Konsulter och PR för nästan 10 miljoner kronor

Lennart Serder, projektledare för Europaspåret och Christian Alexandersson, stadsdirektör tror stenhårt på Europaspåret.
Lennart Serder, projektledare för Europaspåret och Christian Alexandersson, stadsdirektör tror fortfarande hårt på Europaspåret. Arkivbild.

Europaspåret är åter på tapeten och vi lät stadsdirektör Christian Alexandersson ta fram siffror på vad projektet hittills kostat skattebetalarna.
– Sedan projektet inleddes 2013 har den totala summan varit cirka 9,5 miljoner kronor, säger stadsdirektör Christian Alexandersson.
– Merparten av detta är konsulthjälp för att undersöka hur Europaspåret skulle kunna realiseras samt vilka effekter det skulle skapa för Landskrona.

Bryter man ner kostnaderna för 2019 så ligger dessa på cirka 2 miljoner kronor. Dessa har fördelats enligt följande: Projektledning 420 000 kr,  konsulter: (beräkningar, kalkyler, illustrationer, teknisk utredning, analyser med mera): 1 400 000 kr. Marknadsföring (annonsering, layout och tryck av material  med mera): 200 000 kr samt  medverkan på är den enda renodlade järnvägsmässan i sitt slag i Norden, Elmia Nordic Rail: 31 000 kronor.

– Jag tycker det är viktigt att vi fortsätter att driva Europaspåret. Projektet har så många fördelar för Landskrona, regionen och hela Sverige att det förtjänar att utredas, analyseras och jämföras med andra förslag på nya Öresundsförbindelser, säger Christian Alexandersson och är långt ifrån tillfreds med hur frågan hanteras i regionen och på riksplanet.
– Idag förs en mycket inskränkt debatt/ utredning där man helt missat frågan om vad som behöver och kan lösas, säger han.

Trots att det mesta idag talar för att en ny fast förbindelse hamnar mellan Helsingborg och Helsingör så är Christian Alexandersson nöjd med vad man hittills uträttat.
– Europaspåret har bidragit till att stärka Landskronas attraktion för inflyttning och etableringar och ökat kännedomen om Landskronas strategiska goda geografiska läge, avslutar han.

Läs mer:
Regionen blundar för Europaspårets argument
Storebror är starkast

Till arkivet