Här är årets utställningar

Nu städas julen ut på museet och vi har tagit en titt på årets programutbud såväl på museet som på konsthallen.
Nu städas julen ut på museet och vi har tagit en titt på årets programutbud på såväl museet som på konsthallen.

Nyligen skrev vi om de publika framgångarna för konsthallen och museet under 2016. Frågan är nu vad dessa två kommunala institutioner kommer att visa i år.

– Utställningsmässigt har vi ett år framför oss med ett varierat innehåll som förhoppningsvis lockar flera olika besöksgrupper, säger biträdande museichef Åsa Karlsson.

Under våren kommer museet att bjuda på en hel del konst. Däribland med konstnär Lars Kleen och fotograf Gunnar Smoliansky men också på finsk samtidskonst samt konst ur museets egna samlingar.
– Vi öppnar även en ny stor fotohistorisk utställning som efterträder AgNo3 med titeln: TIME, LIGHT, LOVE  – Swedish photographic Portraits 1840-2016. Det är den andra i raden av tre nationella fotohistoriska utställningar som görs i Landskrona fotos namn, berättar Åsa Karlsson.

Till hösten blir det stora att museet öppnar en ny permanent utställning kring reklamarkivet –Sveriges arkiv för reklam och grafisk design. Detta sker den 26 oktober.

– Vi kommer att utgå från samlingen med dessa originalmaterial av annonser, reklamfilm och radioreklam med mera, men kommer även att lägga på ett lager med digital teknik så att besökarna får tillgång till ännu mer av samlingen, säger Åsa Karlsson och berättar att museet fått pengar från Region Skåne till en ”Digital developer”, som utarbetar de digitala lagren tillsammans med museets personal.
– Vi har ett tillgänglighetsfokus på utställningen, så att många olika grupper ska kunna ta till sig innehållet, förklarar Åsa Karlsson.

Konsthallen
Birthe Wibrand, Landskrona stads konstintendent har även hon ett mångfacetterat och blandat program i sitt utbud på konsthallen.
Vi öppnar med en fantastisk utställning med Pia Hansson. Det bjuds spännande tekniker av en skicklig konstnär – konst som leder vidare i besökarens egen värld och hågkomster.

Till påsk återkommer traditionsenligt samlingsutställningen för konstrundan i Nordvästra Skåne innan det är dags att se var Landskrona har att erbjuda på konstfronten.
– Den öppna salongen i maj blir spännande – öppen kreativ salong där kreatörer av olika slag boende i Landskrona får lämna in ett verk och vi försöker oss på en hängning där varje verk får sin plats, utlovar Birthe Wibrand.

Under sommarmånaderna fylls hallen med Latinamerikansk samtidskonst.
– Det blir Latinamerikansk konst från en fantastisk samling som aldrig är visad på detta sätt i en utställning, verkligt spännande verk från en konstregion som sällan visas i Sverige, berättar Birthe Wibrand.

Hösten inleds med foto.
– Fotofestivalens utställning är i år i konsthallen längre än tidigare. Det är glädjande då fler får möjlighet att se foto av verkligt hög kvalitet.

Konståret avslutas sedan med att Landskrona Konstförening har varit uppe i Sjuhäradstrakten och  lyckats knyta till sig Erik Hårdstedt som får betraktas som något av detaljernas mästare i sina akvareller. Med sig till Landskrona tar han sin sambo, textilkonstnären Sandra Magnusson.

Detta händer i konsthallen

28 januari – 19 mars
Pia Hansson – teckning, foto, objekt och målningar.

14 april – 23 april
Samlingsutställning för konstrundan i Nordvästra Skåne

6 maj – 21 maj
Öppen salong för Landskrona

17 juni – 13 augusti
”Latinamerikansk samtidskonst från The Olsson Art Collection”

8 september – 15 oktober
Landskrona fotofestival utställning

4 november – 17 december
Erik Hårdstedt – akvareller
utställning av Landskrona konstförening

Läs mer:

Till arkivet