Signerad affischkonst

Två signerade utställningsaffischer finns att buda på i stödauktionen för Landskrona Direkt

 


Två signerade utställningsaffischer finns att buda på i stödauktionen för Landskrona Direkt

Två affischer utöver det vanliga finns med på stödauktionen för Landskrona Direkt den 9 juni.

Den legendariske brittiske musikfotograf Gered Mankowitz är världsberömd för sina ikoniska fotografier av The Rolling Stones och Jimi Hendrix.  Till stödauktionen har en stor samlare av Rolling Stones memorabilia skänkt en utställningsaffisch med fotografens signatur i tusch från hans utställning på Röde Sten i Göteborg.

Den amerikanske modedesignern Tommy Hilfiger köpte rent av en gång upp en hel utställningen av  Gered Mankowitz. Bilder som sedan funnits till beskådan på företagets kontor och när nya affärer har invigts.

Lagom till sin 70-årsdag, 2016 tilldelades Gered Mankowitz ett  hedersstipendium av The Royal Photographic Society.

Olle Ljungström i Landskrona
Den andra affischen har sitt ursprung på en innergård på Kvarntorget i Landskrona.  Det var inför Olle Ljungströms utställning på Still Kicking Gallery i Malmö 2013 som artisten och konstnären hittade en bräda som han målade på.
–  Så bra blev målningen att brädan fotograferades av och blev grunden till utställningsaffischen för ”Förlåt Småland” som visade prov på teckningar, målningar, collage och grafiska blad. Olle var så mycket mer än en stor låtskrivare, säger hans vän Börje Bengtsson som skänkt den speciella affischen som Olle Ljungström naturligtvis signerat på sitt eget lilla vis och med en tydlig Landskronakoppling.
– Men så var motivet också målat i Landskrona.

Snap Galleries filial i London är specialiserade på modern popkultur. Där kan man köpa en box med åtta av Gered Mankowitz viktigaste fotografier från 1960-talet. Bilderna är på Rolling Stones, Jimi Hendrix, Marianne Faithfull, Eric Clapton och The Yardbirds. Boxen med bilderna finns i en upplaga av 35 stycken och kostar 23 000 pund, i runda svängar 270 000 kronor för åtta bilder där fotografen skrivit sitt namn i blyerts på bilderna. På Skånes Auktionsverk kan man fynda fotografens namnteckning i storformat på en affisch.

Läs mer om stödauktionen och stödfonden.

Till arkivet