Champions League-finalen spelas i Landskrona

Puls Arena ett nav i stadens idrottsliv. Bjuder stundtals även på internationell glans. I höst rent av på Minigolf Champions League Final.
Den osannolika rubriken stämmer - om än att sporten är en annan än fotboll. Idag står det klart att ännu en stor bangolftävling ska arrangeras i Sverige och skådeplatsen för detta blir under hösten i Landskrona.

Knappt har VM i Uppsala avslutats med stora organisatoriska och sportsliga framgångar för svensk bangolf. Nu är det klart att Svenska Bangolfförbundet i samarbete med BGK Linjen kommer arrangera klubblagens Minigolf Champions League Final i Landskrona stad 2024.

Tävlingen kommer spelas mellan den 21 och 23 november på Puls arena.
– Det känns naturligtvis jätteroligt att vi så snart får chansen att arrangera ytterligare en stor bangolftävling i Sverige, säger förbundsordförande Mats Söderkvist.

– Vi gjorde ett fantastiskt arrangemang i samband med VM i Uppsala och nu får vi chansen att i Landskrona ta emot Europas absolut bästa klubblag för Minigolf Champions League Final.

Största tävlingen någonsin
Bangolfklubben Linjen har arrangörsvana av både nationella tävlingar och olika förbundsmästerskap sedan 20 år tillbaka, bland annat var föreningen arrangörsklubb för bangolfens del vid SM-veckan 2018. Innan Champions League Finalen väntar också arrangörskapet av Svenska Cupen för klubblag i januari 2024.
Vi är förstås väldigt glada för det förtroende som Europeiska Minigolfsportförbundet och Svenska Bangolfförbundet visar genom att förlägga evenemanget till Landskrona och med Bangolfklubben Linjen som lokal arrangörsklubb, säger Andreas Feuk, tf ordförande i föreningen.
– Det blir den största tävlingen vi arrangerat och det känns därför tryggt att vi gör det i samverkan mellan Europeiska förbundet, Svenska Bangolfförbundet och Landskrona stad. Champions League Finalen kommer samla ca 20 dam- och herrlag från olika europeiska nationer. Utöver själva tävlingen är det naturligtvis också kul att spelare och ledare får bo i och uppleva Landskrona som stad och destination under dessa tio dagar.

Champions League finalen kommer spelas inomhus i Puls arena på både filtbanorna och som här på bilden, europabanorna.

Ses på plats eller via datorn
– Tävlingarna kommer att livestreamas och förhoppningsvis kommer det också bli bra förutsättningar för publik att följa tävlingen på plats i Puls arena, avslutar Andreas Feuk.

Från Landskrona stads sida är man naturligtvis glada över att  få hälsa internationella idrottsutövare välkomna.  
Vi är väldigt glada och stolta att den mest välrenommerade europeiska tävlingen inom bangolfen kommer avgöras i Landskrona i november. Bangolf är en sport som många provat på och i Landskrona finns dessutom utmärkta möjligheter att utöva det såväl utomhus som i Puls arena där finalen kommer att avgöras, säger Thorsten Karlén, evenemangsansvarig i Landskrona stad.

Fakta om Bangolfklubben Linjen
Föreningen bildades 1986 och driver idag verksamhet i arrenderade anläggningar; Puls arena med 2 x 18 banor och cafeteria, samt i Badhusparken med 18 banor och kiosk. Basen i verksamheten är ungdomsträning, klubbkvällar, utbildningar, veckotävlingar, nationella tävlingar, seriespel och olika

Arrangemang. Klubben håller sina banor öppna under cirka 350 dagar om året. Föreningen består idag av i rundatal 80 medlemmar, varav 15 ideella ledare/funktionärer och 2,25 anställda i caféverksamheten. Champions League finalen kommer spelas inomhus i Puls arena på både filtbanorna och europabanorna.

https://www.facebook.com/bangolfklubbenlinjen

Fakta om Minigolf Champions League
Minigolf Champions League har spelats sedan 1966. 2024 års upplaga blir den 57:e i ordningen.
Sverige har stått som värd för MCLF två gånger tidigare. Senaste gången var 2007 i Eskilstuna.
Tävlingen är öppen för europiska klubblag. Varje nation har rätt att deltaga med ett herrlag och ett damlag. Det segrande klubblaget från året innan är automatiskt kvalificerad för nästkommande år.
Vilket betyder att vissa nationer får deltaga med två klubblag.

En svensk klubb som varit mycket framgångsrika på herrsidan de senaste 15 åren är Uppsala BGK som vunnit 12 gånger varav 10 i rad.  

Svenska herrlag har vunnit MCHL vid 14 tillfällen. Damlag vid 5 tillfällen. Där senaste gången var 2008 då Uppsala BGK vann.

Varje lag består av på herrsidan sju spelare där sex resultat räknas och på damsidan består varje lag av fyra spelare där tre resultat räknas.

Tävlingen spelas över tre dagar där det lag som har lägsta resultatet efter tio eller elva serier vinner.

Till arkivet