Unga bilbyggare får jobb

Såhär ser en av de elbilarna ut som ska byggas i Landskrona.
Såhär ser en av de elbilarna ut som ska byggas i Landskrona.

Landskrona Direkt når Lewis Horne på telefon när VD:n  för Uniti befinner sig i Tokyo på en arbetsresa med konferenser, filminspelningar och möten.  Det är hektiska tider, mycket ska falla på plats innan dagen D, den 7 december, då lanseringen av den nya elbilen ska ske i Landskrona.

Landskrona Direkt når elbilstillverkaren Unitis vd Lewis Horne per telefon då han befinner sig i Tokyo. Enligt honom så kan etableringen av bilfabriken i Landskrona leda till ett par hundra nya jobb.
– Vi är idag ett 50-tal i Lund men när produktionen kommer igång ordentligt så kan det röra sig om ett par hundra arbetstillfällen, framför allt i produktionen, säger Lewis Horne.
– Det är många unga som kan få jobb hos oss.

Företaget tar över lokalerna redan nästa vecka och därefter börjar en lång process innan tillverkningen kan börja.
– Jag hoppas att produktionslinjerna står klara hösten 2018 och att vi kan leverera den första bilen i början av 2019.

Uniti fokuserar på mindre bilar.
– Det rör sig om bilar med två och fyra säten som främst ska användas i citymiljöer. Den kan med fördel användas som en andra bil. Vår prestanda för detta är goda, säger Lewis Horne.
– Batterierna är ju en huvudfråga och med ett fulladdat batteri i våra bilar så kan du köra cirka 300 kilometer. Det går också snabbt att ladda våra batterier idag. På 15 minuter kan du ladda upp till 80 procent.

Frågan är då vad en ny bil kommer att kosta.
– De mindre bilarna kommer att kosta 149 000 kronor och de större 199 000 kronor. Sedan kommer bilköparna att få någon typ av rabatt för att de köper en elbil. Men hur stor den blir är oklart idag.

I företagets anläggning i Lund håller man på med utveckling av bilmodellerna.
– Det är där vi tar fram prototyperna. Men vi har inte plats för tillverkning där. Därför har vi nu valt att förlägga den till Landskrona.

Och att det blev just Landskrona har sina skäl.
– Vi valde mellan Landskrona och Malmö. Men logistiken samt den entusiasm vi mött från stadens sida gjorde att vi valde Landskrona efter cirka ett års funderande.

Det är många investerare som är med och satsar stora pengar på Uniti. Men hur mycket som kommer att behövas är vagt.
– Det beror helt på intresset för bilen. Vi ska lansera den 7 december i våra lokaler i Landskrona. Då kommer många av våra samarbetspartners och investerare att finnas med. Det ska bli mycket spännande. Det blir den största dagen i mitt liv, avslutar Lewis Horne och skrattar.

Unitis vd Lewis Horne ser fram emot att lansera den nya bilen i Thorn Lightings gamla lokaler den 7 december.
Foto: Pressbild

Läs mer:

Till arkivet