Storebror är starkast

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tänker ge sig ut på en cykeltur på lördag.
Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) fortsätter att tala sig varm för Europaspåret

Malmö var starkare än Helsingborg när det gällde den första fasta förbindelsen över Öresund. När diskussionerna om en andra fast förbindelse mellan Danmark  och Sverige åter går höga är det åter storebror som är starkast. Varför har Europaspåret så svårt att ta sig in i matchen, när projektet de facto är det alternativ som tar den spårbundna godstrafiken på allvar och därmed miljön. Den frågan ställde vi till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

–  Europaspåret slåss med ett alternativ som funnits under decennier. Vårt arbete går nu ut på att bli jämförda och utvärderade på samma villkor som andra alternativ – HH och Metron Malmö – Köpenhamn. På saklig grund vinner alltså Europaspåret, säger Torkild Strandberg och poängterar för femtioelfte gången att godståg inte kan köras i HH-förbindelsen.

– Vi behöver avlasta våra vägar från lastbilstrafik – det levererar Europaspåret, fortsätter han och ser Landskronamodellen som det klimatsmarta alternativet.

Vidare anser Torkild Strandberg att Europaspåret är en alternativ resväg om Öresundsbron stängs.
– HH är det bara delvis eftersom godståg inte kommer att kunna trafikera förbindelsen.

Tidsvinsten är en annan aspekt ofta lyfts fram när Europaspåret diskuterats men det finns fler argument. 
–  Vi behöver en direkt koppling till storstadsregionen Köpenhamn och en snabbare och klimatsmart väg till Hamburgs hamn för svensk exportindustri, poängterar Torkild Strandberg avslutningsvis.

Läs mer:
Regionen blundar för Europaspårets argument
Konsulter och PR för nästan 10 miljoner kronor

 

 

Till arkivet