Samtal om gatufotografi

Håkan Karlsson, Olle Magnér, Jonas Dahlström, Gustav Gräll, Per-Olov Stoltz och Nils Albertsen är sex av de åtta fotograferna som deltar i samlingsutställningen Gatuliv på Galleri Direkt. På bilden saknas Thomas H Johnsson och Andreas Jörgensen.
Åtta olika synsätt på gatufotografi finns att beskåda på Galleri Direkt, det vill säga på nättidningen Landskrona Direkts väggar fram till och med söndag.

Gatuliv visar fotografi av Nils Albertsen, Jonas Dahlström, Andreas Jörgensen, Gustav Gräll, Thomas H Johnsson, Per-Olof Stoltz, Håkan Karlsson och Olle Magnér.

– I hörnet Boulevard du Montparnasse och Boulevard Raspail ligger Café de la Rotonde. Från deras uteservering har jag tagit tusentals bilder. Det är samtidigt en bra anledning att dricka en pilsner, säger Nils Albertsen i förberedelsetagen för att göra sin 50:e resa till Paris.  
Endast vid ett av dessa tusentals fototillfällen har en förbipasserande ogillat hans utforskande av närmiljön och människorna.
– Det var en amerikansk turist som inte uppskattade mitt fotograferande. Som tur var satt jag i andra ledet bland caféborden så han kom inte åt mig. 

Nils Albertsen, utan kamera, på en restaurang i Landskrona. Passa på att titta på hans gatubilder från europeiska metropoler på Galleri Direkt fram till och med den 18 september.

Stockholmsflanörerna
Stockholmarna Gustav Gräll och Andreas Jörgensen driver den populära gatufotosidan Shinyhappystreet på Instagram. Gustav Gräll som tillvardags arbetar som fotograf med uppdrag från landets stora tidningar och magasin plockar framåt höstkanten fram blixten.
– När det är som gråast och inspirationen tryter tar jag fram blixten. Det ger mig nya intryck av Stockholm, säger han som på Direktens väggar visar en serie blixtbilder.
När han får syn på Thomas H Johnssons bilder ”En blues från Landskrona” hejar han till.
– De kände jag inte till. I höst visar jag min bildserie ”Blues från Sverige” på Abecita i Borås. Bilder som får anses vara en hyllning till det vanliga livet. Jag ville inte visa samma sak i Borås och här i Landskrona, tillägger han.

Gustav Gräll har haft vägarna förbi Landskrona vid ett par tillfälle i sommar och sett saker som vi själva blivit hemmablinda för.

Andreas Jörgensen är mycket uppskattad i gatufotokretsar, något hans 46 000 följare på Instagram vittnar om. Uppväxt i Svalöv och med föräldrarna boendes i Landskrona så har han vägarna förbi, lite då och då. Något som gör att hashtaggen #Landskrona syns i hans flöde.
– Det är svårt att låta bli att ta siluettbilder nere vid Linjen och Nordkap, säger han vars bild på en Landskronatös fått i stort sett samtliga besökare på Gatuliv att stanna upp och beundra detaljrikedomen i bilden.

Andreas Jörgensen med bilden ”Landskronatös”.

Prisat fotografi
Malmöfotografen Jonas Dahlström är aktuell som en av de uttagna till Arbetets museums Dokumentärfotosalong som just nu kan ses i Norrköping. I Landskrona visar han bilder ur serien ”07:27:47” där han på ett mästerligt sätt visar upp den grafiska estetik som kan uppstå mellan ljus, skuggor och arkitektur med människor i rörelse. Bilderna och boken med samma namn har prisats vid flera internationella fotofestivaler.

Jonas Dahlström ansvarade själv för hängningen av sin vägg på Galleri Direkt. Riktigt snyggt blev det!

Frusna ögonblick berättar en historia
Per-Olof Stoltz är skåningen som sedan 2009 kallar Göteborg för sin hemstad. 2020 gav han ut fotoboken ”Världen är någon annanstans” där han återvände till barndomens uppväxt i Rydebäck.
En tanke växte fram om en utställning med ringpärmsupphängning – likt ett fotoalbum.
– Jag har lagt ner Rydebäcksprojektet. Det får räcka med boken. I stället använder jag nu upphängningen här när jag visar mina frusna ögonblick, säger Per-Olof Stoltz.
Per-Olof Stoltz har genom åren ägnat sig åt bildjournalistik i olika former. Något som inte att gick att ta miste på vid vernissagen för Gatuliv då stora delar av den skånska delen av branschen var samlade på Gamla Kyrkogatan för att ta del av hans nya gatubilder.
– Jag har med jämna mellanrum återkommit till gatufotografin när jag arbetat mycket med uppdragsfotografi, inte minst som ett sätt att skärpa blicken och träna upp snabbheten. Det sägs att reflexerna som en bra sportfotograf har innebär att den fotografen klara alla uppdrag. Jag skulle vilja påstå att det även gäller för bra ögonblicksfotografer. I min gatufotografi försöker jag att i en bild fånga en historia med handling, känslor och dialog.

Rookien bland gubbarna
Rookien i sammanhanget är blott 16-årige Olle Magnér från Landskrona som visar analoga bilder ur sitt arkiv.
– Bilderna tog jag som tolvåring i Gamla stan i Stockholm i samband med en kulturfestival. I pauserna drog jag rundor och plåtade, minns Olle Magnér.

Olle Magnér är förmodligen den yngste utställaren i samband med Landskrona Foto Festival. Inte desto mindre lockar hans bilder många besökare som förundras över den unge fotografen.

Ett snack om gatufotografi
Som sista punkt på utställningen Gatuliv på Galleri Direkt får vi, på söndag den 18 september, höra Thomas H Johnsson samtala med Landskrona Direkts Håkan Karlsson om gatufotografi.Thomas H Johnssons bildspråk innefattar ofta gatufotografi. Det visar han inte minst i bildsviten ”En blues från Landskrona” som just nu visas på Galleri Direkt. Noterbart är att han även var initiativtagare och konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival de första åren.

Håkan Karlsson får även han betecknas som en hängiven gatufotograf. Mer eller mindre dagligen visar vi hans nyhetsbilder i samband med artiklar här på Landskrona Direkt. På redaktionen hänger nu delar av hans serie ”En dag i taget” som fragment ur en dagbok. Ett pågående projekt där han valt att skapa en bild för varje dag – från den 1 januari till den 31 december – året mindre väsentligt.

Fotograferna kommer bland annat att berätta om sina bilder på utställningen men även diskutera sin syn på gatufotografi.

Måste det vara människor på ett gatufotografi? Får man ta vilka bilder som helst? Vad skiljer ett gatufotografi från ”en vanlig bild på stan”?

Det ska bli roligt att samtala om fotografi med Håkan. Vi börjar redan 13.00. Detta för att undvika att krocka med Fanny Beckmans talk på museet klockan 14.00, säger Thomas H Johnsson.

Utställningen Gatuliv visas på Galleri Direkt, Gamla Kyrkogatan 21 i Landskrona till och med den 18 september. Öppettider vardagar 14-17 samt kommande lördag och söndag 11-14.

Läs mer:

Följ Gatulivsfotografernas Instagramprofiler:

Nils Albertsen
Jonas Dahlström
Andreas Jörgensen
Gustav Gräll
Thomas H Johnsson
Per-Olof Stoltz
Håkan Karlsson
Olle Magnér.

Till arkivet