Annons

Inget surfande för eleverna på två veckor


Kommunens skoldatanät ligger nere.
– Risken finns att det kommer att vara så under cirka 14 dagar,
säger Todde Lindell, IT-tekniker på Centrum- och Västraområdet.
Det är viruset Lovsan/Blaster som tagit sig in i systemet. Troligen har detta kunnat ske därför att någon kopplat upp sig med en ”smittad” bärbardator på någon av skolorna och på så vis har viruset lyckats komma förbi brandväggar och virusskydd.
– Vi har valt att koppla ner samtliga datorer för att viruset inte ska sprida sig vidare lokalt bland skolor och barnstugor. Detta medför att lärare och elever inte kan koppla upp sig mot Internet eller kontrollera sin e-post innan vi fått rätt på det hela, säger Lindell.

Eftersom det bara finns två IT-tekniker inom förvaltningen så har dessa nu i skolstartstider minst sagt bråda dagar.
– Som tur är så fungerar det administrativanätet som det ska. Det innebär att rektorer och annan administrativ personal kan jobba på som vanligt, avslutar Lindell.

Annons
 

Landskrona kommunen har i övrigt klarat sig bra från alla virusattacker som nu florerar meddelar IT-chef Dino Giribaldi.
– Det är viktigt att man har ett bra skydd även innanför brandväggen. Sen måste man se till att virusskyddet är uppdaterat, säger Giribaldi och intygar att kommunens dataskydd är av det modernaste slaget.
Bland annat hindras virussmittad e-post effektivt av en så kallad mailgateway.
– Det kom faktiskt ”bara” tvåhundra virusmail i natt, men som sagt dessa hindras att komma vidare. På det hela taget känns det fatiskt ganska lugnt, avslutar Giribaldi tryggt.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser