Annons

Framgångsrikt år för museet och konsthallen

Upp emot 900 personer besökte konsthallen under invigningsdagen av fotoutställningen Landskronit.

2016 var ett framgångsrikt år för Landskrona museum, då 2015 års publiksiffra på 58 800 överträffades med drygt 5 500 besök. Den siste december hade 64 267 besökare räknats in.
Märkbart är den stora ökningen museet såg under sommaren, med ca 5000 fler besökare under juni-augusti jämfört med 2015. Detta beror förmodligen på att flera stora fotoutställningar, såsom Landskrona Foto View: Ireland och AgNO3 – Histories of Science and Photography in Sweden, öppnade under sommaren. Utställningen om Ingrid Bergman som öppnade i juni var även den mycket populär. Under Landskrona Foto Festival visades flera högkvalitativa utställningar på museet vilket givetvis även det bidrog till de ökade publiksiffrorna. Utställningen Nell Walden & Der Sturm – om Landskronadottern som var tongivande i konstkretsarna i Berlin på 1910–20-talen, och den egenproducerade Hjälp! – om flyktingmottagandet i Landskrona efter andra världskriget lockade också många besökare.

Annons
 

– Det finns en trend i Sverige att besökarantalet på museerna går upp, vilket är väldigt roligt. Idag når museerna flera olika besöksgrupper, inte minst barnfamiljerna. Vår lekutställning Trädgårdslandet för barn 0-5 år och deras familjer är fortfarande väldigt populär, något som inte minst märktes när utställningens två-årsdag firades med kalas i december, säger Åsa Karlsson, antikvarie och biträdande museichef.

Landskrona konsthall
Landskrona konsthall visar, trots en kort säsong, också på en ökning i antalet besökare, från 26 219 2015 till 30 369 besökare 2016. Utställningarna på konsthallen hade under året en stor bredd och innehöll allt från skånsk design i Ellerochs Formgalleri, till konst relaterad till historien och till nutiden i Elisabeth Moritz utställning Im-Presens. Utställningen Landskronit, med 16 fotografer från Landskrona, drog även den väldigt mycket besökare under kort tid.

– Nu ser vi  fram emot det nya året med nya utmaningar och vi kommer att fortsätta sträva efter att erbjuda våra besökare goda upplevelser, säger Birthe Wibrand, konstintendent.

Tf. museichef Åsa Karlsson berättar en anekdot om filmen Casablanca där Ingrid Bergman som bekant spelade mot Humphrey Bogart.

Biträdande museichef Åsa Karlsson är glad för det stora intresse som fanns för utställningen om Ingrid Bergman.

 

En kommentar till "Framgångsrikt år för museet och konsthallen"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Här är årets utställningar

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser