PLANKET - Inlägg på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Inför Euron

SVT text-tv har släckt ner för valutakurser, här är kurserna för några viktiga valutor kl 17:55 igår.

(källa Tavex.dk)

1 DKK    1:47 sek

1 GBP  12:09 sek  (Pund)

1 USD   11:32 sek (US Dollar)

1 CHF   11:40 sek (Sweizerfranc)

1 EUR   10:90 sek

1 XAU 19080:00 sek ( 1 Troy Ounce, 31,1 gram av rent guld, medelpris av köp och sälj)

Hade vi infört Euron 2004, hade vi – mitt i de andra nationalekonomiska problemen, åtminstone

sluppit bekymra oss om kronan mer. Vi hade också sluppit växla inom ett enormt område. Och kontanterna hade bestått.

Pontus Eriksson, serverat på silverfat åt ”bönnerna” från 2004.

Gatubelysning i Borstahusen

Mörkt i hörnet Övre Gatan/Farmgatan i Borstahusen trots påtryckningar från kringboende.

Hur lång tid skall det ta att byta en glödlampa i en lyktstolpe?

Sist tog det nästan fyra månader att byta den.

Nu bytte man alla glödlampor i gamla Borstahusen den 7 september och sedan dess har det inte varit något ljus i lyktstolpen på hörnet Övregatan – Farmgatan.

Jag har ringt om detta och får beskedet att man på Landskrona Energi inte vet när den skall bytas.

Jag är inte nöjd med svaret. Kommer det nu att ta lika lång tid som sist att byta lampan?

Gatubelysning är viktig för vår säkerhet och trygghet i Landskrona.  När denna lyktstolpe inte lyser är nästan hela Farmgatan mörk.

Samtidigt som våra styrande politiker vill ha en tryggare stad kan man inte byta en glödlampa snabbt och effektivt. Jag ställer mig frågan varför är inte Landskrona stad mera effektiva i ärendet?

Avslutningsvis en fråga till Torkild Strandberg; Om det är så här i Borstahusen hur lång tid tar det då att byta en glödlampa i en lyktstolpe i Koppargården?

Poul W Lorenzen  

Fel namn på låt i Spotify

På grund av att samhället resolut verkar ha checkat ut och ingen tar ansvar för något längre (den så kallade systemkollapsen) har det hamnat på min lott som enskild människa och Kund att reklamera en produkt hos Spotify.

Det ska eller kan inte jag som Kund göra till Spotify eller genom Spotify, utan jag är överlämnad åt mitt öde att som vanlig dödlig försöka nå de olika labelsen som inte gör sitt jobb, nämligen att kontrollera så att namnen på deras musik som de får betalt för, är rättstavad i Spotify så att Kunderna kan åtnjuta tonerna som företagen cashar in för.

Det finns en låt som heter: En hunnalort är en hunnalort, men på något oförklarligt sätt har denna fantastiska låt blivit feldöpt så i Spotify heter den: En hunknalirt är en hunnalort (sic!).

Låten är med i en musikal som heter Dåliga mänskor, och framförs så vitt jag förstått det av Lilla Beddinge Teater, men i Spotify är det en hel lista med artistnamn som radas upp, däribland Marianne Mörck.

Skulle ni vänligen vilja vara mig behjälpliga, efter flera år som låten nu legat felstavad i Spotify, att försöka döpa den rätt så att jag och flera andra människor och Kunder kan söka efter låtens rättmätiga namn.

Och sedan undrar jag vem jag ska fakturera tiden jag lagt ner, för det kan väl ändå inte vara meningen att jag och andra människor och Kunder som förutom att lyssna på musik vi betalar för, även ska behöva sköta labelsens jobb och korrekturläsa låtnamn?

Om det är meningen att vi ska ta över det jobbet i samhället också, så kan ni väl åtminstone göra det lätt för oss att enkelt kunna rapportera in fel via de program och appar vi använder.

Hälsningar,

Marko Huttunen, en rätt så trött människa och Kund för tillfället

Svar till Stefan Olsson!

Sverigedemokraterna ska inte tala om nyanser!

Det är inte att förvänta sig att enfrågeparti som har drivit polarisering i samhället ska kunna se nyanser, så därför är texten som Stefan Olsson skrivit om Partiet Nyans så onyanserad.

Partiet Nyans har just bildats på grund av den splittring i samhället som SD har skapat. Att peka ut en minoritetsgrupp som det största hotet mot Sverige, enligt själva Jimmie Åkesson är en konspirationsteori som de gärna eldar på. Det finns en rad felaktiga påståenden i Olssons inlägg att det är svårt att veta var man ska börja.

För det första så driver inte Partiet Nyans någon politik överhuvudtaget när det gäller Nimis och det borde vara lätt att ta reda på fakta först. Det går att läsa artikeln som vi skrivit för över ett år sedan och ta reda på exakt vad vi skrev och det är ett debattinlägg riktat till länsstyrelsen och inte en punkt i vårt partiprogram.

En annan sak som talar emot att SD skulle värna om yttrandefriheten är att de lägger fram förslag om att det ska vara förbjudet att bränna den svenska flaggan, samtidigt som de påstår att yttrandefriheten ska vara absolut och förfäras över våra förslag, som de återigen har tolkat fel. Vi vill absolut inte begränsa yttrandefriheten, lika lite som de partier som har lagt förslag om att man ska förbjuda extremistiska organisationer att demonstrera, så som man gjort i Finland.

Det ska råda både religionsfrihet och yttrandefrihet och vi är mer oroliga vad Sveriges näst största parti kommer hitta på för att försöka begränsa dessa, då man lägger fram förslag på att både begränsa hur folk ska klä sig och där man försöker styra vad som ska vara normerande i samhället.

Men jag kan säga till dig Stefan Olsson att det är slut på att kunna anklaga och sprida konspirationsteorier utan att få svar på tal. Varken muslimer, andra minoriteter eller Partiet Nyans är ett hot mot samhället eller yttrandefriheten. Det är SD som är ett parti i maktposition som skapar splittring och skadar det här samhället med sitt ansvarslösa och populistiska politik.

Sead Busuladzic
Partiet Nyans
Styrelseledamot och ansvarig för Skåne

Partiet Nyans saknar viktiga nyanser

Nyans lyckades ta sig in i Landskronas kommunfullmäktige med ett mandat. Partiets totalitära drag blir synliga på flera sätt. Ett av Partiets Nyans huvudpunkter är att inskränka yttrandefriheten. Exempelvis driver partiet att den framlidne konstnären Lars Vilks verk Nimis, som finns i Skåne, och som de ser som en ”symbol för islamofobi, ska brännas ned. Likaså ska förbudslagar stiftas mot att använda sig konstnärligt av Mohammed i olika skepnader.

Att bränna konstföremål och hänvisa till en upplevd förödmjukelse och kränkthet är drag som känns igen från andra totalitära rörelser. Alltså respekterar Nyans inte den grundläggande och grundlagsstadgade rätten till yttrandefrihet.

Vidare driver partiet kravet att kvinnor ska bada på separata tider på kommunala badhus och att arbete mot hedersförtryck inte ska finansieras med offentliga bidrag. Partiet Nyans hyser alltså inte heller respekt för jämställdhet.

Partiets ställningstaganden och retorik syftar till att polarisera och segregera samt öka muslimska gruppers misstänksamhet mot samhället.

Partiet Nyans vill förändra vårt land i grunden. Det islamistiska partiet är bara i början av sin lista med krav på särställning och särlagstiftningar

Dessutom har Nyans varit delaktigt i att sprida konspirationsteorin att svenska myndigheter tvångsomhändertar muslimska barn. Dessa falska anklagelser har även spridits på sociala medier av stora avsändare i Mellanöstern och fått stor spridning i den arabisktalande befolkningen i Sverige. Detta skapar en farlig misstro mot socialtjänsten och dess personal. Men kanske ännu allvarligare är att det sår split i samhället, vilket ligger i främmande makts intresse.

På partiets program står det också att ”Barn som tillhör annan kultur eller religion skall garanteras en uppfostran i enlighet med barnets ursprungliga kultur och religion hos det placerade familjehemmet för att förebygga eventuell assimilering”.

Det skulle betyda att man gör skillnad på barn och barn, utifrån deras etnicitet och tro. Denna typ av parallellsamhällen bör inte stat och kommun bidra till på något vis. Omhändertas minderåriga på grund av att deras situation hemma är så dålig att detta är nödvändigt behöver de få en trygg miljö. Punkt.

Partiet Nyans politik utgår också ifrån ett grupptänkande som det inte kan komma något gott ur. I Sverige har vi yttrandefrihet och åsiktsfrihet, den ska vi värna om och inte ge avkall på även om vi nu får in ett parti som vill begränsa densamma.

Avslutningsvis så kommer Sverigedemokraterna lyssna på och ta del av deras eventuella förslag i kommunfullmäktige, det är så demokratin fungerar och den ska vi värna om.

Källor:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hyresratter-islamofobi-och-forbud-mot-muhammedbilder-det-har-ar-partiet-nyans

https://omni.se/nya-partiet-nyans-vill-ha-begransad-yttrandefrihet/a/0GP26A

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AL5yb5/partiet-nyans-koppling-till-hatkampanjen-mot-sverige

https://www.partietnyans.se/vara-viktigaste-fragor/#LVU-missbruket

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd

Black Light – Hotel d’Angleterre släcker ner

Tommy Jonasson utanför Hotel d’Angleterre.

Vi går mörka tider till mötes.
I skuggan av krigets fasor har verkligheten och globaliseringen nått fram till Öresundsregionen –  på riktigt.
I Landskrona firar Liberalerna sin valframgång.

I Köpenhamn är Hotel d’Angleterre en klenod, ett lyxhotell i världsklass. Det är beläget vid Kongens Nytorv, ett stenkast från Nyhavn. Jag har besökt dessa platser många gånger.

När det begav sig för några år sedan, före Corona, så bestämde jag att jag skulle visa min dotter, Wiktoria, hur det var i ”gamla tider”.  Hon skulle till Kastrup och flyga till London. Vi tog Öresundståget från Landskrona station och steg av först vid Hovedbanegården i Köpenhamn.  Vi tog några bilder utanför Tivoli. Tog en taxi till Nyhavn/Havnegade. Tog några bilder med en båt i bakgrunden. Därefter till Hotel d’Angleterre för ett blixtbesök. Vi gick in. Wiktoria blev förtjust. Det blev några bilder utanför hotellet. Sen till Kastrup.

Krigets vindar – inte bara på film – har slagit till. Ukraina.

Det kom en nyhet från Köpenhamn igår – den traditionsenliga sedan 1995, julbelysningen på Hotel d’Angleterre kommer inte att tändas i år. Detta som en följd av den danska regeringens beslut att släcka ner julbelysningen på offentliga byggnader och platser.  Hotel d’Angleterre anser att man skall följa regeringens riktlinjer även fast hotellet är ett privat företag.

Runt hörnet ser jag ljuspunkter. Vi kommer snart att kunna resa till Hotel d’Angleterre med snabbåt från Landskrona. Som jag förstår det är de praktiska förutsättningarna på plats.

Först att stiga ombord kan bli Landskronas egen James Bond, Anders Cöster, från den svenska 007-filmen Black Light.

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet.

Hur många som Robert finns det i Landskrona?

Tidningen Hem & Hyra skriver om Landskronabon Robert.

En man som blir borttvingad från sin familj, från sina söner, från sina rötter.
En man som gjort så mycket rätt i sitt liv, men nu har det gått snett.
För det blir han straffad.
Straffad av ett samhälle som raserat sina skyddsnät.
Straffad av en uteslutande uthyrningspolicy som Landskrona kommun med fastighetsägare antagit.

Vi anser att det bästa sättet att få ordning på sina problem är först att ha ett stabilt och tryggt hem. Hur ska någon kunna ta sig ur psykologiska svårigheter om man inte har ett stabilt hem? Hur ska man kunna orka ta sig till sitt arbete dag in och dag ut, utan att sedan kunna återvända till värmen i sitt hem?

Vi säger Bostad Först!

För det är vägen ut ur problem.
För det är vägen in i ett mer solidariskt samhälle.
Ett samhälle där vi tar hand om varandra.
Där du hjälper mig och jag hjälper dig.

Vi kommer fortsätta kämpa för Robert och alla andra i liknande situationer.

För vi tror på ett Landskrona för alla, även de som just nu har hamnat snett.
För man vet aldrig, idag är det Robert, imorgon kan det vara du eller jag.
Då hoppas jag att vi håller varandra om ryggen, för det är så samhället ska fungera.

David Bergström, Vänsterpartiet Landskrona.”

EU – pengar till Landskrona och Köpenhamn 

Stefan Olsson (SD) m.fl. skriver på Planket den 8 september 2022 att  “Sverigedemokraterna går till val på en folkomröstning om bostäder på Skeppsbron” och fortsätter “Vi befarar att vi bygger bort förutsättningar för viktiga arbetsplatser, industri, varv och hamn om platsen exploateras utan konsekvensanalys för framtiden” .

Stefan Olsson (SD) m.fl. får mothugg från treklövern (MP, L och M).

Jag har personligen ställt mig bakom ett utbyggnadsförslag på Skeppsbron med exklusiva bostäder för att höja Landskronas varumärke och stärka förutsättningar för en koppling av Landskrona till den Köpenhamnska arbetsmarknaden m m.

Mitt förslag består av etablering av en snabb båtförbindelse till Köpenhamn samt kompletterande bostadsbebyggelse i södra delen av staden (söder om rondellen vid församlingshemmet). Uppskattningsvis 4-5 miljarder kronor i investeringar.

(En sammanbyggd bostad- arbetsmarknad).

För att ha ett så bastant beslutsunderlag som möjligt, måste man nu ansöka om medel från Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak som finansierar  EU-projekt över nationsgränser i södra Skandinavien. obs! ansökan senast 23 september 2022 

Svenskar danskar och norrmän kan med pengar från EU samarbeta för att lösa problem över nationsgränser exempelvis en båtförbindelse mellan Landskrona och Köpenhamn. Arbetskraftsöverskott i Skåne kan genom snabbare persontransporter medverka till att mildra arbetskraftsbristen i Köpenhamns centrala delar och naturligtvis stärka kulturell samhörighet i Öresundsregionen.

Se Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak under rubriken: “Samhällsproblem kräver lösningar.”

 

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt

Reflektioner från Bredgatan


Även om molnen tornat upp sig under den gångna veckan – över Bredgatan och Östergatan, över Landskrona och Sverige – tror jag dock att en ljusstrimma i fjärran, än en gång ska lysa klar över såväl Landskrona som Sverige och världen.

Men om vi lutar oss tillbaka och tror att någon annan ska göra jobbet åt oss, händer inget. Men om vi gör det tillsammans – Vi som redan insett vart åt det barkar – gör vi skillnad.

Dock, vi behöver stöd.

Så, jag hoppas att även Ni som först nu börjat inse vart åt det barkar, är beredda att stå upp för en kommun, en region, en stat och en värld, som inte präglas av kortsiktiga egenintressen, utan en värld präglad av ömsesidig solidaritet och jämlikhet. En värld som bejakar såväl den enskilda människans intressen, som mänsklighetens gemensamma intressen.

När så sker kan vi tillsammans förändra vår värld till en värld för oss alla – En Värld för i dag och för i morgon!

Jan Nilsson, Bredgatan

Valet

Vi vaknade upp på morgonen dagen efter valet och förstod ingenting. Vi undrade om vi gjort något fel? Besvikelsen var stor.

Sen förstod vi och reste oss stolt!

Vi tillhörde ju den stora massa som inte röstat brunt! Vi hade inte röstat på M, L eller KD och så klart inte på SD.
Vi hade inte stöttat högernationalisterna.

Och vi mindes Afzelius/Wiehes låt:

” Bli inte en av dom
Som står där bara sen
Och säger att jag visste ingenting”

Vi hade inte röstat fram dem som vill begränsa public service och media.
Vi hade inte röstat fram dem som framför allt vill rusta upp en krigsmaskin.
Vi hade inte röstat på dem som vill sortera folk med DNA-test. Och begränsa aborträtten och de fria valen i livet.

Vi hade röstat på dem som först av allt vill bygga välfärd och värna yttrandefrihet. Vi tillhörde dem som inte ville sälja ut välfärden på marknaden.

Så skönt att veta att det inte var vi som skulle  kompromissa och förhandla med högernationalister.

Lena Nilsson
Håkan Lans