Kommunen stänger uteserveringar mitt i sommaren

Krögarna Patrik Holmberg och Christine Anderberg kan hålla sig för skratt sedan de i veckan fått ett mejl från kommunen som förkunnar att deras tillstånd för uteserveringen dragits in under maj och juni och att de sedan får söka ett nytt.
Krögarna Patrik Holmberg och Christine Anderberg kan hålla sig för skratt sedan de i veckan fått ett mejl från kommunen som förkunnar att deras tillstånd för uteserveringen dragits in under maj och juni och att de sedan får söka ett nytt.

Patrik Holmberg är irriterad och förbannad. Minst sagt. Hans syster, Christine Anderberg likaså. I drygt 18 år har de drivit restaurangrörelse i Landskrona. Sedan sex år tillbaka är det Fellini vid Rådhustorget som gäller.
– De senaste fyra åren har det varit ett konstant byggande och renoverande i vår del av torget. Ny markbeläggning, taket på Rådhuset, Harrys etablering, uttaget av bankvalvet i grannfastigheten där Yazou nu finns. Allt har haft en menlig inverkan på oss och kanske främst våra möjligheter att utnyttja uteserveringen. Droppen var i veckan. I ett mejl från kommunen fick vi veta att vårt tillstånd för uteservering återkallas, och uteserveringen måste hålla stängt i maj och juni då kommunen fått för sig att bygga om gågatorna igen, säger Patrik Holmberg.
– Jag orkar inte mer.

”Landskrona stad ska renovera och omgestalta gågatorna i innerstaden. Syftet är att göra den mer attraktiv och gynna cityhandeln. I samband med detta kommer ditt tillstånd för uteservering att återkallas, och uteserveringen måste då även avbrytas under byggtiden. Efter färdigställandet behöver du därför söka nytt tillstånd och då kommer inbetald avgift att avräknas”, läser krögaren högt ur det mejl han fick från Landskrona stad så sent som förrgår.
– Det innebär att jag inte ens vet om jag får servera på uteserveringen idag, säger han frustrerat.

I handlingen kan man utläsa att planerna på att återigen gräva upp gatorna i centrala Landskrona ska ske i två etapper.
– Redan nästa vecka ska arbetet påbörjas, säger Patrik Holmberg som direkt han fick mejlet slängde sig på telefonen för att höra om det verkligen var sant det han läste.

 Landskrona Direkt har sökt ansvariga på kommunen för kommentarer och handlingar i ärendet. Efter renoveringen är det meningen att en ny gemensam standard för uteservering ska gälla. Exempel på förändring är att trädäck ej kommer att godkännas efter renoveringen, utan gatans markbeläggning ska fungera som uteserveringens golv. Något som redan är fallet hos alla krogar runt torget då detta genomfördes för snart tre år sedan.

Det är tidpunkten för arbete som krögaren vänder sig emot.
– Detta kan de göra i höst. Inte nu när solen strålar och uteserveringen är fullsatt. Jag har inte räknat på det än, men om detta blir verklighet förlorar vi stora inkomster och kommer att tvingas säga upp personal.

Den tidsplan som han fått sig meddelad i telefonsamtal ställer han sig också mycket tveksam till.
– Senast drog de över i minst tre månader. Och även om de skulle bli klara i tid så ska jag söka nytt tillstånd mitt i semestertid och vem är på stadshuset då?

Christine Anderberg suckar djupt.
– Om de nu vill gynna oss, näringen i centrum, så hade det varit klädsamt om de informerat oss i tid och frågat oss vad som gynnar oss, säger hon.

Läs mer:

Till arkivet