Annons

Dyrt boende på politikers studieresa i Hamburg

Stadsbyggnadsnämnden betalade 2150 kronor per rum och natt för 29 rum.
Bokar man 29 rum borde förhandlingsläget vara bra med tanke på att man hittar rummen på nätet för ungefär halva priset eller lägre.
Skärmdump från Google.

Minst 208 357 skattekronor, eller motsvarande 8334 kronor per deltagare, kostade stadsbyggnadsnämnden resa till Hamburg i september. Det är vad som framkommit sedan Landskrona Direkt stångats mot byråkratin. Med alla till bud stående medel, mejl, telefon och besök på stadshuset, ska kvittona nu ligga på bordet. Frågor som hänger kvar i luften är huruvida resan följt kommunens olika policys.
Klart är hotellnotan kostat dubbelt så mycket som anges på hotellets hemsida eller som går att finna via diverse bokningssidor på nätet.

Annons
 

Härom veckan berättade vi att stadsbyggnadsnämnden tillsammans tjänstemän på förvaltningen varit på en tredagas studieresa till HafenCity i Hamburg för att på plats ta del av den tyska stadens klimatanpassningsplan. Guidade gruppen gjorde den tidigare stadsbyggnadschefen Per Fredrik von Platen.

När Landskrona Direkt förhörde sig om kostnaderna i samband med studiebesöket redogjorde nuvarande stadsbyggnadschef Anna Thott för dessa i form av buss och färja samt mat utöver ingående i resekostnad till sammanlagt knappt 50 000 kronor. Därtill kom en ersättning till den tidigare chefen på 19 600 kronor för hans medverkan som guide.
– Saknas gör räkning från hotellet. Den har jag ännu inte fått, sa Anna Thott trots att det vid tidpunkten nästintill gått en och en halv månad sedan övernattningarna skett.

Vi frågade då också om det ingått andra förmåner till den tidigare förvaltningschefen än det som han fakturerat för.
– Han har inte tagit upp något för sin resa ner, det vill säga ingen bensin, båtresa T/R, slitage och allt var detta kan innebära för sin egen bil. När han var med oss ingick givetvis kost och logi precis som för busschauffören, svarade hon och redogjorde samtidigt för att ”guiden” åkte ner en dag i förväg för att ”sy ihop” programmet och att man där nog också återfann ”de saknade timmarna” som vi frågat efter i samband med guidningen.

Två veckor går och mer eller mindre dagligen ligger vi på förvaltningen och frågar om fakturorna och kompletteringar vi begärt ut. Då det förekommer olika uppgifter i antalet deltagare ber vi förvaltningen också klargöra detta för oss och får besked att en avbokning gjordes i augusti samt att en skedde samma dag som resan gick av stapeln. Detta medförde att gruppen stod med två extra rum på resan som man fick betala för utan att de utnyttjades. Middagen för en av de avbokade slapp man dock betala för.

Den 3 november får Landskrona Direkt till slut ut fakturan för hotellet som av resebyrån är daterad den 30 september, men som alltså först nu nått Landskrona stad.
På denna finns middagar – ospecificerat innehåll på 13 160 kronor samt 29 enkelrum under två nätter samt ett enkelrum natten innan gruppen kom till Hamburg. De 29 rummen betalar man 2150 kronor styck för per natt. Middagar och rummen går loss på sammanlagt 140 010 kronor.

Det står nu klart att den tidigare stadsbyggnadschefen Per Fredrik von Platen utöver arvode alltså även fått tre hotellnätter till ett värde av 6450 kronor men frågan är varför Landskrona stad betalar 8600 kronor för två rum som inte används.

Fanns inget avbeställningsskydd med i beställningen?
– Det vet inte jag, säger Anna Thott,
– Det måste du fråga vår administrativ chef om. Jag tror att det rör sig om de ramavtal vi har med resebyrån och att det där finns regler för när man kan avboka ett rum.
Den adminstrativa chefen hänsvisar till ramavtalet och att avbokningarna till resan som var den 13-15 september var tvungna att ske innan den siste juli.

Resepolicyn
I stadens antagna resepolicy står bland annat att läsa att ”Vid val av boende på tjänsteresan skall prisklass, läge, säkerhet och miljöhänsyn vara avgörande. I normalfallet skall hotell av god mellanklass användas.”
Med tanke på priset 2150 kronor per rum och natt för det tankarna till en kategori högre än vad som avses i policyn. Ameron Hotel Speicherstadt Hamburg är ett fyrstjärnigthotell som vid en snabb titt på nätet får väldigt höga betyg från sina gäster. Snabbt kan man också se att hotellet via de vanligaste bokningstjänsterna ligger runt på en rumskostnad runt en tusenlapp, detsamma gäller förövrigt också om man besöker hotellets egen hemsida.
Frågan är om priset i sig följer kommunens policy?
Jag ber att få hjälp till en beställning till en resa. Sen har vi ett ramavtal med en resebyrå. Jag förutsätter att det gått korrekt till, att de är informerade om policy och så vidare. Om så inte är fallet, tackar jag er för upplysningarna och kommer att lämna klagomål till resebyrån, säger Anna Thott.

I resepolicyn står också att ”Enkelrum är normalstandard”. Då deltagarna bodde ensamma på dubbelrum kan man ju undra varför gruppen inte kunde bo exempelvis 14×2 samt ett enkelrum?
– Du menar att vi skulle dela rum?
Ja, är det otänkbart?
– Jag tror inte folk delar rum, det tror jag inte. Sånt är olika i olika kommuner men jag tror att det är kutym i Landskrona att man har enkelrum, svarar Anna Thott och drar sig till minnes en artikel hon nyligen läst om hur resebyråer utnyttjar situationen vid många beställningar på en gång.
– De vet att vi är beroende av att hamna på samma ställe. Detta skulle kunna utnyttjas. Jag blir betänksam och beklämd.  Det är naturligtvis halva finessen med tidningar att man får reda på saker som man inte alltid får reda på annars.  Jag kommer be vår administrative chef att gå tillbaka och kolla upp detta med resebyrån och få en förklaring till varför det kostat som det gjort.

Men priset som sådant har du inte reagerat på?
– Jag visste det inte förrän ni nu började kolla på detta.

Förvaltningen hade även följande offerter att ta ställning till:
Sofitel på SEK 2 800 per person/natt, Europäischer Hof SEK 2 130 per person/natt och Crowne Plaza SEK 1 955 per person/natt.
En motfråga kommunen kan ställa sin resebyrå är om man inte har rabatt om man bokar 29 rum? Den tycks inte varit uppe, istället har man betalt dubbla priset.
Dagen efter intervjun på stadshuset återkommer förvaltningen med följande svar som man fått från resebyrån.
”Gällande hotellet: Går man in på nätet där man kan boka de flesta hotell för individuella gäster, oftast privatpersoner, brukar man kunna boka max 9 personer (då det därefter räknas som grupp) och då vet man m a o inte om resten av gruppen ens får plats, ej heller vilket pris man i så fall får för resterande personer – då priserna är beroende på tillgång och efterfrågan och brukar stiga allteftersom man i så fall bokar in.”

“Enkelrum” i Hamburg när stadsbyggnadsnämnden är på studieresa.

Läs mer:
… och så var det alkoholen på resan
Landslagsspelaren i stadsplanering som försvann dök upp i Hamburg
Kommunalrådet som var med på resan kommenterar

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser