Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.1°C 14m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Svenska Hus försvarar hög parkeringsavgift

Tidigare var det mycket svårt att hitta någon parkering på gatorna runt Pilåkern. Men sedan det införts en avgift den 1 september så är det tomt på gatorna. Efter brister i informationen kommer dock inga avgifter att tas ut förrän den 1 oktober.

Efter att Landskrona Direkt på tisdagen avslöjade de höga parkeringskostnaderna för de boende på Plåkern så har Svenska Hus, genom Maria Widenstedt, hört av sig. Hon hävdar bland annat i ett mejl att artikeln ”är direkt felaktig”. Vad som skulle vara fel uppgav dock inte Maria Widenstedt till en början. I ett andra mejl påstår hon emellertid att det inte stämmer att det kostar 7 200 kronor för att ha bilen ståendes en månad.

Annons
 

Klart är att Svenska Hus tar en del av kritiken i artikeln på allvar, att man missat att kommunicera ut att man har för avsikt att avgiftsbelägga all parkering runt kvarteret.
– Information har vi tyvärr varit lite dåliga med. Därför har vi skjutit fram allt en månad, det vill säga till den 1 oktober. De som fått parkeringsbot de senaste dagarna kommer att få dessa makulerade, lovar Maria Widenstedt.

Anledningen till att Svenska Hus väljer att ta ut en avgift är inte, enligt Maria Widenstedt, att man ska tjäna pengar. Istället handlar det om framkomlighet för räddningsfordon.
– Vi har haft problem med felparkerade bilar vilket medfört att utrymningsvägar blockerats vilket medför att samhällsfordon (polis, räddningstjänst och ambulans) inte kunnat nå fram till fastigheterna vid utryckning, skriver hon i ett första mejl.

Landskrona Direkt har varit i kontakt med räddningstjänsten.
– Det låter mycket konstigt. Vi har inte haft några problem att nå fram till fastigheterna. Vi har inte haft en enda indikation på felparkerade bilar runt Pilåkern på 15 år, säger André Bengtsson på räddningstjänsten.
– Men vår egen personal har sett bilar som parkerat fel. Det handlar helt enkelt om att vi vill ha ordning och reda, hävdar Maria Widenstedt

Vad skulle då vara ”direkt felaktigt” i artikeln på Landskrona Direkt? Maria Widenstedt bifogar en skärmdump på artikeln där hon med gul överstrykningspenna bland annat markerat att det kostar 7 200 kronor per månad att parkera under hela perioden.
– Det stämmer att det kostar 10 kronor per påbörjad timme att parkera på gatan. Men de som bor i Pilåkern kan hyra en fast parkering som kostar 245 kronor per månad. Det är därför vi kallar parkeringsplatserna på gatan för gästparkeringar, säger hon.
Faktum kvarstår dock. Oavsett om man är gäst eller hyresgäst. Den som väljer att parkera på gatan får betala 10 kronor per påbörjad timme. Och eftersom det går 720 timmar på 30 dygn så kostar det alltså 7 200 kronor att parkera bilen på gatan under 30 dagar.

Måste ha modern telefon
Väljer man att parkera på gatan så finns det ingen parkeringsautomat.  Men måste alltså ladda ner en app i mobiltelefonen för att kunna betala. Har man ingen smartphone så uppstår problem.
– Då får man be om hjälp av någon som har en sådan telefon, säger Maria Widenstedt.

Enligt henne finns det fast parkeringsplats att hyra till de hyresgäster som är intresserade.
– När jag kollade i våras så hade vi 40 lediga platser. Hur många det är idag vet jag inte. Men att det finns ledigt nu vet jag, säger hon.

Landskrona Direkt har dock varit i kontakt med två boende som försökt hyra parkering under längre tid utan att lyckas, inte förrän den senaste veckan.
– Det låter konstigt. Det var våra egna uthyrare som skötte detta innan vi anlitade Apcoa. Det får jag kolla upp innan jag uttalar mig, säger hon och lovar att ta reda på hur många lediga platser det finns idag.

Enligt den numrering som syns på de fasta parkeringarna så finns det 310 platser. Det saknas dock några ”nummer” då det byggts en cykelöverfart samt att Landskronahem har ett par fasta onumrerade platser på Pilgården. Antalet lägenheter uppgår till 402. Det innebär att det alltså inte finns fasta parkeringsplatser till samtliga lägenheter trots att Maria Widenstedt påstår detta.
– Alla har ju inte bil. Vad jag menar är att det finns fast parkering att hyra till de som är intresserade. Det har alltid funnits lediga att hyra. Dessutom håller vi på att planera för fler nya fasta parkeringar. Vi pratar om detta med kommunen.

Landskrona Direkt har fortfarande inte fått någon återkoppling från Apcoa. Inte heller kommunens kommunikationschef Anna Classon eller Teknik- och fritidsförvaltningens tillförordnade chef Christian Dahl har svarat på inskickade frågor gällande parkering i kommunen.

Läs mer:

Maria Widenstedt hävdar att det finns fel i den tidigare artikeln (gulmarkerat i den skärmdump hon skickat). Hon bekräftar dock senare via telefon att uppgifterna stämmer.

Ett par timmar efter att Landskrona Direkt publicerat artikeln om de nya parkeringsavgifterna på Pilåkern kom information upp i trapphusen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser