Planavdelningen och dess planarkitekter att ta fram en ny detaljplan för Borstahusens Hamn.
BSS är en remissinstans, precis så som Byalaget och Fiskeriföreningen FRAM är, plus givetvis de som är närmast boende i området.
BSS har lämnat in synpunkter på det som berör själva hamnen och dess verksamhet, på samma sätt som Byalaget och övriga ger in sina synpunkter på de intresseområden som man har.
För övrigt kan vi nog konstatera att det vid de tillfällen då det är ”vackert badväder” inte är båtägarnas bilar som fyller hela parkeringen på hamnen plus gatorna i byn, det är till allra största delen folk från stan och en del turister som tar bilen till badplatsen.

Uwe Puls, ordf. BSS

Mer om delade turer, Lars

Vem har talat om heltid? Tycker du att man ska ha delade turer för någon som arbetar 5-6 tim/dag?

Bengt Nissler

Nej tack till p-platser längs Erikstorpsvägen

Läser med ilska och bestörtning om Segelsällskapets senaste förslag till förändring av detaljplanen till förmån för en utbyggnad av Borstahusens hamn.
Planchefen anser nu att man ”löst” parkeringsproblemen med att lägga 75 snedställda parkeringsplatser utmed Erikstorpsvägen. På så sätt ska de 1500 nya invånarna i Borstahusen kunna få fri parkering och båtplats. På vår bekostnad. Om båtplatserna är till för dem borde de ha sina parkeringsplatser vid sina egna hus.
Vi som bor utmed denna ganska trånga och trafikerade gata njuter varje dag av en lugn grön remsa gräs och växtlighet att titta på mitt i trafiken. De flesta av oss bor och lever mycket nära markplan och har ingen lust att byta ut utsikten mot en rad billyktor och avgasrör som pekar oss rakt i ansiktet. Motorbullret kommer att öka och det är redan ett problem.
Nej, Segelsällskap och planchef, ni kommer att stöta på patrull här. Vi är många som inte vill ha denna förfulning. Förmodligen befinner sig dessa tänkta parkeringsplatser mindre än fyra meter från våra tomtgränser och då kräver vi att bli hörda innan ni kastar ut förslag på detta vis. Ni i Segelsällskapet, på stadsbyggnadskontoret och kommande boende får lösa era parkeringsproblem på annat sätt. Att ni fäller popplarna är sin sak, och säkert nödvändigt, men vi önskar som ersättning mer grönska snarare än mindre. I värsta får ni gömma bilarna bakom ett frodigt, högt och mycket tjockt grönskande buskage.

Lena Nilsson

Svar till Bengt Nissler och Olle Pålsson

Det hade varit klädsamt om Alinda Zimmander svara på detta och förklarat kostnaderna då hon är väl medveten om dem.

Det är väldigt lätt att skapa debatt runt ämnen där man inte behöver ta något som helst ansvar, varken ekonomiskt eller annat vilket både Bengt Nisser och Olle Pålsson här visar prov på.

Vi Sverigedemokrater skulle givetvis vilja göra så att dessa anställda får bättre arbetstider men inte igenom att fatta beslut som är direkt ekonomiskt vansinne. Vi är ett ansvarstagande oppositionsparti för både Landskrona stad och dessutom dess ekonomi.

En utredning visar att om man skulle erbjuda personalen inom omsorgsförvaltningen rätt till heltid så skulle det kosta drygt 45 Mkr. Detta för att man då måste nyanställa ett hundratal nya undersköterskor.

Kommunens budget är ansträngd redan nu och kommer att bli avsevärt sämre på grund av bl.a. för att regeringen fattar beslut som t.ex. att sänka ersättningen för ensamkommande. Det innebär ett intäktsbortfall på 25–30 Mkr vilket innebär att man får direkt sänka kvalitén i viss kommunal verksamhet.

Ni menar att vi då ska skapa ett jätteberg av kostnader i tider som denna?

Personalen har under våren 2016 fått ett erbjudande om att slopa delade turer mot att de då i stället skulle få jobba fler helger. Det erbjudandet förkastades.

Problemet med (S) politik är att de vill göra slut på andras pengar d.v.s. vi skattebetalare i vår sköna stad.

Nidbilden av oppositionspolitik är att man säger nej till allt man själva kan tänka sig genomföra efter ett ev. kommande maktskifte och lovar friskt saker som gränsar till ren och skär populism. Är det så man från (S) medvetet bedriver politik?

Lars Ekvall (Sverigedemokraterna)
Kommunfullmäktigeledamot