Annons

Störtloppsetta portad

Fjolårets genombrottsman i de alpina backarna Alexander Köll har trots bra resultat petats från landslagsuppdragen.

Alexander Köll  är landets bästa störtloppsåkare, sett till rankingen. Trots detta får han inte köra Världscupen och därmed känns även en OS-plats långt borta.

Annons
 

I veckan tävlas det i Hahnenkammrennen i Kitzbühl. Den mest klassiska, mytomspunna och dödsföraktande skidbacken i världen. Die Streif kallar österrikarna den spektakulära störtloppsbanan. På lördag är det dags igen. Redan dagen innan avgörs Super-G. Ifjol åkte Landskronabördige Alexander Köll den legendariska världscuptävlingen i störtlopp och låg rent av riktigt bra till vid de tre första mellantiderna. I årets startfält i Hahnenkammrennen saknas däremot Alexander Köll. Landskrona Direkt har varit i kontakt med förbundsledningen och frågat varför.

Bland medlemmarna och vännerna i Landskrona Ski Club, bland de lokala företagarna i stan som slutit upp och sponsrat och naturligtvis bland gemene man har förhoppningarna funnits att Sveriges i dagsläget bäst rankade störtloppsåkare Alexander Köll skulle stå på startlinjen när störtloppet avgörs Kitzbühl. Rent av reser en busslast med fans och sponsorer från Landskrona ner till Kitzbühl i slutet av veckan. Men precis som vid övriga världscuptävlingar i år har Alexander Köll lämnats utanför startfältet.

 2016 lanserade Svenska skidförbundet en storsatsning på fartgrenarna. Målet sattes högt.
Minst en medalj under VM i Åre 2019 och en seger i Kitzbühel 2021, var det sagt.
En kull unga talangfulla åkare hade redan plockat fina placeringar på JVM och som ankare utsågs Alexander Köll. Frågan är om långtidssatsningen har kommit av sig. Och vad beror den uteblivna  landslagsplatsen på?

Inför säsongen stod det klart att Alexander Köll, inte skulle ingå i alpina landslagets dagliga verksamhet då han valt att åka på skidor på ett märke som inte sponsrar landslaget. Han tog beslutet efter att ha fått besked av den högsta alpina chefen,Tommy Eliasson Winter, att om han presterade skulle han ändå få köra Europacup och Världscup. Så har inte skett. Trots att Alexander Köll levererat bättre än någonsin.
Jag är i mitt livs form. Jag är redo och skidorna är vallade. Hahnenkammrennen  är ett av mina mål och jag var beredd att köra detta fantastiska störtlopp igen fast med ännu större möjligheter och högre insats, men nu blev det inte så i år, säger fartåkaren när Landskrona Direkt når honom på väg till träning i Matrei, en timmes bilfärd från Kitzbühl.

– Jag har kört ett eget upplägg med hjälp av egna sponsorer och egna medel. Självklart hade jag allra helst velat vara med i landslagstruppen men jag har valt den skida som jag just nu känner mig säkrast med,  säger Alexander Köll och förklarar samtidigt hur viktigt det är att känna sig trygg med utrustningen när man tar sig ner för en störtloppsbacke i 130 km/h.

Landskrona Direkt kontaktar skidförbundets alpine chef Tommy Eliasson Winter. Han är snabb med att hylla Alexander Köll personlighet ”och inte minst hans fighting spirit” men håller inte riktigt med om att prestationerna varit på en tillräckligt hög nivå.
– Jag har sett Alex åka bättre tidigare. Hade han varit i sitt livs form hade han presterat bättre, säger han och menar att det finns olika faktorer som spelar in i de uttagningar som gjorts under säsongen.
– Att Alex inte tränar med landslagstruppen är så klart en faktor. Han har valt en väg som vi inte helt tror på. Dessutom har han nått en ganska hög ålder (Alexander fyllde 27 i december. reds anm.) och vi siktar på framtiden.  Det blir en bedömning till sist och den svarar vår herrchef HP (Heinzpeter Platter) för, säger Tommy Eliasson Winter.
Noterbart är att störtloppsåkare ofta mognar sent och att uppgifter gör gällande att medelåldern i störtloppscirkusen ligger runt 31 år.

Landskrona Direkt når Heinzpeter Platter i den minst sagt branta och isiga världscupsbacken i Kitzbühl.
– Jag står just nu och filmar  träningsåken, säger han och det hörs hur åkarna svischar förbi.
– Alex hade behövt leverera bättre i Europacupen för att få åka här.

Under säsongen har Alexander Köll förbättrat sin världsranking och sina FIS-punkter, dessutom har han en fin fjärdeplats i North American Cup i Kanada som precis som Europacup är nivån under Världscupen. I flera tävlingar i rad i Chile, tidigt på säsongen, gjorde Landskronaåkaren personbästa i tävling efter tävling. Inte bara i störtlopp utan även i andra discipliner.
– Det räcker inte. Det är inget fel på Alex inställning och tar han en topp10-plats i Europacupen så får han en ny chans i Världscupen, utlovar herrchefen för det alpina landslaget som alltså är den som har sista ordet när det gäller vem som får åka.

Landslagsledningen har utnyttjat sin enda plats i Kitzbühels störtlopp och har anmält Felix Monsén
– Att Felix får åka störtloppet är väldigt positivt. Han är en god vän och vi är oftast lika bra, säger Alexander Köll.
– Det är dagsformen som avgör vem som är bäst, menar han.

I Super-G kan Sverige anmäla två deltagare men väljer att inte ta tillvara på möjligheten.
 – Det är Felix som åker även på fredag i Super-G, säger Heinzpeter Platter och menar att han är den enda åkaren som ”förtjänat en plats”.
– Förutsättningarna här är så otroligt tuffa.  Jag väljer att låta ungdomarna åka andra tävlingar fram till JVM, säger han och menar att Sverigetvåan i disciplinen, Alexander Köll, inte nått upp till förväntningarna och därför ställs över.

Det går inte att ta miste på den besvikelse som  Alexander Köll känner över situationen. Ambitionen är dock att fortsätta kämpa om en plats i de alpina backarna.
– Det känns som att jag har en bra dialog med förbundet och jag har löpande redovisat min plan och mitt upplägg till dem. Jag är dock väldigt besviken över att inte ha fått åka fler tävlingar så här långt med tanke på mina prestationer under säsongen. Ifjol åkte jag trots allt fyra världscuprace och debuterade på VM. Jag brinner för sporten. Jag dedicerar min kropp och själ för att få representera Sverige i dessa sammanhang. Det enda jag vill ha är en rättvis och jämlik bedömning där mina resultat och inte vilket skidmärke jag åker på ska vara beslutsgrund och ingenting annat, avslutar Alexander Köll.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser