Annons

Ett år i maktens korridor

Jonas Esbjörnsson  (S) sitter till höger när man kommer ur hissen på Stadshusets översta plan och till vänster återfinns den borgerliga majoriteten, där bland annat kommunalråd Birgitta Persson (M) huserar.

Jonas Esbjörnsson (S) sitter till höger när man kommer ur hissen på Stadshusets översta plan och till vänster återfinns den borgerliga majoriteten, där bland annat kommunalråd Birgitta Persson (M) huserar.

I kväll gör Jonas Esbjörnsson (S) sitt tolfte kommunfullmäktigemöte som oppositionsledare.
I ett år har stadshuset varit hans arbetsplats. Landskrona Direkt har inför kvällens minst sagt digra möte tagit pulsen på det socialdemokratiska kommunalrådet.
– Det ska bli ett mycket intressant möte, säger Jonas Esbjörnsson som ser framemot svar på två interpellationer han ställt samt en debatt kring en motion som han väckt.

Annons
 

Socialdemokraterna har under mandatperioden lagt motioner om att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten. Senast gällde det ett ungdomscenter som röstades ner av den styrande borgerliga kommunledningen med stöd av SD. Ikväll är det dags för kommunfullmäktige att ta ställning Jonas Esbjörnsson motion om ungdomsjobb.
– Det är förslag på ungdomsjobb för trygga och trevliga stadsdelar, säger Jonas Esbjörnsson.

– Utemiljön i en del av våra stadsdelar är nergångna. Områdena är också sedan länge tyngda av hög arbetslöshet, särskilt bland unga. Det råder även stor segregation inkomstmässigt. Vi vet emellertid att invånarna ofta är stolta över sina stadsdelar. Vi vill ta tillvara på den stoltheten, genom att engagera unga i sitt bostadsområde, berättar han och menar att det nu är hög tid att politiken bidrar.

– Många unga Landskronabor ställs i dag i princip utan möjlighet till en egen försörjning medan politiken ser på. Det duger inte. Vi socialdemokrater vill ta krafttag för att bryta arbetslösheten bland unga i Landskrona. I dag går över 24 procent av Landskronas ungdomar utan jobb. Kommunen både kan och bör göra mer för att stans ungdomar ska få förbättrade förutsättningar till jobb.

Frågan är då hur detta ska låta sig ske?
– Vi vill att ungdomar i en del områden ska få möjlighet att påverka och utföra upprustningar. På så sätt får de arbetslivserfarenhet genom att erbjudas tidsbegränsade jobb. Genom att tillvarata ungdomarnas egna idéer om hur området kan och bör utvecklas kan vi få mer attraktiva områden samtidigt som vi ger ungdomar i Landskrona meningsfull och givande erfarenhet. Ungdomar ger tillbaka till det område man håller kärt och ges samtidigt möjlighet att skapa något tillsammans och påverka sin vardag, säger Jonas Esbjörnsson.

Dagens första fullmäktigedebatt kommer att handla om Landskronahem. Detta sedan Niklas Karlsson (S) interpellerat  Landskronahems ordförande Kenneth Håkansson (-).
– Vi har ställt frågor om vilka områden den borgerliga kommunledningen är beredda på att sälja ut? Det torde stå klart för de flesta att vi inom S inte vill sälja ut det kommunala fastighetsbolaget, säger Jonas Esbjörnsson som hyser oro i frågan.
– Det ska bli intressant att ta del av den borgerliga kommunledningens svar samt höra vilket stöd SD ger dom i dessa frågorna.

Jonas Esbjörnsson lär få ta många vändor till talarstolen. Till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) har han ställt två interpellationer som båda är frågor som valsat en del i lokal media. Dels rör det en del så kallade strategiska markköp som kommunen gjort men även en som behandlar den svängdörrspolitik som ibland tycks råda bland kommunala chefer.
– Jag ser fram emot Torkilds svar på mina frågor.

Namn: Jonas Mattias Esbjörnsson
Civilstånd: Singel, har en son på snart 7 år
Ålder: 41 år
Bor: I hyresrätt i Landskrona
Kör: cykel, gärna el-cykel
Intressen: Läsa böcker, film och fotboll, gärna Landskrona BoIS och Manchester United.
Vi ber oppositionsledaren lämna dagens möte och blicka lite framåt. Hur ser han då på den återstående mandatperioden?
– Vi vill gärna se satsningar på utbildning i Landskrona och att staden breddar sina kontakter med högskola och universitet. Jag vill gärna se att vi har högre utbildningar i Landskrona för att få ungdomar att vilja stanna kvar i kommunen och därmed också är med och utvecklar staden, säger Jonas Esbjörnsson och gläds åt en lite annorlunda etablering.
Ta nu bara detta, att ett av världens främsta e-sportlag, svenska Ninjas in pyjamas, flyttar sitt huvudkontor till Landskrona. Det är ett bra exempel på hur de nya jobben skapas genom ungdomars fantasier och drömmar. Landskrona kommun måste bli mer attraktiv för den som vill förverkliga sina drömmar.

– På tur står det övergripande koncernbolaget. Låt oss gemensamt utforma detta. Överlag måste vi bli bättre på att samarbeta. Låt invånarna på Öster vara med och påverka utvecklingen av sin stadsdel. Låt personalen inom omsorgen få säga vad de tycker om de delade turerna. Vill man ha heltidstjänster ska man få det. Vill man arbeta deltid ska det vara en möjlighet. Vi måste bli mer lyhörda. Låt oss snarast skapa ett mellanting mellan hemtjänst och äldreboende. Vi har motionerat om trygghetsboende. Låt oss ställa frågan om det är det man vill ha på ålderns höst. Är det så, låt oss införa det, avslutar Jonas Esbjörnsson.

Kvällens sammanträde i kommunfullmäktige kan följas från åskådarplats i Rådhuset. Det finns även en möjlighet att se mötet live via en webbsändning på Landskrona.se.
Mötet startar klockan 18.

Läs mer:

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser