Annons

Klart med elbussar

Nu ska fossil/dieselbussarna bytas ut. Redan idag drivs trådbussarna med grön el men om ett år är det meningen att så ska vara fallet med alla stadsbussar i Landskrona.

Nyligen kunde vi rapportera att kollektivtrafiken i Landskrona i år ökat med 10 procent vilket är mest i Skåne. Nu är det dessutom klart att alla passagerare under slutet av nästa år, än mer kommer att bidra till en bättre miljö. Då kommer nämligen stadsbussresorna i kommunen inklusive de på Ven att ske med fossilfria, eldrivna bussar.

Annons
 

Kollektivtrafiknämnden inom Region Skåne har nu godkänt förslaget till genomförandeavtal om elektrifiering av Landskronas stadstrafik.

Avtalet ska säkerställa ansvarsfördelning och ekonomiskt åtagande mellan Region Skåne och Landskrona stad. Beslutet innebär att Landskrona och Vens busstrafik lämnar gasdrivna fordon och går över till fossilfria, eldrivna bussar. Trafikstarten är planerad till slutet av 2018.

– Elektrifieringen av stadsbusstrafiken i Landskrona är en del av det rödgröna styret i Region Skånes målsättning för att ligga i framkant när det gäller miljövänliga och effektiva transportlösningar. Eldrivna bussar är ett miljövänligt alternativ som också gör skillnad för ljudnivån i stadsmiljön. Det är viktigt att vi ständigt arbetar för att göra kollektivtrafiken mer attraktiv så att fler vill resa oftare, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Bussarna kommer att drivas med grön el och ha märkningen Bra Miljöval. Ljudnivån mäts till -6 decibel jämfört med en förbränningsmotor vilket bidrar till en tystare stadsmiljö. Genomförandeavtalet innebär också att fossil/dieselbussarna som trafikerar Ven byts ut.

– Jag är glad för att Ven nu får helt elektrifierad busstrafik med laddstolpar på ön. Det är ett stort steg framåt för det miljövänliga resandet. Det innebär också att vi byter ut en av de sista fossil/dieselbussarna, säger Nicklas Ljungström (MP), 1:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Läs mer:

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser