Stellans första utställning i Landskrona

Stellan Kristiansson målar känslomässigt laddade landskap. Han förenklar, tar bort attribut och kvar blir en enklare form, färg och struktur som är lätt att anknyta till. Hans målningar hänger på Galleri Direkt till den 28 maj.
Det bjuds in till många konstutställningar i Landskrona till helgen. Redan ikväll är det dags för den vårliga Gallerinatten i Landskrona. En som då tar tåget till Landskrona från Malmö är Stellan Kristiansson, som i bagaget har med sina expressionistiska landskapsmålningar - vilka han visar på Galleri Direkt.

Vem är Stellan Kristiansson?
– Jag är uppväxt utanför Landskrona i Ålstorp på den tiden det inte fanns så mycket hus utan mycket skog att äventyra i som barn. Naturintresset var stort och växte med åren. Detta ledde mig till Kiruna och den svenska fjällvärden där jag jobbade som fjällguide i många år. De karaktäristiska landskapen i norr såväl som i söder syns nog tydligt i mina målningar. Nu bor jag och är verksam i Malmö och finner mer och mer inspiration i det skånska landskapet.

Du utstrålar lugn. En trygg skånepåg, med andra ord. Hur går det igen i din konst?
– Haha, jag känner mig trygg i nästan alla situationer men är för nyfiken för att stå still. Det finns inga enkla människor. En människa har så många olika sidor och jag är inget undantag. Mina tavlor speglar den lugna och harmoniska sidan av mig. Mitt sätt att se och dela in naturen i former för att förenkla.

Du beskriver din konst som emotionell, förklara för oss.
– Mina semiabstrakta landskap är otydliga, oskarpa och diffusa. Samtidigt tvingar de betraktaren att försöka förstå mönstret. Hjärnan bearbetar världen med att hitta och jämföra mönster. Därför tvingas betraktaren att hitta något den känner igen. Så trots att mina tavlor är otydliga vet betraktaren oftast exakt vad tavlan föreställer då hen kopplar den till ett minne. Det är givetvis helt subjektivt men lockar fram dolda känslor och minnen hos betraktaren som blir till en historia som är dold för mig.

Namndroppa fem inspirationskällor.
– Sam Lock, Ed Naish, Stefano Casati, Tomas Hammar och Mark Rothko.

Är det första gången du presenterar dig för Landskronaborna?
– Ja

Varför målar du?
– Jag vet inte riktigt. Jag har alltid målat. Det är en del av mitt sätt att förhålla mig till världen. Man andas, pratar, känner och för mig gäller även måleriet.

Dina verk ”ramas in” i svart. Varför?
– Jag ser ofta välden i delar…. I utsnitt, fragment av en spegling i ett fönster till exempel. Ett lerfält som flyger förbi tågfönstret under bråkdelen av en sekund. Ramen fryser ögonblicket. Det är en ruta av verkligheten.

Säg hej till ett 25-tal konstnärer
Under Gallerinatten kan du träffa konstnärer runt om i främst centrala Landskrona men också hos Galleri JiL i Borstahusen.  Bakom rådhuset hittar du de snart Ven-aktuella rådhuskonstnärerna. På Gamla Kyrkogatan hittar du två gallerier, ett på nummer 4 och på gården till 21:an.  Runt hörnet mot Gamla Kyrkans grund finner du Glasorama som visar konstnärsmaterial och har en utställare på plats. På Norra Kyrkogränden 28 respektive 31 hittar du sen ytterligare två gallerier med flera utställare. Avslutningsvis har även galleriet på Kungsgatan 22 öppet ikväll.   

Galleri Direkts öppettider
Välkomna upp på redaktionen 19-28 maj: Helgdagar 11-14. Vardagar 14-17. för att beskåda utställningen Perspektiv x 3

Läs mer:
Yrvädret har hittat hem
Tröttnade på Venbåten – skrev bok om syndens hav
Rock’n’roll och dekadens på Galleri Gamla Staden

Närbesläktat:
Konstintresserade danskar och svenskar vallfärdar till Ven
Trabekler – En abstrakt verklighet på duk
Fåglarna intar Tyghuset och museet

Till arkivet