Årets glöggmingel avklarat

GLÖGG. December står för dörren och vi har hamnat mitt glöggtider. Landskrona Direkts fyra par hyfsat vinkunniga panel har minglat, doftat och smuttat sig igenom sex flaskor varav hälften har internationell prägel men med svenska ambitioner. Mångfalden är testad och naturligtvis finns Trädgårdsgatans bästsäljare med i utbudet.

Glöggutbudet på Systembolaget har med råge passerat 100 olika sorter. Att smaka sig igenom samtliga låter sig helt enkelt inte göras. Vi har därför slumpvis valt ut sex flaskor som på något sätt pockat på uppmärksamheten. Möjligen har en önskan funnits om att frångå den traditionella blossaglöggens russin och mandel-mingel för i stället närma oss ett modernare anslag i takt och tid med utbudets bredd.

Hur som helst här, finner du spännande nyheter, uppfriskande bubbelglögg, klassiska kryddblandningar samt märkliga tillsatser. Allt serverat i färgerna vitt, rött och orange (!).

Sedan den 1 november har glöggflaskorna värmt hyllorna på Systembolaget. En del av nedan kan du inhandla direkt på Trädgårdsgatan andra får du beställa hem. Juryns sammanlagda betyg under varje under varje test:

Följande glöggsorter testades i år.

Swallows & Spirits Swedish Glögg, 2024
Tillverkad i Österskär, Flaska 500 ml, 17 % vol. 254:-

Låt oss inleda presentationen med en riktig snygging.  Med en prydlig grön rosett runt halsen på den väldesignade halvlitersflaskan lyder vi samtliga råd från Sebastian Forsberg, medgrundare till  Swallows och Spirits.  Det lilla destilleriet som startade i den svenska skärgården norr om Stockholm, i Österskär gör nämligen mer än gin. Det finns glögg som involverar hantverkstraditioner.

–  Den går utmärkt att dricka kall med is utöver varm med mandlar och kanelstång. Väldigt trevlig att blanda den med mousserande vin och då får man fenomenet glubbel som är fantastisk fördrink under juletider, intygar Sebastian Forsberg.

Den fyra man och fyra kvinnor starka panelen låter sig väl smaka. Den orangegula glöggen blandas med fransk Crémant. Nja, säger panelen och testar den bar med en isbit istället innan sista skvätten värms och intas enligt instruktion. Omdömena är splittrade. Rejält splittrade.

Oh, det luktar slöjdsal. Denna måste jag inhandla till julen.

Trevlig glögg och man börjar så smått vänja sig vid att det inte längre behöver smaka ”Blossa” för att vara en glögg. Kul att det finns olika serveringsmöjligheter.

Den är bäst varm.

Panelen enas om att man är oense om betygen. Någon hittar rent av smak av ”Grumme såpa”, andra undrar om det är tänkt som ”vermouth till ginen”

Utöver inslag av enbär, torkade äpplen, kanel, kryddnejlika, päron och citrus hittar testpanelen ”inslag av ingefära” samt ”grapefrukt” i drycken.

– En bra sällskapsdryck. Den fick ju igång snacket ordentligt.

* * *

Glögg di Rosso Numero Uno
Tillverkad i Piemonte/ Italien Flaska 750 ml  14,5 % vol. 218:-

Vi måste avslöja att det i panelen finns en riktig Piemonte-fantast och för hens skull var valet att servera Glögg di Rosso, en starkvinsglögg som görs på Barbera från Monferrato rena bingon.

Dock var frågan om vinet inte mått bättre utan den förstärkts, sötats och kryddats med kanel, kryddnejlika, ingefära, kardemumma och pomerans. Faktum är att vid uppstädningen av redaktionen ”dagen efter” fanns en luftad slunk kvar i flaskan och nu hade något angenämt inträffat. Luftningen hade gett drycken en betydligt trevligare smak. Vilket fick oss att tänka på vad Fredrik från importören Pompette sagt.
– Jag föredrar att servera den i rumstemperatur. Tänk portvin. Att valet föll på druvan Barbera var en självklarhet då den anses vara mest lämpad för italiens juligaste dryck, Vin Brulé.

