Annons

Kommunalrådet som var med på resan kommenterar

Mikael Fahlcrantz (MP).

Landskrona Direkt har sökt stadsbyggnadsnämndens ordförande Börje Andersson (-) för en kommentera till nämndens studieresa till Hamburg. Då han inte gått att nå har våra frågor istället framförts till nämndens förste vice ordförande Mikael Fahlcrantz, tillika Miljöpartiets kommunalråd.

Annons
 

Vi har noterat att höstens studieresa för stadsbyggnadsnämnden gick till Hamburg. Varför just dit?
– Hamburg är stad som är mitt inne i ett stadsomvandlingsprojekt, ett av de största omvandlingar av hamnområde sedan Docklands. Här finns flera beröringspunkter men en av de viktigaste för mig var att det som vi alla andra havsstäder kommer att uppleva är en realitet för Hamburg. De har hanterat höjda vattennivåer på grund av ebb och flod sedan staden byggdes och har en erfarenhet av det. Samma problem kommer vi andra att uppleva men då är det inte månen utan klimatet som påverkar havsnivån. Med tanke på att stadsbyggnadsnämnden har gett förvaltningen ett uppdrag att skissera en klimatanpassningsplan där just havsnivåernas påverkan av Landskrona är en vital del så är Hamburg ett uppenbart val.

Vad har ni med er från resan hem som kan realiseras i Landskrona?
– Det som man ta med sig ur den synvinkel är naturligtvis hur man har delat upp den utsatta staden i två nivåer där det finns en bilfri allmän yta med caféer, torg, med mera, som man accepterar blir översvämmade. Där finns tekniska lösningar vattentäta portar som skall gå igen när vattnet stiger för att ge ett exempel. En annan intressant detalj är att man i deras parkeringskrav för nybyggnation av bostäder inte får ha mer än 0.4 parkeringar per lägenhet. Vi ser det tvärtom i Sverige. Här är det på det sättet att det minst skall finnas xx parkering/lägenhet.

Vi noterar att den före detta stadsbyggnadschefen Per Fredrik von Platen var med på studieresan. Hur kan det komma sig?
– Han anslöt i Hamburg och det var en positiv överraskning att han dök upp. Per-Fredrik von Platens närvaro i övrigt hänvisar jag till förvaltningen.

Med tanke på att han slutade som han gjorde, utan förvarning och på stående fot, kan det tyckas vara märkligt att han bjudits in som guide. Tycker du inte det?
– Hans närvaro var uppskattad i Hamburg och nämnden tyckte det var tråkigt när han lämnade oss förra vintern.
 
 Varför slutade han?
– Varför han lämnade oss måste han själv svara på.

Läs mer:
Landslagsspelaren i stadsplanering som försvann dök upp i Hamburg

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser