Lite stadsdirektörshistorik

Glada miner när Susanne Örström presenterades som ny stadsdirektör 2013. Lika muntert var det inte två år senare.
Glada miner när Susanne Örström presenterades som ny stadsdirektör 2013. Lika muntert var det inte två år senare.

För minnet och den framtida historikens skull, 49-åriga Carina Leffler tillträder imorgon, fredagen den 9 oktober tjänsten som stadsdirektör i Landskrona. Hon är därmed den sjunde stadsdirektören att lyda under stadens starke man, kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

Christian Alexandersson tillträdde som stadsdirektör den 1 januari 2017. Idag gör han sin sista arbetsdag som stadsdirektör.

Hans företrädare Susanne Öström valde våren 2015 att tacka för sig efter knappt två år på tjänsten. Detta efter att kommunstyrelsen valt att anställa just Christian Alexandersson som utvecklingschef i kommunen och ej underställd stadsdirektören.
”En omöjlig konstruktion”, ansåg Susanne Öström.
Stadens specielle ”superinbytare” Stefan Johansson ryckte in och var tillförordnad stadsdirektör fram till att Christian Alexandersson förordnades.

En tillbakablick
Landskrona fick sin förste kommundirektör i slutet av 1980-talet när Steinar Langbakk hämtades från Radio Malmöhus. Han blev emellertid inte långvarig på tjänsten utan valde att sluta efter misslyckandet med att avskeda miljöchefen Högni Hansson 1989.

Han efterträddes 1991 av Leif Borg som kom att stanna i hela 14 år och slutade med pension 2005.

Leif Borg efterträddes av Sergio Garay 2005 som bara två år senare fick sparken av den nya kommunledningen med Torkild Strandberg i spetsen. Med sig i bagaget fick han ett avgångsvederlag som motsvarade två årslöner vilket på den tiden var 1 152 000 kronor.

Sergio Garay efterträddes av Peter Billquist som även han bara satt på sin post i knappa två år, 2008 till 2010, innan han slutade på eget initiativ och först i september 2012 presenterades efterträdaren, Christer Pålsson som bara satt fyra (4!) månader på posten innan han föll i onåd hos kommunledningen.

Nu är det dags att testa Carina Leffler vid det heta rodret.
Hon kom till Landskrona från Bjuv sent på året 2018 då hon tillträdde som chef för utbildningsförvaltningen. Ett år senare hade hon tagit klivet upp som biträdande stadsdirektör och idag förordnades hon som ny stadsdirektör av en oenig kommunstyrelsen.

Christer Pålsson läser genom sitt avsked från Landskrona stad.
– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 25 år inom kommunal förvaltning, konstaterade Christer Pålsson minuter efter det att han fått Torkild Strandbergs besked i januari 2013.

Läs mer:
Klart med Carina Leffler som stadsdirektör
Beslut om stadsdirektören tas idag
Hysch-hysch på sjätte våningen

Till arkivet