Elbilstillverkare till Landskrona

Sportcenter Syd vill etablera sig i Thorns tidigare lokaler.
Ett kommunalt tvätteri kan få sin hemvist i Thorns tidigare fabrik.
Elbilstillverkaren Uniti ska bygga en elbilsfabrik i Thorns tidigare lokaler.

Efter ett par års utvärdering har elbilstillverkaren Uniti valt att förlägga en produktionsanläggning till Landskrona. Det meddelar företaget tillsammans med Landskrona stad i ett pressmeddelande på torsdagen.

Svenska elbilstillverkaren Uniti väljer Landskrona för sin europeiska produktionsanläggning. Uniti kommer att börja bygga sin lätta elbil i Landskrona och kommer att lansera denna i den blivande produktionsanläggningen den 7 december. Uniti påbörjar flytten till den nya anläggningen i Landskrona den 1 november och kommer att ha genomfört hela flytten i mars 2018.

Efter två års utvärdering har Uniti AB bestämt sig för att förlägga sin europeiska produktionsanläggning i Landskrona. Uniti AB kommer att lansera sin nya elbil med ett event i den blivande produktionsanläggningen i Landskrona den 7 december 2017, för en publik på flera tusen, bland dessa finns nuvarande investerare (för närvarande över 1000 stycken), bilköpare (för närvarande 895 förbeställningar) samt Uniti ABs samarbetspartners och supporters. Eventet kommer även innehålla en utställning av Uniti ABs nyckelpartners, däribland Siemens och KUKA Robotics.

Uniti kommer att påbörja inflyttningen i den nya anläggningen i Landskrona nästa vecka. Under det första året i den nya anläggningen kommer man att expandera sin process för utvärdering av den prototyp som lanseras vid det kommande eventet, parallellt kommer planeringen för produktionen utföras. Den befintliga byggnaden Ljuspunkten (före detta Thorn Lighting), som tidigare använts för lättare industriproduktion, kommer under denna tid även att renoveras för att göras redo för produktion. Anläggningen är centralt belägen i Landskrona med mycket god tillgång till logistiklösningar, lagringsmöjligheter samt utomordentliga förbindelser med Köpenhamn, Malmö och Lund med omnejd. Beslutet om att förlägga Unitis europeiska produktionsanläggning till Landskrona har Uniti tagit i samförstånd med aktieägare, supply chain partners samt ledande globala befattningshavare.
– Landskrona, som är en del av Greater Copenhagen, är en ideal plats för tillverkning och montering av våra produkter. Det är uppenbart att Landskrona stad har ambitiösa planer på att bli ett centrum för ny teknik i regionen och staden har alla resurser på plats för att åstadkomma detta. Det har varit en lång process att komma fram till beslut om var produktionsanläggningen skulle hamna men till slut var det uppenbart att Landskrona var det självklara valet, säger Lewis Horne, vd för Uniti i en kommentar i pressmeddelandet.

– Landskrona har en lång tradition av arbete med att ställa om till förnybar energi och hållbara transporter. Landskrona är även ett etablerat logistikcentrum för fartygs-, flyg-, tåg- och bilfrakt. Landskrona har dessutom god täckning av höghastighetsinternet via fiber, samt kan förse produktionsanläggningen med hållbar energi. Det finns ett starkt lokalt   engagemang och stöd för att etablera Uniti ABs produktionsanläggning i Landskrona från kommunalt håll, från det lokala näringslivet samt från lokalbefolkningen. Allt detta tillsammans gör Landskrona till en plats där Uniti AB kan genomföra högeffektiv produktion med låg miljöpåverkan och lågt ekologiskt fotavtryck, står även att läsa i det gemensamma pressmeddelandet från staden och företaget.

Läs mer:

Till arkivet