Annons

Pluto har landat vid Exan

Strax intill den välkända statyn Borstahusgumman och längst med Landskrona vandringsleder har planeten Pluto lagt sig tillrätta på en sockel.
– Vad är detta?, säger Sven Pettersson, välkänd Landskronafilmare, när han stannar till vid modellen av explaneten under sin morgonpromenad.

2008 invigde professor Arne Ardeberg, Tycho Brahe museets skalenliga planetstig på Ven. Planetstigen tar utgångspunkt i en solmodell utanför det nya Tycho Brahe museet på ön och sträcker sig sedan ned mot Bäckvikens hamn. På stigen återfinns solsystemets planeter skalenligt i proportion till modellen av solen. Planeterna Uranus och Neptunus finns dock inte med på stigen. Dessa hamnar i sundet mellan Ven och Landskrona. Pluto, som inte längre räknas som en planet finns däremot nu skalenligt med vid Exercisfältets nordvästligaste spets.
– Anledningen att vi väljer att uppföra en ”planetmodell” även av Pluto är för att tydliggöra universums enorma storlek, meddelar Tina Jönsson informationsansvarig på Kulturförvaltningen.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser