Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.7°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Leendet tillbaka hos Köll

Alexander Köll har precis tillbringat en månad på träningsläger i Chile när han på blixtvisit i Landskrona upptäcker att det just nu visas en fotoutställning av chilenska fotografer på museet.

I söndags stod han i målfållan för att hylla den österrikiske cykelstjärnan och vännen Michael Gogl när cykel-VM:s avslutande linjelopp för herrar gick i mål i Innsbruck. Stadsberget Patscherkofel har inte upplevt ett sådant tryck sedan Franz Klammer knep OS-guldet i störtlopp 1976, rapporterar Alexander Köll. Den svenske störtloppsstjärnan kom förra helgen hem till Österrike efter ett månadslångt träningsläger i Chile. I veckan var han på blixtvisit i Landskrona.

Annons
 

Avslutningen på fjolårssäsongen var allt annat än munter för landets störtloppsetta, Alexander Köll. Portad från landslaget med uteblivna chanser att få åka i Världscupen och OS avslutades säsongen abrupt i Norge då han fick ett kraftigt slag mot foten med en hälfraktur som följd. Nu är den alpine stjärnan tillbaka med ett leende på läpparna.

– Vi kan väl ta en bild där vid sjömannen från Chile?, föreslår vi och pekar bort mot museet. Alexander Köll är på blixtvisit i Landskrona för att träffa sin trogna och entusiastiska sponsorgrupp. Nyss hemkommen från ett månadslångt träningsläger med landslaget i just Chile bubblar han av energi och revanschlusta. Siktet är stenhårt inställt på vinterns VM på hemmaplan i Åre.
– Jag är mycket nöjd med försäsongen så här långt. Det är bra stämning i truppen och min skadade häl läker som det ska, till och med över förväntan bra. Jag fick kliva av en tävling i Chile men det var mer av en säkerhetsåtgärd efter ett slag mot foten, berättar han.

Att skidförbundet ändrat om i ledarteamet bidrar också till att mungiporna nu pekar uppåt och Alexander Köll lovordar Fredrik Kingstad  som är ny chef för Sveriges alpina herrlandslag.
– Han är supertrevlig, positiv och har gett oss ny energi i hela gruppen.

En trygghetsfaktor inom störtlopp är att man trivs med sitt material och denna gång är Alexander Köll nöjd även med den biten.
– Det känns som att alla förutsättningar är på plats. Jag är supernöjd.

I torsdagskväll hade han en kickoff för sina sponsor i Landskrona.
– Stödet från Landskrona betyder allt för mig. Det är därför jag kan göra den satsning som jag gör, säger störtloppsstjärnan ödmjukt.

5-17 februari 2019 är det datum som Alexander Köll satt störst fokus på.
– Då är det VM i Åre. Målet är att kvala in och sen göra så bra ifrån sig som det bara går. Sen vill jag naturligtvis åka i världscupen också. Sverige har i dagsläget en startplats där. Så det gäller att vara snabbast i kvalåken innan, berättar han.

Man får förmoda att det står mellan rumskamraterna Felix Monsén och  Alexander Köll om vem som ska åka Super-G och störtlopp i den svenska landslagsdressen i vinter.
– Skulle en av oss ta sig in som topp 30 i en världscuptävling då får vi en till startplats. Så oavsett vem av oss som får förtroendet så vill även vi att den med bästa dagsform ska åka.  Vi sporrar och pushar varandra riktigt bra nu. Efter att ha bott trångt tillsammans i en månad i Chile är vi nu nästan som bröder, säger Alexander Köll och skrattar hjärtlig, allt medan vi tagit oss in på Landskrona Museum och tar en titt på utställningen View Chile.
– Jag är faktiskt lite intresserad av fotografi. Detta skulle kunna vara från Anderna där vi låg på läger, säger han och pekar mot några bilder längst in i utställningsrummet.

Landskronabördige störtloppsstjärnan Alexander Köll tittar på bilder från Anderna.
– Jag är faktiskt lite fotointresserad, avslöjar han.

Läs mer: Störtloppsetta portad

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser