Annons

Debatt: Fråga till Torkild Strandberg

Göran Nyström, före detta kulturchef i Landskrona: – Det bästa är att man skapat ett kulturhus för mat och konst och att man lyckats med detta genom att bland annat genomföra ett lovvärt arbetsmarknadsprojekt. Jag ser fram emot att de fortsätter att utveckla huset i nuvarande anda.

Göran Nyström, före detta kulturchef i Landskrona, ställer idag en fråga till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) 

Det hävdas ofta att trender i USA har lätt att få fotfäste i Sverige. Den politiska utvecklingen inom den amerikanska nationalistiska högern, med dess stora frontfigur Donald Trump, är förfärande och skrämmande. Utvecklingen efter valet visar tydligt att stora delar av Republikanernas väljarbas och en stor del av deras valda företrädare är beredda att stödja Trumps försök att genomföra en de facto statskupp och lämna demokratin. Kan den typen av högerrörelse bli stark även i Sverige och bli ett hot mot demokratin här?

Ja, om man inte inser det så är man naiv. Sverigedemokraternas ledare skröt öppet om att de var det enda parti i Sverige som uttalade stöd för Donald Trump som president inför valet förra året. De är också tydliga med att de ser liberalismen som den kraft de främst vill bekämpa. Inom europeisk politik tar det sig uttryck i att SD ser utvecklingen i Ungern och Polen som bra och lovande. De uttalar sig hotfullt om medias oberoende och tycker att åtgärder som kan hindra klimathoten skall göras någon annanstans än i Sverige.

Du är ju Landskronaliberalerna självklara frontfigur och även en framträdande talesperson för den falang inom Liberalerna nationellt, som vill tvinga fram en kursändring från nuvarande
regeringssamarbete till att förespråka Ulf Kristersson som statsminister.

När då du nu, och en del andra liberaler, argumenterar för att ert parti skall lämna samarbetet bakom Januariöverenskommelsen till förmån för en moderatledd regering, så kan man verkligen
undra om ni kan räkna. I SCB:s senaste väljarundersökning så når Moderater och Kristdemokrater bara 27,5 % av väljarkåren och är vi generösa och tror att Liberalerna kan få 5% vid ett nyval nu eller ordinarie val om två år, så är det ändå uppenbart att någon regering med Kristersson i täten bara är möjlig genom ett samarbete med Sverigedemokraterna. Så vad är det för analys du har, som får dig att tycka att landet regeras bäst i samarbete med ett högernationalistiskt parti som uppenbarligen har starka antidemokratiska tendenser och ser målet att bekämpa just liberalismen som viktigast av allt. Det blir för mig helt obegripligt.

Nyligen publicerade en grupp liberala backbenchers ett upprop som följer det du tidigare uttalat om Liberalernas framtid. När de nämner vilka frågor som det finns en bra borgerlig samsyn kring så saknas miljö- och klimatpolitiken. Just det området som idag EU:s, FN:s och USA:s tillträdande ledning sagt är decenniets absoluta ödesfråga. Är inte det ett tecken på att Liberalernas drygt 100-åriga historia nu nått vägens ände och kanske förtjänar att avslutas, när ni blundar för det allra viktigaste – försvaret av demokrati, humanism och den mänskliga civilisationens överlevnad såsom vi känner den.

Göran Nyström
Skrivet före ockupationen av Capitolium

 

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com. 
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.
I undantagsfall kan dessa snäva gränser överträdas så till vida att debattören är Landskronabo.

Bifogat din debattartikel ska en bild bifogas samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag.
Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser