Annons

Konstexplosion väntar

1000 kvadratmeter Kim Berkhuizen bjuds det på i Excercishallen under påsken.
– Jag har alltid målat abstrakt, säger konstnären som till vardags har ateljé på Fröfabriken.
– Där får vi tyvärr inte ta emot konstpublik så då är denna hall perfekt.

Påsken har blivit lite av konstens högtid. Konstrundorna runt om i Skåne lockar tusentals besökare och samtidigt passar andra gallerier och enskilda konstnärer på att hålla öppet. På skärtorsdagen slår de första konstrundorna upp portarna.

Annons
 

Flera olika konstrutter samtidigt
Detta eldorado för konstälskare består egentligen av ett flertal olika konstrundor som var och en arrangeras av lokala konstnärsföreningar. Skåne är här uppdelat i fem områden; Skånes fyra hörn samt ett område mitt i länet. I det rikliga utbudet som varje år presenteras finns något för varje tycke och smak. Den enda skillnaden mellan de fem olika konstrutterna är den geografiska aspekten. Målare, skulptörer och konsthantverkare deltar alla och visar sin konst. Konstrundorna, och inte minst alla enskilda arrangemang, är en unik möjlighet att njuta och ta del av allt från målningar och skulpturer till metallkonst, teckningar, tryck, träkonst, keramik, porslin, fotokonst med mera.

Den största konstrundan sett ur ett Landskronaperspektiv är 25-årsjubilerande Konstrundan Nordvästra Skåne. I stadens konsthall finns samlingsutställningen med verk av 143 konstnärer, varav 14 som bor inom kommunens gränser. De flesta har öppet under dagarna tio. Jubileet till ära släpper föreningen en bok som finns att köpa i konsthallen. En annan bokutgivning med release på självaste Långfredagen har Elisabeth Tyler för  ”Colours of the Sea”.  Akvarellmästaren bjuder som vanligt in till sitt hem och ateljé på Erikstorpsvägen 3.   

Alla konstnärer hos NVSK samt samlingsutställningen i Landskrona Konsthall håller öppet:
Långfredag 10-18
Påskafton 10-18
Påskdagen 10-18
Annandag påsk 10-18
Vardagar i konsthallen 14-19
Vardagar hos konstnärerna 16-19
Lördag 10-18
Söndag 10-18

Även på Konstrundan Västra Skåne finns konstnärer hemmahörande i Landskrona representerade. Ulla Wollin-Kulle ställer ut akvarell på Egnahemsvägen 2 och Magnus Larsson ställer ut sina vackra målningar på Citadellet. Samlingsutställningen för denna konstrunda äger rum i Stenladan i Torup och där finns verk av 81 konstnärer. Konstrundan Västra Skåne har vernissage för samlingsutställningen på skärtorsdagen den 18 april klockan 18-20 och sedan håller dessa samt konstnärerna öppet under påsken.

Enskilda konstarrangemang med lokal anknytning
På ArtGallery PeterPlato på Kungsgatan i Landskrona passar man också på att visa konst under påsken. Det är galleriägaren själv, Peter Plato som delar sina väggar med Elin Linde och Annika Reinhold, även de från Landskrona.

Favorit i repris
Även Galleri Gamla Staden har öppet under påsken och det blir lite av en favorit i repris. Det är Lasse och Inger Åberg som ställer ut på galleriet på Norra Kyrkogränd.
Mitt över gatan får man inte missa Galleri 1658 där man kan skåda Hans Jonssons fina fotografier.
– Jag flyttar även ut min ateljé till gården på Galleri 1658 under påskhelgen. Då kan man få sitt våtplåtsporträtt (tintype) till påskpris i storlek 20×25 centimeter, säger Hans Jonsson.
 Mer fotografi hittar man på Bytaregatan.
– Jag glädjer mig åt att mitt nya mörkrum är lagom färdigt till Konstrundan i NV Skåne. Ta en titt då jag har öppen ateljé, hälsar Thor-Björn Johansson, vars granne Ullastina Larsson också är ett måste att besöka med sina färgglada arkitektoniska målningar.

Kim Berkhuizen öppnar upp en pop up-utställning på 1000 kvadratmeter i Exercishallen, Tyghuset.
– Det kommer finnas allt från små till riktigt stora originalverk och prints i olika upplagor, utlovar Kim Berkhuizen.

På 261 Cafe Bar Bistro vid Rådhustorget kan man skåda en liten utställning av Viola Lesén.

Borstahusen bjuder på mer än nämnda Elisabeth Tyler. Här hittar du Karla Konsthantverk på Nedre Gatan där Åsa Canbäck har vernissage för sina skulpturer i egen blandteknik.
På Galleri JiL, Kopparstigen 1, ställer Jannicke Larsson ut sina akrylmålningar och på Pumphuset bjuds fotografi av Örjan Kristenson och tavlor av PG Thelander.

På samlingsutställningen på Galleri Tegelbruket i Rydebäck finns Landskronaborna: Johan Lindahl, Louise Östberg, Gina Morylowska, Anita Grenter, Ann-Kristin Sarnik och Jannicke Larsson.

På Borgeby Slott söder om Löddeköpinge passar slottsherren Max Ferkinghoff på att visa konst under påsken och bland konstnärerna återfinns Susanne Wärn från Landskrona.
– Det var en vän till mig som undrade om jag ville ställa ut på slottet. Och när jag var där för att kolla in stället så bestämde jag mig direkt. Det är en fantastisk plats och jag ser verkligen fram emot att få visa upp min konst, säger Susanne Wärn.
Denna utställning är öppet alla påskdagar mellan klockan 10 och 16.

Väl på landsbygden och på Österlen hittar man Thomas H Johnsson på Fabriken i Bästekille.

Länkar:

Som traditionen bjuder så håller Konstrundan Nordvästra Skåne sin samlingsutställning på konsthallen i Landskrona med start på Långfredag.

Ett litet urval av det eldorado för konstälskande skåningar som kommer med påsken.

Susanne Wärn ställer ut tavlor på Borgeby Slott söder om Löddeköpinge under påsken.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser