Stor glädje och optimism på stadshuset

Arbetet med att lobba för Europaspåret fortsätter. Detta efter att kommunstyrelsens ordförande i Landskrona Torkild Strandberg (L) såg torsdagens presskonferens med Trafikverket och danska Vejdirektoratet tillsammans med Christian Alexandersson, ansvarig för projektet Europaspåret i Landskrona stad,
Torkild Strandberg och Christian Alexandersson kan kosta på sig ett leende när det nu står klart att Uniti ska börja bygga elbilar i Landskrona.

Det är av naturliga skäl muntra miner på Landskrona stadshus när det nu står klart att Uniti ska producera elbilar i staden. Landskrona Direkt har tagit pulsen på stadens högsta tjänsteman och politiker. Och visst bultar det lite extra.

Enligt stadsdirektör Christian Alexandersson har förhandlingarna mellan staden och bolaget varit goda.
– Vi blev kontaktade av företaget och vi såg snart att vi hade förutsättningarna och lokalerna som Uniti sökte. Därefter sålde vi in vårt läge och att kommunikationerna i Landskrona är perfekta. Därför valde de oss, säger han.

– Även jag har träffat bolaget under processen. Det är många, både i och utanför den kommunala organisationen, som har varit engagerade i etableringen. Så försöker vi alltid jobba när etableringar är aktuella, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

Exakt när Torkild Strandberg fick reda på att allt var klart kan han inte svara på men glädjen går inte att ta fel på.
– Det var inte så länge sedan jag fick det slutgiltiga beskedet. Men nu känns det stort. Varje etablering är en stor glädje, eftersom det betyder utveckling, tillväxt och nya jobb. Så det är klart, en nyetablering är bland det roligaste som finns. Så lyfter Landskrona.

Såväl Torkild Strandberg som Christian Alexandersson rankar etableringen högt, över den senaste tidens nytillskott bland företag som valt att flytta till Landskrona.
– Den är viktig, men det är alla etableringar. Det här är ett nytt, innovativt företag. Lyckas de, är det en oerhört viktig kugge i Landskronas arbete med att utveckla staden, säger Torkild Strandberg och Christian Alexandersson håller med.
– Företaget är mycket framåtsträvande och har hög potential. Det är fantastiskt om de lyckas, säger stadsdirektören.

Kommunens köp av Ljuspunkten, det vill säga före detta Thorn Lightings lokaler, var av ”strategisk karaktär”. Att det nu åter blir en industri på området påverkar inte framtidsplanerna som bland annat innebär en ny infart från rondellen 33 lågor på Österleden samt byggandet av en parkeringsplats för centrumhandeln.
– Det är ett fortfarande ett strategiskt område, alldeles intill centrum med en stor möjlighet för innestaden att expandera. De beslut som tagits tidigare kommer inte att påverkas, poängterar Torkild Strandberg.

Bilden av en bilfabrik är ”stora ytor”. Trots detta så kommer de nuvarande verksamheterna i Ljuspunkten, det vill säga det kommunala tvätteriet och Spirit of Hven vilka hyr lokaler på området, inte att påverkas. Tvärtom.
– Uniti kommer att hyra 6 000 kvadratmeter som idag står tomma. Och där finns mer över ifall de skulle vilja expandera längre fram, lovar Christian Alexandersson.

Såväl landet i helhet som Landskrona verkar gå bra för tillfället. Frågan är om man från kommunens sida hoppas på fler nyetableringar eller om det finns signaler på att marknaden börjar bli mättad.
– Det känns fortfarande som att Landskrona är attraktivt. Det kan finnas mer på gång men det är inget som vi kan gå ut med nu. Men visst känns det bra, avslutar Christian Alexandersson.

Läs mer:

Till arkivet