DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Transparens, insyn & säkerhet – På låtsas!

Det är alarmerande uppgifter vi får ta del av i Landskrona Direkts artikel om transparens, efter samtal med Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, det anser statsvetare och samhällsgeografen Marko Huttunen som här ger sin syn på den artikel vi skrev om den alltmer bristande insynen i den kommunala organisationen.

1. Kontaktuppgifter till nyckelpersoner inom kommunen hålls hemliga. Stadens medier får inte en sammanställning med kontaktuppgifter till nyckelpersoner inom kommunen. Medierna förväntas ringa genom kommunens telefonväxel. Varför är oklart. Stadsjuristen har inte förklarat varför en sådan sammanställning inte lämnas ut. För bara några år sedan hade samtliga förvaltningar egna sidor på landskrona.se, men numera finns inte ens kontaktuppgifter eller namn på förvaltningscheferna. I Landskrona stads kommunikationspolicy står det: ”Det ska vara lätt att komma i kontakt med oss som arbetar i Landskrona stad och vi ska vara transparenta och samordnade. På så vis skapar vi insyn i våra verksamheter”. Detta står under rubriken ”Öppet och tillgängligt”. Jag kan höra politikern försvara sig, ”en policy är en riktlinje”. Ja, en riktlinje om vaddå, att man ska göra helt tvärtom?

2. Det finns säkerhetsregler för medarbetare och politiker på stadshuset när de ska ta emot besök. Reglerna är tydliga. Ändå följer inte stadens starke man Torkild Strandberg reglerna, som alltså tillkommit under hans tid som kommunstyrelsens ordförande. Om inte han följer reglerna, varför ska någon annan då följa reglerna? Vem är reglerna till för?

I valrörelsen 2022 fick Lisa Flinth (L) lämna politiska uppdrag och jobb, efter att ha fångats med fingrarna i syltburken. Journalisterna från TV4:s program Kalla Fakta prisades, inte med en förgylld griptång för att ha rensat skit, men väl med en guldspade för sitt arbete. Torkild Strandberg tyckte då att det var fel på lagstiftningen, till SVT sa han: ”Det visar att lagstiftningen inte klarar mötet med verkligheten”. Och det är inte första gången han resonerar på liknande sätt, då lagen eller regler inte vill som Torkild vill. Och i detta fallet klarar tydligen inte regelverket för besök på Stadshuset mötet med Torkild. Mycket gjort, mer att göra! Gör om, gör rätt!

3. När Torkild Strandberg tycker till om de låsta dörrarna på Stadshuset säger han först att det är positivt, för att blixtsnabbt svänga och hävda att de är av ondo. Att politiker emellanåt är hala som ålar är sin sak, men det här tar ändå priset. Det kallas full gardering. Man tycker allt, väljarna kan välja vilket argument de föredrar. Sedan kommer ett märkligt resonemang om att ”här ska folk inte kunna knalla in på något kontor på socialtjänsten och titta i papper” samt att ”man ska inte heller kunna stanna kvar när vi stänger huset för dagen”.

När man stänger huset för dagen, slås larmet rimligtvis på, och är det någon som är kvar efter stängning så utlöses larmet om de skulle röra på sig. Om det mot förmodan skulle finnas någon kvar på Stadshuset efter stängning, som skulle stå ut med att vara där, utan att lyckas utlösa något larm i vadå, 15 timmar? Då kan de ju inte ha utgjort någon större säkerhetsfara heller.

Och om det är så att ett tag-system och en glasdörr i receptionen på Stadshuset samt ett regelverk för besökare, som inte ens följs av Torkild Strandberg, är det som står mellan allmänheten som tydligen vill komma åt sekretessbelagda papper som ligger framme på socialtjänsten, ja då har vi att göra med ett mycket allvarligare problem. För visst har socialtjänsten i allra högsta grad tillräckligt rigorösa regler när det kommer till hanteringen av sekretessbelagda uppgifter som rör enskilda individer.

Trygghet, säkerhet, integritet och sekretess är saker som ska tas på allvar. Det är inget hähä och hepp hepp. När den ledande politikern i staden inte följer reglerna som tillkommit under hans eget styre, så sänder detta signaler till resten av organisationen, som ju befinner sig under honom. Skit i reglerna, det är bara kosmetika. Vi har en värdegrund, men den följs inte. Vi har säkerhetsregler, men de följs inte. Vi har policys för allt möjligt, men det är mest rosafluff. Gör lite som du vill!

Nu behandlade inte Landskrona Direkts intervju med Torkild Strandberg den tysthetskultur som råder i kommunen och som tidigare lyfts upp i debatten, bland annat på Planket här på Landskrona Direkt. Brist på transparens. Tysthetskultur. En stad där de kommunanställda knyter näven i byxfickan och biter sig i tungan istället för att lyfta fram brister, felaktigheter och oegentligheter i verksamheten är farligt i en modern västerländsk demokrati 2024. Kommer det inte fram, har det aldrig hänt. Det leder i sin tur till att vi får en felaktig bild av verkligheten och förljugenheten blir det vi tror på.

Det spelar ingen roll om detta är problem som även andra kommuner, arbetsgivare och arbetstagare tampas med, vi har dessa problem här i Landskrona stad. Det är en allvarlig utveckling och det behöver åtgärdas och hanteras! Det åligger ett stort ansvar på Torkild Strandberg att vända den utvecklingen, eller snarare avvecklingen!

Marko Huttunen

Läs också Landskrona Direkts artikel: Allt mindre transparens i kommunen

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet