Annons

Torkild valets stora segerherresamtidgt som SD backar

Folkpartiets Torkild Strandberg blev kommunvalets stora segerherre medan Sverigedemokraterna blev förlorarna på lokalplanet.
Och noteras skall att även Socialdemokraterna gjorde ett bra val på lokalplanet, medan moderaternas kräftgång fortsätter.

När samtliga 22 valdistrikt var räknade hade Folkpartiet ökat med hela 7,6 procent till 30,1 procent av rösterna.
– Jag är både glad och stolt. Det är ett historiskt starkt folkpartival, såväl lokalt som i riket, konstaterade en nöjd och glad Torkild Strandberg sent på valnatten.

Annons
 

Lika glad var inte kommunalrådskollegan Cecilia Brorsson (M) som kunde konstatera att partiet än en gång gjorde ett dåligt lokalval. Till riksdagen fick partiet drygt 28 procent av Landskronabornas röster, till kommunalvalet föll den siffran till rekordlåga 10,8 procent och endast fem mandat mot tidigare sju.
– Det ser riktigt illa ut, inget av blocken får egen majoritet och för min egen del kommer jag att ställa min plats till förfogande, sa en besviken Cecilia Brorsson som nu överlämnar till den moderata fullmäktigegruppen att avgöra hennes framtid.

Socialdemokraterna lyckade snygga till siffrorna en aning efter 2006 års katastrofsiffror, ökade med drygt två procent och är fortsatt största parti med drygt 34 procent av rösterna i Landskrona.
– Vi har tagit tillbaka en del lokalt och det är jag glad för, men tyvärr tappade vi i riksdagsvalet och det känns inte bra, summerade Arbetarekommunens ordförande Anders Karlsson som också öppnade dörren för samarbete över blockgränserna.
– Vi är öppna för breda lösningar och kan tänka oss att samarbete med alla partier utom Sverigedemokraterna.

– Som det ser ut nu är det bara S och FP som kan bilda en stabil majoritet, funderade Cecilia Brorsson medan Torkild Strandberg på valnatten ville avvakta till ett slutgiltigt valresultat föreligger.
– Jag kommer att träffa mina vänner i Treklövern i morgon ( läs idag) för att summera läget, mer kan jag inte säga just för ögonblicket.

Sverigedemokraterna jublade länge åt riksdagsvalet som innebär att Carina Herrstedt nu tar plats i riksdagen. Men på det lokala planet blev valet ett bakslag, Sverigedemokraterna minskade med drygt sex procent och får nöja sig med 15,8 procent av rösterna.

Noterbart är också att Sverigedemokraterna i partiets starkaste valdistrikt, Sandvången, tappade närmare elva procent.

Valresultatet innebär att Folkpartiets och Torkild Strandbergs framgångssaga fortsätter.
I valet 1998 fick partiet tre mandat, en siffra som ökade till åtta valet 2002 och förra valet gav partiet dess högsta representation någonsin med 12 mandat.
En siffra som nu plusas på med ytterligare tre mandat och som innebär att Landskrona blir ett av Sveriges starkaste Folkpartifäste.

Valnattsresultatet i sin helhet i Landskrona hittar du här


Arbetarekommunens ordförande Anders Karlsson konstaterade att socialdemokraterna hämtat tillbaka en del röster efter tillbakagången 2006.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser