HSB-kalas på Kasernplan

Joakim Sander är VD för HSB Landskrona och han svarar gladeligen på frågor på Kasernplan.
HSB fyller 100 år i år och detta firas idag på Kasernplan i Landskrona. Samtidigt fyller föreningen i Landskrona 90 år. På plats finns en stor trailer med all information om HSB man kan tänka sig.

Joakim Sander är VD för HSB-Landskrona och han gläds åt många besökare på Kasernplan.
– Naturligtvis kommer många som redan bor i HSB-fastigheter men det gläder mig extra mycket att se eventuellt nya medlemmar, säger VD:n.
– Förutom att man kan få veta allt om oss så kan man tävla och ett flertal priser. Högsta vinsten är 100 000 kronor.

I Landskrona finns idag cirka 70 föreningar under HSB-paraplyet. Dessutom har föreningen drygt 4 000 medlemmar. Och i Landskrona bor hela 572 i HSBs hyresrätter.

Fredagskvällen den 12 maj 1933 samlades en grupp intresserade i Folkets Hus i Landskrona, som då låg på Järnvägsgatan/Skolallén, för att bilda en HSB förening i Landskrona. Föreningen bildades och arbetet med att bygga en bostadsrättsförening i Landskrona inleddes. Starten var lite trög och det dröjde fram till 1937 innan den första bostadsrättsföreningen stod klar. Brf Vallen som föreningen hette tillkom för övrigt efter ett initiativ från hyresgästföreningen. Fastigheten som ligger mellan Artillerigatan och Vallgatan tillhör fortfarande HSB-familjen.

Från början stod HSB för ”Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening” som bildades 1923. Vid årets slut hade föreningen 245 medlemmar. Idag, hundra år senare, har namnet kortats ner till HSB och medlemsantalet har växt till cirka 674 000 medlemmar. Var tionde svensk bor idag under HSBs tak.

Patrice Lindahl är administrativ och ledningsansvarig på HSB Landskrona och hon berättar lite om vad HSB betytt genom tiderna.
– En sak som många inte känner till är att HSB var de första att bygga in sopnedkast i sina fastigheter. Dessutom var vi först med gemensamma tvättstugor i flerfamiljshusen, säger Patrice Lindahl.

Passa på att träffa företrädare för HSB på Kasernplan idag, onsdagen den 19 april. De finns på platsen till klockan 17.00.

Om HSBs historia och framtidens hus kan man läsa i den trailer som står uppställd på Kasernplan fram till klockan 17.00 på onsdagen.
Till arkivet