Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Dåligt resultat för Landskronas hemvård - men det finns lösningar

2018-11-13

Varje år gör socialstyrelsen en landsomfattande undersökning, där den upplevda nöjdheten bland dem som bor på våra äldreboenden och dem som har hemtjänst.
Resultaten för våra äldreboenden är goda – vi ligger en bra bit över riksgenomsnittet när det gäller sammantagen nöjdhet.
Tyvärr gäller inte detsamma för vår hemvård. Endast 82% av våra brukare är nöjda med hemvården vilket ska jämföras med riksgenomsnittet som ligger på 88%. Siffran för Landskronas hemvård är ännu sämre om vi inte räknar med den dominerande privata utföraren, Aktsam, som har 91% nöjda brukare. Det mest alarmerande är att siffrorna inte går åt rätt håll. För varje år får vi allt sämre resultat. Denna nedåtgående spiral måste brytas.

En viktig åtgärd är att konkurrensutsätta tvätt och städ, vilket vi Sverigedemokrater föreslår i vår budgetskrivelse för 2019.
En sådan åtgärd skulle ha flera fördelar. En undersköterska är inte utbildad för att tvätta och städa, vilket för närvarande ofta ingår i deras arbetsuppgifter hemma hos brukarna. Undersköterskorna skulle då få koncentrera sig på de arbetsuppgifter som de har utbildning i, nämligen vård och omsorg. Detta skulle i sin tur medföra att yrket blir mer attraktivt. Brukarna framför ofta klagomål på just tvätt och städ, vilka sannolikt skulle minska om vi låter företag som är professionella och har utbildad personal överta dessa uppgifter.
Vi Sverigedemokrater kommer aldrig acceptera att Landskronas hemvård har en lägre kundnöjdhet än genomsnittet för Sveriges kommuner.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Dags att ta bladet från munnen

2018-10-26

Medeltiden var en mörk tid! Det var krig och elände. Oliktänkande torterades och dödades under de mest bestialiska former. Framför allt kvinnor behandlades förfärligt!

Vår nuvarande utrikesminister Margot Wallström beskrev Saudiarabiens  behandling av oliktänkande för ett par år sedan som medeltida! Svenskt Näringsliv reagerade med stor ilska…mot Margot. Det skulle skada svensk handel om hon inte kröp till korset och bad om ursäkt!

Nu har en journalist dödats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul . Hela världen har regerat… men Svenskt Näringsliv är tysta eller så viskar de ut sina fördömanden så tyst att ingen hör dem – Det kan ju skada handeln (vinsten)!

Nu är det väl dags att ta bladet från munnen och spotta ut sitt förakt mot diktaturens kreatur – Tänk på Olof Palmes tal om bombningar och övergreppen i Vietnam!

Håkan Lans


Absurt att åter flytta hemlösa till industriområdet!

2018-10-23

Under mandatperioden 2003-2006 var hemlöshet ett allvarligt problem i Landskrona. Dels hade hemlösheten ökat rejält och dels jobbade inte kommunen på rätt sätt för att vara de hemlösa behjälpliga. Kommunen hade en katastrofalt undermålig husering av hemlösa på ett fallfärdigt akutboende på Industriområdet. På den tiden var jag ledamot i stadens nämnd för sociala frågor. Med anledning av att hemlöshetsfrågan då hade uppmärksammats i medierna, bestämde vi oss i nämnden för att göra studiebesök på plats på akutboendet på industriområdet för att med egna ögon se vad som egentligen försiggick på boendet.

Inledningsvis låg boendet på industriområdet. Ett område som människor av förklarliga skäl inte bosätts i. Boendet var fallfärdigt, det var smutsigt, rummen ovårdade, sängarna var misskötta, skumgummimadrasserna var trasiga efter att någon dragit av bitar från dem. Det som skulle föreställa ett kök var ett minimalt och orent pentry med en kokplatta. Lokalerna var inrökta, duscharna var öppna mellan kvinnor och män och ingen integritet fanns överhuvudtaget. Den övervägande majoriteten som bodde på akutboendet hade åtminstone en av de tre diagnoserna alkoholism, narkotikamissbruk eller det som i dag kan betecknas som psykisk ohälsa. Den närmaste vägen in till centrum gick över järnvägsbron som leder till Systembolaget. Alla politiker i nämnden, inklusive de styrande socialdemokraterna förfärades över hur boendet såg ut och alla var överens om att något behövde göras.

Min dåvarande partikollega Cecilia Brorsson (M) och jag som då var i opposition skrev en motion till kommunfullmäktige som syftade till att flytta akutboendet till mer ändamålsenliga lokaler bland annat med närhet till arbetsförmedling, socialtjänsten och andra mer ändamålsenliga attribut. Under den dåvarande kommunstyrelsens ordföranden Niklas Karlssons (S) ledning bifölls motionen i kommunstyrelsen och sedan även i kommunfullmäktige. Och även om det tog sin tid att få tjänstemännen i förvaltningen att göra som politikerna ville och flytta boendet, och det blev en kostsam flytt, så blev det en flytt.

När jag nu läser att kommunen på nytt bestämt sig för att husera hemlösa på industriområdet förfäras jag över denna historielöshet som tillåts upprepas. Det är inte ens 20 år sedan vi huserade hemlösa på industriområdet. 2000-talets fattighjon. Och nu vill kommunen åter gömma undan hemlösa på industriområdet. Detta är oroväckande! Det verkar finnas något ruttet med människosynen inom Landskronas sociala arbete.

Marko Huttunen (C)


Alla kan inte bli akademiker!

2018-10-23

Nej, förvisso är det så men jag tror inte Landskrona skulle må dåligt av lite mer än allmänbildning.

Jag tror att Landskrona skulle bli mycket mera attraktivt om vi hade någon form av högre utbildning allt ifrån gymnasieutbildningar till eventuella högre!
Jag vill koppla det till innerstans affärer:
Jag gick själv på ”Läroverket” , fyra år i realskolan och två år på gymnasiet.
Det var otaliga raster, håltimmar och eftermiddagar som Rentzes och Larssons Musikhandel, Dahlbergs, Bröderna Johansson, Reinholds, HerrCenter, Ewas mode, EPA, Tempo, Domus, Lindells konditori , Wivex, Nannas, Kapp Ahl, Törnkvists bokhandel mfl butiker och caféer , ingen gömd – ingen glömd, fick besök av oss!

Vi handlade, vi fikade och pluggade osv!
Jag har bott i Halmstad 40 år och såg vilket uppsving affärslivet fick när högskolan kom till byn! Både butiker i närheten men även totalt!

I Landskrona dör innerstan. Utbudet, för utom matställen, är minst sagt litet!
Torghandeln liknar mer en loppmarknad än ett levande torg! Jag förstår att stans minskade utbud och minskad konkurrens gör att barnfamiljer och andra hellre handlar på torget än i de få, relativt dyra butikerna som finns.

Vi har, än så länge ett elitlag i fotboll men att köpa fotbollsskor går inte.
Åter till studenterna – Jag tror att vi studenter var en viktig grupp för handlarna i stan och jag tror att när vi förflyttades ut på landet (Gullstrandskolan) så började butiksdöden i innerstan.

Jag tror att det är bra för stan om man höjer statusen för att studera genom att ha bra/bättre gymnasieutbildningar kanske t om högskoleutbildningar i Landskrona.
Våra ungdomar åker till Lund, Helsingborg och Malmö för att studera och jag tror oxå shoppar innan de åker hem!

Satsa på studenter innan det är försent!
Glöm inte alla andra – Vi är alla viktiga!

Håkan Lans


Dröjsmålsräntorna tickar

2018-10-15

I några inlägg här på Planket har jag varnat för den s.k. ekonomiska utvecklingen. Bl.a. påpekade jag före valet förra månaden att folk som inte klarar av att betala sina räkningar i tid kan tvingas betala dröjsmålsräntor i nivån 20 – 30 %. Jag har inte fått så mycket reaktioner men i vart fall har en bostadsrätt i Norra Borstahusen hyrts ut. Det har jag varit med om flera gånger – när ekonomin krisat.

Någon tycker att mina synpunkter är knäppa. Vi som varit med i stridens hetta blir ju såna.

Få vill prata om finanskriser. De som var med och fick stryk, börjar om sina liv på någon annan plats – migration är ordet!

Nu ser jag gamla hyresgästers barn bli tvångsintegrerade i svenska regler när deras lån förfaller till betalning. De har blivit gäldenärer, kanske på livstid. En stämningsansökan blir som en utvikning i bästa FiB-aktuellt stil. När nu unga killar och tjejer jagas av delgivningsmän blir situationen ohållbar – 30 % i dröjsmålsränta – nu har vi passerat anständighetens yttersta gräns.

I den politiska debatten intar dessa ungar nu första plats. Hur ska en ny regering kunna hantera detta? Hjälper bidragstak, enkla jobb och skattesänkningar? Trist läge men också lite kul att möta upp i domstolar och få debattera oseriösa avtalsvillkor – läs dröjsmålsränta á la 30 %. Varför inte låta hålla förhandlingar i den saken i Landskrona, på Rådhusets juridiska avdelning? Jag har varit där förut.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet


Landskrona går bra, trots att BoIS riskerar att åka ur

2018-10-09

Uttrycket ”När det går bra för BoIS så går det bra för Landskrona” är ett känt uttryck i Landskrona och under många årtionden så stämde det också. Landskrona BoIS framgångar hade en förmåga att göra varvsnedläggningar, hög arbetslöshet och ökande otrygghet något lättare att uthärda. Stoltheten för staden var nära kopplat till den svartvita tröjan. Det behövs inte längre på samma sätt för Landskrona har börjat resa sig tack vare Treklöverstyrets fokuserade arbete.

Verklighetsflykten som fotboll kan ge är unik. Jag minns själv hur jag som barn stod på ståplatsläktaren på Landskrona IP och sjöng med i ramsorna och jublade när Håkan Söderstjärna, Alexander Farnerud och alla de andra boisarna tog Allsvenskan med storm. Samtidigt var staden Landskrona inne i en djup kris. Hög arbetslöshet, brottslighet och dåliga skolresultat präglade vardagen och spiralen gick allt djupare neråt.

Ungefär samtidigt som Landskrona BoIS åkte ur Allsvenskan så började vändningen för Landskrona. Treklövern tog över Landskrona 2006 och påbörjade ett målmedvetet arbete att sänka arbetslösheten, ta itu med brottsligheten och höja skolresultaten. Landskronas situation var allvarlig och det kommer ta många år innan årtionden av vanskötsel är åtgärdade.

DSV, Norra Borstahusen, upprustningen av Öster, samarbetet med polisen, etableringen av Internationella Engelska Skolan och ökande skolresultat är bara några av exemplen på att Landskrona är på rätt väg. När jag idag möter Landskronabor så håller de huvudet högt och är stolta över sin stad. Det var ingen självklarhet för tolv år sedan.

Nog för att uttrycket ”När det går bra för BoIS så går det bra för Landskrona” är ett tydligt tecken på hur mycket stadens lag betyder för Landskrona, men jag är glad att det numera inte står och faller med BoIS framgångar huruvida vi kan känna stolthet för Landskrona. Jag hoppas att de nästkommande fyra åren ska ge Landskronaborna ännu fler anledningar att vara stolt över sin stad.

Med det sagt så hoppas jag så klart att BoIS håller sig kvar i Superettan. Heja BoIS!

Erik Raita
Landskronabo i exil och tidigare gruppledare för Moderaterna i Landskrona


Ja, det är lönt!

2018-10-05

Svar till Johan Laurin.

Vi få nog gå tillbaka till valnatten 2014 – Fredrik Reinfeldt meddelar sin och Alliansens avgång eftersom Alliansen fått färre röster än det rödgröna blocket! Han räknade in V i det rödgröna blocket och därför avgick han! Jag ser ingen skillnad nu – Det rödgröna blocket är större än Alliansen! Alltså borde det rödgröna blocket fått sitta kvar. Med vi har SD som då Alliansen tar hjälp av för att rösta bort regeringen Löven. Fullt logiskt får då Kristersson i uppdrag av talmannen att komma med ett regeringsförslag.
Problem: Centern och Liberalerna har sagt i god tid innan valet (precis som Löven om block överskridande regering) att de inte tänker på något sätt medverka till en regering som aktivt eller passivt stöd av SD!
Jag och många med mig vet precis var vi har SD. Det är inget anständigt parti. Tyvärr kan man inte säga  att alla Allians partierna vet detta.
Annie Lööf har tagit klart avstånd och desamma gäller Jan Björklund men vad är deras avståndstagande värt?
Jag tror att de menar allvar och med tanke på det komplicerade läget så borde vi få en blocköverskridande regering!
Jag hade hoppats på en klar och tydlig absolut majoritet för S men den tiden är uppenbarligen förbi.
Är det lönt? Ja, jag tycker att det är väldigt lönt att i demokratins anda tycka till framför allt för oss på vänsterkanten. Vi har en press som till stora delar har en annan politisk hemvist än jag och många andra har!
Du borde veta att MP:s tillbaka gång säkert beror på en del ”skandaler” som partiet varit inblandat i.
Det är oxå så att i dagens politiska läge så måste ALLA partier kompromissa!
Vår demokrati är inte ens 100 år gammal! Mormor och Farmor hade inte ens rösträtt när de var tjugo!
… o så något helt annat: Heja BoIS!!!

Håkan Lans


Svar till Johan Laurin

2018-10-05

Jag tycker att Håkan Lans insändare verkligen är på sin plats. Den följer inte strikt HD:s och Torkild Strandbergs politiska diktat och sticker naturligtvis liberalerna i ögonen.
Nej, jag tror inte att socialdemokraterna är så “makthungriga” som du tror. Och att alliansarna i så fall skulle vara blida och timida offer för de “hemska sossarna”. Alliansen slåss just nu med näbbar och klor efter makt och vissa spyr dessutom ut sitt “Löven-hat” offentligt.
Däremot tror och hoppas jag att socialdemokraterna driver på för att få fortsätta med sin politik, vilket de har all rätt att göra. Att driva på för att förverkliga en politisk vision, som så stor del av Sveriges befolkning stödjer är inte makthunger. Utan kallas för demokrati. Och är fortfarande tillåtet i Sverige.
Dessutom kallade Löven blockpolitiken för fördummande långt före valet.
Och de som likt dig är rädd för att liberalerna skulle minska och försvinna i och med samarbete med socialdemokraterna behöver inte ängslas. Liberalerna kan knappast bli mindre än de är nu.

Lena Nilsson

 


Svar till Håkan Lans

2018-10-04

Är det verkligen lönt med ditt inlägg?

Jag tror att båda sidor av blocken inser sin bristande matematik på ett smärtsamt sätt. Tidigare regering (inte block) samlade ihop 116 mandat i årets val. Det andra regeringsalternativet, Alliansen, skrapade ihop 143. Det är inte falsk matematik. Socialdemokraterna vet att de aldrig skulle få genom en regering med Vänsterpartiet som en del av den. Därför finns inte de 144 mandaten som ett alternativ. Det är inte falsk matematik.

Därmed inte sagt att de 143 mandaten som Alliansen har kommer lyckas heller, men som största regeringsalternativ förstår man ju varför Ulf Kristersson har fått frågan. Dock är det ju 175 som är den magiska siffran i detta fallet.

Att Socialdemokraterna timmarna efter valet går ut och kallar blockpolitiken förlegad är ju bara taktik. Taktik för att behålla makten till varje pris. Jag må inte hålla med Jonas Sjöstedt om mycket, men han lever som han lär. När han riktigt påpekar att det verkar som att Socialdemokraterna gör vad som helst för att behålla makten genom att flörta med borgerligheten och därmed överger sin vänsterpolitik, då gör man bedömningen att det är viktigare att styra Sverige än att följa sin ideologi.

Jag hoppas verkligen att vi inte får ett blocköverskridande samarbete. Småpartier som samarbetar med Socialdemokraterna gör alltid ett sämre val efteråt, det är bara att ta Miljöpartiet som exempel. Ett blocköverskridande samarbete skulle vara dödsstöten för Liberalerna på riksnivå kommande val.

Johan Laurin


Falsk matematik

2018-10-03

Jag måste återigen citera den kloke nordöst skåningen ; Peps Persson: De e falsk matematik …
Förbluffad lutar jag mig tillbaka och funderar över vad svensk skola så kapitalt har missat när framstående politiker inte verkar förstå att 144 är mer än 143.

När jag gjorde lumpen 1972/73 kunde 1 ( ett) poäng på skjutbanan vara skillnad på om man skulle göra om skjutningen på lördagen eller om man kunde stanna hemma över helgen. Alla förstod precis matematiken!

Nu har M:s ledare fått två veckor på sig att manipulera ovan nämnda matematiska sanning – Fake News ???!!!

Visst kan man säga att Alliansens har fler röster bakom sig inberäknat SD men det vill ju Alliansen inte säga. Dvs inte hela Alliansen , fan trot!

Fördummar blockpolitiken – Ja, inte fan gör den oss klokare!

Håkan Lans

 Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser