PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Rädslan har ett syfte

Svar till Sead Busuladzic debattartikel Terrorhot och demokratin

Ber att få instämma helt med ditt debattinlägg.
De senaste tre åren har utvecklat min syn på hur media och politiker använder varandra för att få mer makt. Jag ser världen med helt andra ögon än vad jag gjorde för tre år sedan.
Rädsla är politiskt kapital. Ju mer rädsla som förekommer hos människor, ju mer efterfrågas ”hårdare tag” ”kontroll” ”insatser” ”nya lagar” osv …. Staten och politiker utser sig själva till våra föräldrar. De ska ”skydda” oss och vi ska ”lyda” dem.
Men människan är fri. Människan är fri, klok, kärleksfull och kan fatta egna beslut.
Om man vill så kan man kika på sitt liv i retrospektiv utifrån nyhetssändningar. I mitt fall 53 år. Det är ALLTID katastrof. Har någon någonsin vaknat upp, slagit på nyheterna och så säger de: Godmorgon! Idag är det en fantastisk morgon i det vackra landet Sverige. Ha en underbar dag och njut av din frukost”
Nej, för media har som uppdrag att göra oss rädda. Låter det tokigt? Det är det också.
När jag var tonåring var det ozonskiktet som försvann och mystiskt kom tillbaka beroende på hårsprayskonsumtion.
Sen dog alla sälar, all fisk. Puts väck. Tills de magiskt kom tillbaka. Alla sjöar var försurade och hela Afrika svalt ihjäl. Tills de magiskt inte gjorde det längre. Och närmare i tid skulle vi gå i panikartad digerdödenskräck över ett virus som enligt Socialstyrelsens egen statistik hade en dödlighet på 0.04 PROMILLE om man var under 75 år. Och nu ska vi vara rädda för att andas ut, för då släpper vi ut koldioxid – koldioxid utgör 0.04% av atmosfären. Träden andas in koldioxid – det är en byggsten i LIVET på jorden. Den största växthusgasen är VATTENÅNGA – vänligen alla medmänniskor – kolla upp det! Och utan växthusgaser blir jordklotet obeboeligt. En iskula i rymden.
Det är fruktansvärt när det brinner i skogar, jag är stor djur- och naturvän, men det beror inte på vårt koldioxid. Preventivt arbete med bevattning vore ju vettigt.
Därtill – nu ska vi gå omkring med rädsla för den muslimska befolkningen. Vilket är helt absurt. Jag har i mitt yrke som psykolog under två decennier träffat så många människor från muslimska länder, både starkt troende och mindre starkt troende.  De har varit mycket trevliga och den muslimska tron på Koranen är en kärleksfull och moralisk tro som jag uppfattar den. Dess utövare är lika olika som alla människor som ser sig som kristna (däribland mig själv). Att bränna den bok som som muslimer ser som sin heliga skrift är provokation. Om man vill diskutera och emotsätta sig det innehåll som finns i Koranen ska man vara fri att göra det.
Visste ni att Jesus är en stor och erkänd profet i Islam?
Att bränna böcker är inte yttrandefrihet.
Nu ska vi vara rädda för att terrorister i den islamska kulturen ska skada Sverige för att någon bränt Koranen på svensk mark. (Var han inte dansk dessutom)? För vi MÅSTE vara rädda för något.
Vi får inte lov att slappna av och vara lyckliga.
Trots detta förlöp Malmöfestivalen med glädje och gemenskap, utan terrordåd och utan rädslor. Människor hade fantastiskt roligt. För att vi människor är fulla av glädje, gemenskap, kärlek och tillit. Och må det för alltid få vara så.
Åsikter i denna text är mina egna.
Önskar Dig och alla människor en helt underbar, fridfull, rolig och lycklig dag utan rädsla!
Monica Drexler Bergman

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).