Klart med Carina Leffler som stadsdirektör

Landskrona stads stadsdirektör Carina Leffler blir ny stadsdirektör från och med fredagen den 8 oktober.
Carina Leffler blir ny stadsdirektör från och med fredagen den 8 oktober.

Landskrona Direkt avslöjade tidigare att Christian Alexandersson kommer att sägas upp från sin tjänst som stadsdirektör. Och nu är beslutet taget. Klart är också att Carina Leffler tar över tjänsten med start imorgon, fredag.

Från och med fredagen är Carina Leffler anställd som stadsdirektör i Landskrona. Detta blev klart då kommunstyrelsen på torsdagen fattade beslut om att säga upp Christian Alexandersson.  Enligt ett pressmeddelande kommer han att arbeta vidare med frågor som rör tillväxt och infrastruktur, med särskilt fokus på Europaspåret. Det är dock tveksamt vad hans direkta arbetsuppgifter blir samt hur länge han kommer att stanna i kommunens tjänst.
– Jag har fått i uppdrag att förhandla fram ett nytt avtal med Christian. Jag vill att han ska ha en friare roll och jobba med det han är bra på. Men hur länge han kommer att stanna vet jag inte. Det rör sig om en begränsad tid, säger Torkild Strandberg.
– Det kan vara kort tid och det kan vara i två år.

Det är Treklöverns ”Landskronas Vägval 2020” som sägs vara grunden till att Christian Alexandersson får sluta. Vägvalet ställer nya krav på organisationens ledning och innebär att stadsdirektörens roll i högre grad kommer fokusera på de kommunala kärnverksamheterna. Frågan är då om Christian Alexandersson inte vill eller kan jobba med de kommunala kärnverksamheterna.
– Christian Alexandersson hade ett uppdrag som stadsdirektör och det har han genomfört och gjort det bra. Men nu flyttar vi fokus och då krävs andra kvaliteter, säger Torkild Strandberg.

Frågan är då om den nya stadsdirektören har kompetens att fokusera på såväl kärnverksamheter som tillväxt och infrastruktur.
– Vi anser att hon är lämplig för det uppdrag som ingår i en ny stadsdirektörs roll med Vägvalet som grund, säger Torkild Strandberg.

Frågan som många ställer sig är vad som händer med Christian Alexanderssons anställningsavtal nu. Kommer han att få behålla sin lön? Hur blir det med alla fördelaktiga försäkringar? Och kommer han att få behålla sin omdebatterade Tesla?
– Det är just detta som jag har fått i uppdrag att förhandla med Christian om. Jag är övertygad om att vi hittar en lösning.

Att det skulle finnas något agg mellan parterna förnekar Torkild Strandberg bestämt.
– Jag har tillsammans med Christian diskuterat Vägval 2020 en längre tid och vi är båda överens om att hans uppdrag som stadsdirektör är slutfört. Jag är övertygad om att ett nytt avtal kommer att stå klart inom kort, avslutar Torkild Strandberg.

Såväl Socialdemokraterna som Sverigedemokraterna yrkade avslag på förslaget om att byta stadsdirektör. Detta hade dock ingen betydelse då Treklövern, det vill säga Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet har majoritet.

Läs mer:
Lite stadsdirektörshistorik
Beslut om stadsdirektören tas idag
Hysch-hysch på sjätte våningen

Till arkivet