Annons

VD-byte kostar över 1,6 miljoner kronor

Mikael Forsberg tillträder som VD för Landskronahem till hösten. Foto: Pressbild.

På måndagen höll Landskronahem ett extra styrelsemöte och på detta togs beslutet som Landskrona Direkt avslöjade förra veckan, att bolagets vd Helena Fremle, trots oppositionens avslagsyrkande, får sluta som vd med omedelbar verkan och att hon kommer att ersättas av Mikael Forsberg till hösten. Prislappen landar på drygt en och en halv miljon kronor.

Annons
 

– Jag känner väl till Landskronahem och är hedrad över att ha fått förtroendet att driva bolaget. Landskrona är en stad på frammarsch och Landskronahem kommer att spela en viktig roll i stadens fortsatta utveckling, säger Mikael Forsberg i ett pressmeddelande.

Frågan är då vad uppsägningen av Helena Fremle kommer att kosta. Vad Landskrona Direkt har kunnat utröna så har hon sex månaders uppsägningstid, under vilken hon inte behöver utföra något arbete. Detta kostar 558 000 kronor. Hon har dessutom rätt till ett avgångsvederlag motsvarande en årslön vilket innebär att slutnotan hamnar på 1 674 000 kronor. Landskronahems vice ordförande Jenny Tillander (S) bekräftar.
– Så tolkar jag det också, säger hon

Landskrona Direkt har åter försökt få svar på en del frågor av Landskronahems ordförande Kenneth Håkansson utan att lyckas. Men Jenny Tillander som ersatte Anders Karlsson så sent som den 29 maj, svarar dock efter förmåga.
På frågan vad det var för kompetens som Helena Fremle saknade svarar Jenny Tillander ekonomi.
– Jag var ju inte med på det möte där frågan diskuterades men vad jag förstått så hade det med ekonomi att göra, säger hon och lägger till.
– Men vi yrkade avslag. Vi har dock inget emot Mikael Forsberg, säger Jenny Tillander och poängterar.
– Det är hur hela processen har gått till. Vi i styrelsen, oppositionen då, fick reda på detta samtidigt som pressen. Vi ser dessutom ingen anledning till att inte Helena Fremle skulle kunna fortsätta och göra ett bra jobb.

Vid en jämförelse av de Helena Fremles och Mikael Forsbergs vd-avtal så är där en anmärkningsvärd skillnad. I den nya vd:ns avtal står följande att läsa under rubriken Personuppgifter och datasäkerhet:
… VD förbinder sig att följa Bolagets regler gällande användningen av Bolagets datorer, e-postsystem, Internettjänster och andra programvaror. VD har ingenting att erinra mot att Bolaget har fullständig tillgång till allt material, all e-postkorrespondens och uppgifter över hans användning av Internet som lagras i Bolagets datasystem.”

– Det är inte som vi i styrelsen inte litar på Mikael Forsberg. Det är en modernisering av avtalstexten, avslutar Jenny Tillander.

Läs mer:

En kommentar till "VD-byte kostar över 1,6 miljoner kronor"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Håkansson – Fremle har själv velat sluta

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser