Tak över huvudet är prio ett

Taket är borta och stora delar av fastigheten är totalförstörd i branden.
Taket är borta och stora delar av fastigheten är totalförstörd i branden.

På måndagen kommer expertis till den brandhärjade fastigheten på Trädgårdsgatan. De kommer att undersöka huset noga för att kolla bärigheten, se vad som kan räddas och förhoppningsvis även ge besked på vem som kan flytta tillbaka till huset och när detta kan ske. Men just nu är tak över huvudet prio ett för HSB, vilka äger fastigheten.

Det var ett minst sagt abrupt uppvaknande som Mikael Jönsson, vd för HSB Landskrona, fick tidigt på lördagsmorgonen.
– Jag vet inte exakt vad klockan var men jag for upp, fick på mig kläder och begav mig genast till platsen. När jag kom dit så brann det bara på den ena sidan men elden spred sig snabbt till hela fjärde våningen. Det var en fruktansvärd syn, berättar Mikael Jönsson.

Utanför fastigheten mötte han boende som hade fått evakueras hals över huvud och många hade bara fått med sig de kläder de hade på sig.
– Det var en hemsk upplevelse för många. Men jag måste säga att jag är imponerad över hur bra allt flöt på. Från Trädgårdscaféet via Citygross till Hotel Öresund. Väl där fanns värme och mat. Vi fick full uppbackning.

En del lägenheter är totalförstörda i branden. Andra är rök- och vattenskadade. Nu ska det utredas i vilket skick fastigheten är i. Fram tills besked ges arbetar Mikael Jönsson och hans personal  med att ordna boende till de drabbade.
– Jag kontaktade genast de större fastighetsägarna i staden och de svarade direkt att de prioriterade oss. Och det känns skönt. Det viktiga är att de drabbade har någonstans att bo. Sedan får vi höra med experterna om det finns några som kan få komma in i sina lägenheter för att hämta tillhörigheter.

Imorgon tisdag kommer alla drabbade att återsamlas för att få mer information om den närmaste framtiden.
– Information är a och o. De drabbade ska alltid kunna nå oss om de undrar över något. Och vi kommer från vår sida att hålla kontinuerlig kontakt. Nästa träff är imorgon och då ska vi förhoppningsvis få svar på många frågor, avslutar Mikael Jönsson.

Läs mer:

Till arkivet