Lite för söt”, var ett genomgående svar från flera i panelen.

Men som sagt, testa att lufta den ordentligt innan du själv provar den!

* * *

Vin Chaud
Tillverkad i Savoie/Frankrike, Flaska 750 ml 11,5 % vol. 99:-

Det var en rejäl nostalgikick när redaktör Karlsson såg att det fanns en ”glögg” från franska departement Savoie på hyllorna. I en annan tid hade han åkt på serpentinvägarna med kamrat Sergé  för att öppna den högst belägna ostfondue-restaurangen. Vinet görs på mondeuse, pinot noir och gamay. Redaktören som hela tiden hävdat att dessa druvor tog slut i distriktet den där kulinariska kvällen för 33 år sedan. Nu hade man smaksatt vinet med citron- och apelsinskal, kanelstång, kryddnejlika och socker och döpt anrättningen till hur den ska serveras Vin Chaud – ’varmt vin’ som med fördel kan tillföras en äppelbit.

Två höga betyg, två mindre bra och resten klart godkänt.

– Är det inte plommon i smaken?

Snäll” och ”mild” var de vanligaste omdömena.

Absolut en frisk fläkt från alperna som lockade fram goda minnen.

* * *

Glögg di Arancio Numero Due
Tillverkad i Italien Flaska 750 ml 14,5 % vol. 219:-

– Ojojoj, Sommar möter vinter. Denna hade lika gärna kunnat serveras som en kall fördrink på midsommarafton som nu på ett glöggmingel.

Ur den eleganta väl kylda flaskan slår vi det italienska gyllenrosa orangea glöggen över glas med isbitar i.  Vi finner en kryddig, söt smak med inslag av apelsin, kanel, saffran, ingefära, kardemumma och pomerans.

– Friskaste glöggen av de alla, utbrister en av tjejerna.

Läskande”,  ”Oj, så mycket saffran”, och trots ett ”Slätstruken” får Numero Due genomgående höga betyg.

* * *

Blossa 24 Edinburgh
Flaska 750 ml, 15 % vol. 145:-

Rök och toner av alger, hur nu sånt smakar, utlovades i åretes upplaga av den så populära årgångsglöggen från Blossa. Varm eller kall, allt efter tycke och smak, kan den serveras, Trädgårdsgatans storsäljare.

Dock varierade åsikterna om det tillkommit någon whisky i glöggen eller om flaskan bara snurrats ett varv runt glöggen. 

En rökig ton finns absolut med.”Bra balans” ”Hittar ni algen dulse?”

Hur som helst, Landskronabornas favorit, klarade testet med väl godkänt i betyg.

* * *

Grythyttan Skogsglögg
Tillverkad i Bergslagen  Flaska 750 ml, 14,5 % vol. 99:-

Grythyttan Skogsglögg må ha urvalets fulaste etiketten men varken hunden eller glöggen ska dömas därefter. Glöggen görs på en fruktbas av äpplen och svenska lingon och blåbär, till skillnad från många andra glöggsorter, som görs på en färdig vinbas av vindruvor. Detta ger Skogsglöggen en balans mellan sötma och syra som tydligt tilltalade juryn. Glöggen från trolska Bergslagen imponerade såväl på Häljarpare som de centralt boende Landskronaborna.

– Redan i maj påbörjas tillverkningen i Bergslagen med jäsning av bär, fruktjuice och kryddor på ståltank. Efter sommaren buteljeras glöggen för att sedan vila på flaska, så att de klassiska glöggsmakerna lyfts fram lagom till att julen knackar på dörren, får vi veta efter att konsulterat tillverkarna.

Doften är generös och kryddig med toner av kardemumma, kanel och kryddnejlika, och i den fylliga smaken hittar vi toner av mörka bär, ingefära, pomerans och klassiska julkryddor.

Där är minsann en god smak av choklad också, och dagens första femma i betyg var utdelad.

En favorit, utbrast en annan, så hur märkligt det än kan låta så hade vi en vinnare där glöggen med fördel serveras varm på traditionellt vis med mandel och russin. En glögg som sannerligen passade lika bra till redaktionens ostar som de söta godsakerna som fanns till hands.

Till arkivet