Yrvädret har hittat hem

Sofia Holmberg ställer ut på Galleri Direkt 19-28 maj. .
Sofia Holmberg är Landskronatösen som återvänt. Efter 18 år i exil, Stockholm, Göteborg och Malmö är hon tillbaka i stan. Med sig har hon staffli, penslar och ett jäkla driv.

När kom målandet in i ditt liv?
– Jag har alltid målat och kommer alltid att måla. Mormor introducerade Claude Monet i mitt liv redan tidigt som barn. Men länge vågade jag inte uttrycka mig i färger. Efter en traumatiskt upplevelse 2010, som nästan kostade mig livet, började jag skapa större och mer färgglada konstverk. Under den tiden lyckades jag komma på fötter igen och jag hittade gnistan till livet genom färger.

Och färgerna finns kvar i dina målningar liksom farten och formen. Påminner dina verk om din vardag?
– Exakt. Det är full fart och mycket energi. Som jag själv. Har jag bestämt så är det allt eller inget.

– Min konst är min uttrycksform. Jag är oerhört emotionell som person.  Att få fram detta i ett abstrakt verk kan leda till en del missförstånd. Vilket har skett. Ett medskick är att uttrycka vad du behöver i ord och inte i abstrakt konst om du vill undvika missförstånd.

Överraskningar är så underskattat

– Sen tycker jag det är kul att smyga in små subtila budskap. Det kan ske i radio, genom blommor, musik och förstås i det jag skapar och i allt jag gör.  Överraskningar är så underskattat.  Mer färg, positiva vibes, musik, skratt, ljus och kärlek åt folket! Jag ler hellre en gång för mycket än för lite, för vem vet – det kanske var just det som den personen behövde just då. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.

Du har redan så smått börjat finna dig till rätta i det lokala kulturlivet.  Hur ser du på konstscenen i Landskrona?
– Min dröm är att vi skapar ett kulturhus, där vi samlar alla kulturformer under ett och samma tak. Det behövs i Landskrona. Kulturen spirar ur gräsrötterna.

Har du någon dold talang?
– Dold är det kanske inte men musiken är oerhört viktig i mitt liv. Jag började spela fiol som sjuåring och nu är det gitarren jag längtar att få komma igång med.

Du har haft flera utställningar runt om i landet men också utomlands, känns det lite extra pirrigt nu att ställa ut på hemmaplan?
– Det stämmer. Det är oerhört mycket läskigare att ställa ut i Landskrona än i New York. Även om jag inte bott i Landskrona på 18 år. Nu till helgen är det sju veckor sedan jag flyttade in i mitt lilla drömhus tillsammans med min älskade hund, Alice.

Utställningen heter 3 X Perspektiv. Vad är perspektiv för dig?
– Det handlar om att våga vara sig själv, allt annat blir så fel. Det går inte att vara någon man inte är. Men det är läskigt. Våga lev, våga hoppa, våga ta steget, utmana, testa sina vingar – flyg. Du kanske bara får ett liv. Fyll det med allt som är underbart.

Du har valt att bjuda in lite vänner att ställa ut med dig. Bland annat Linda Åberg Petersson. Är det rent av Linda som gett dig just detta perspektivet?
– Linda är en väldigt nära vän. Jag har så mycket att göra nu för jag har lovat henne att våga satsa och våga vara mig själv och min dröm är att få visa henne hur underbart jag har ordnat det för mig, nu medan hon fortfarande är i livet. Linda har cancer och hennes dagar är räknade. Den dagen hon väl är borta, tänker jag leva för oss båda. Jag vill att hon ska se att jag har det bra, så hon kan våga släppa taget, att det är okej.

Linda Åberg Peterssons fotografier i utställningen är en reflektion . Allt överskott från dessa bilder kommer oavkortat att gå till Cancerfonden.

Avslutningsvis, varför får man inte missa att besöka Galleri Direkt under Gallarinatten?
– På min premiärutställning i min älskade hemstad på Gallerinatten är vi tre bildkonstnärer, en musiker, en författare samt en fotograf. Kom gärna förbi och se om du tycker att det är ett koncept värt att bygga vidare på. Den ena kreativa formen utesluter inte det andra.  Perspektiv är en gåva jag har fått från Linda, vars foton ni bara inte får lov att missa under vår utställning. Jag önskar att besökarna har möjlighet att betrakta alla våra verk, uttryck och konstformer ur olika perspektiv. Förhoppningsvis även ur olika synsätt som kan appliceras på samtliga områden i livet. Livet är så stort och samtidigt så skört, att ha förmågan att lyfta blicken och få betrakta det från olika perspektiv kan ur min erfarenhet vara nödvändigt ibland för att kunna uppskatta livet samt det och dem man har runt omkring sig.

Perspektiv x 3 visas på Galleri Direkt, Gamla Kyrkogatan 21.
Utställningen pågår den 19-28 maj.
Öppettider: Helgdagar 11-14. Vardagar 14-17. Sofia Holmberg är på plats under hela Gallerinatten men också på lördag.

Till vardags driver Sofia Holmberg dataområdet på Trygg Hansa och har måleriet som meditation för att orka.


Till arkivet