Fallet Dennis: Inga anpassningar vid andrahandsuthyrningar

Efter en vecka utan egen bostad bor Dennis Sjörén på Akutbo
För en vecka var 54-årige Dennis Sjörén tillbaka på gatan sedan han kastades ut ur sin lägenhet. Ett år med ”eget” tak över huvudet blev det. De senaste nätterna har han tillbringat på Akutbo på Västra Fäladen. Han drömmer dock fortfarande om en egen bostad.

Det är stora kontraster gällande bostäderna i Landskrona. Samtidigt som det lagts ner mycket stora resurser på att utreda bostadsbyggande av 200 lägenheter på Skeppsbrokajen så kunde inte Dennis Sjörén få sitt sovrum ljudisolerat så att han skulle kunna behålla sin bostad, den första han haft i sitt vuxna liv.
– Bostadsanpassningar regleras i Lagen om bostadsanpassningsbidrag där vissa kriterier behöver vara uppfyllda för att man ska ha rätt till bostadsanpassning.  Bland annat ska anpassningen vara av bestående karaktär, och därför brukar man inte göra bostadsanpassningar vid andrahandsuthyrningar, säger Emira Talic, chef för individ- och familjeförvaltningen i Landskrona.

Noterbart är att Landskrona Direkt har tagit del av de läkarutlåtanden som även individ- och familjeförvaltningen tagit del av. De beskriver att Dennis Sjörén inte kommer att klara av uteliggande på grund av hans fysiska och psykiska sjukdomsbild.

När Landskrona Direkt talar med Dennis Sjörén på onsdagen börjar hungern sätta in.
– Jag brukar äta på Malvan men de har stängt på onsdagarna och på helgerna. Men det är okej, säger han och försöker hålla modet uppe.
– Det är i alla fall bättre än det var på Kolet. På Akutbo får man gå ut klockan kvart i ett och så släpps man in igen fem timmar senare, kvart i sex.

Gällande eventuellt fast eget boende så är Dennis Sjörén på exakt samma plats som för en vecka sedan då han tvingades lämna sin lägenhet.
– Förutom att jag fick ett papper på att jag kunde få bo på Akutbo så har jag inte hört något. Och att bo på Akutbo är ju ingen lösning som funkar på lång sikt, säger Dennis Sjörén.

Emira Talic skriver i ett mejl att Landskrona stad för närvarande har 64 lägenheter med hyreskontrakt från stadens fastighetsägare. Av dessa är 39 avtal riktade mot hemlösa. Några står dock tomma.
– Vi har 27 så kallade bostadssociala hyreskontrakt. Man får bara dessa om man är bostadslös, och saknar förmåga att själv hitta en bostad. Resterande lägenheter används till bostadslösa familjer samt som jourlägenheter. Förvaltningen har även här ett visst antal tomma lägenheter som används för att lösa situationer där invånare behöver bostad.

Enligt en anställd på Victoriahem, vilka äger fastigheten som Dennis Sjörén bodde i så har staden sagt upp hyresavtalet. När vi frågar Emira Talic om det stämmer får vi följande svar.
– På grund av sekretess får jag inte berätta om var staden har bostadssociala hyreskontrakt. Sekretessen finns till för att skydda den enskilde. När man vänder sig till oss ska man kunna känna sig trygg med att vi inte lämnar ut uppgifter.

Hd.se skriver den 5 september att ”Senast till nyår räknar Emira Talic, chef för individ- och familjeförvaltningen, med att metoden (läs Bostad Först) börjar tillämpas i praktiken i Landskrona. Till Landskrona Direkt skriver hon att de ”jobbar aktivt med att utveckla Bostad först-metoden och planerar att implementera den i början av nästa år.”.

Vad är det som drar ut på tiden?
– Det är många olika aktörer som är inkopplade i Bostad först, och vi är måna om att detta ska bli en framgångsrik metod. Metoden går ut på att man får en bostad och även stöd för att exempelvis kunna bli fri från missbruk. Jag räknar med att vi inför metoden i början av 2024.

Exakt hur Landskronas variant på Bostad Först kommer att se ut kan inte Emira Talic svara på.
– Vi arbetar fortfarande med detaljerna, men i stora drag kommer metoden att vara densamma som i andra kommuner. Jag berättar gärna mer längre fram.

Till dess lär Dennis Sjörén få bo på Akutbo. Frågan är dock om han någonsin mer kommer att få ett eget hyreskontrakt. Klart är att han med dagens hyrespolicy inte kommer att kunna få det själv.

Läs mer: 

Till arkivet