PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Det dolda miljöhotet som ingen pratar om

I fredags gick min dotter och jag förbi en gråtrutunge, som låg med utbredda vingar på trottoaren. Den var förlamad i ett ben. Något annat var också annorlunda med denna lilla hjälplösa själ, hen ropade inte på sina föräldrar.
Som de djurvänner vi är tog vi in gråtrutungen och lät den få vila på vår ena toalett, vi gav den räkor och kattmat med lax. Maten kräktes upp igen.
Vi provade att köra räkor i mixer, det fungerade bättre. Ungen skulle blivit matad av sina föräldrar med matsörja de kräker upp i krävan på ungarna. Den var inte stor nog att äta själv.
Jag satte mig och ringde runt till olika föreningar, Katastrof Fågel och Vilt, Fågelcentralen i Göteborg, Sveriges ornitologiska förening, alla rekommenderade att vi skulle köra in till Evidensia i Helsingborg och låta gråtrutungen somna in.
Jag började läsa på om förlamning hos gråtrut och fick mitt livs chock!! Det pågår en miljökatastrof utav sådan rang att det kan orsaka massdöd, och det gör det också – och det beror på naturens brist på vitamin B1 – tiamin.
Tiamin (vitamin B1) är en fullkomligt livsviktig vitamin som produceras av mikrobiotiska processer. Alger, svampar, bakterier spelar roll i produktionen av tiamin.
75% av våra vilda fåglar beräknas ha tiaminbrist. Även lax, ål och andra djur i ekosystemen har tiaminbrist. Tiaminbrist orsakar bland annat nervskador, beteendeförändringar, förlamningar och död.

Om vår jord, kanske (sannolikt om jag får spekulera) pga. giftiga kemikalier som dödar små livsviktiga organismer i jordens ekosystem, inte längre kan producera tiamin åt oss alla – så dör vi. Punkt slut. Så enkelt.
Varför är inte detta på nyheterna 24/7?

Läs på om tiaminbrist i naturen. Det är skrämmande läsning.

Och tack lilla gråtrutunge för att du lärde mig detta.
Vila på ett vackert friskt hav i himlen. Vi älskar dig.

Läs mer tiaminbrist i våra ekosystem: https://www.su.se/2.1275/profilomr%C3%A5den/klimat-hav-och-milj%C3%B6/tiaminbrist-hos-vilda-djur-ett-allvarligt-hot-mot-biologisk-m%C3%A5ngfald-1.377244

Monica Drexler Bergman

 

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).