Gatufotografi och Landskronas kulturliv

Thomas H Johnsson var delaktig de avgörande årens etableringsarbete av Landskrona Foto tillika fotofestivalens första konstnärliga ledare 2013-2015. Foto: Martin Bogren.
Thomas H Johnsson är dagsaktuell med utställningar i både Nässjö och Landskrona. Direkten har tagit en pratstund om fotografi och stadens kulturliv med landskronasonen.

Du är inbjuden till grupputställningen ”Gatuliv” här på Galleri Direkt. Vad är din relation till gatufotografi?

– Ser jag tillbaka blir det tydligt att mycket av mitt uttryck är sprunget ur gatufotografin. När jag började fotografera var gatu- och landskronafotografen Ralph Nykvist ständigt närvarande. Och självfallet, amerikanen Robert Frank, och jag vill nog påstå, att jag i någon mening fortfarande arbetar inom gatufotografin. Min utställning ”Swedish Blue I” som just nu är aktuell på Nässjö konsthall är bara en naturlig utveckling. Dock finns det idag en tendens inom gatufotografin som mest handlar om räddhågsen smygfotografi – på betryggande avstånd – som jag kan ha oerhört svårt för. Att fotografera på ”lukt och ta-avstånd” känns mer sympatiskt och ärligt. Du kan titta på min serie ”En Blues från Landskrona” här på Galleri Direkt så förstår du vad jag menar, förtydligar Thomas H Johnsson, och konstaterar att Landskrona har varit en bra och generös stad att verka i.

Hur ser du på Landskrona som kulturstad idag?

– Landskrona har en lång tradition av ett rikt och kvalitativt kulturutbud. Dessvärre har de två kulturcheferna efter Göran Nyström varken haft kunskap eller intresse av stadens kulturliv. Idag önskar jag därför Anna Hansen, stadens nytillsatta kulturchef, lycka till på posten och tipsar henne om att skapa en nära relation med stadens fria konstnärer. Det måste jag ge Nyström, han var uppriktigt intresserad, och dessutom tillräckligt prestigelös för att konsultera idéer med oss konstnärer, berättar Thomas H Johnsson, och fortsätter,
– Visserligen har Johan Dahlén endast varit tillförordnad kulturchef, men personligen har jag fått en väldigt bra uppfattning av honom, och ser gärna att han får inflytande även framöver. Med det sagt passar jag på att flagga för att museets Anneli Oxenstierna och Janne Jönsson går i pension 2023. Under många år har landskronaborna varit bortskämda med de bådas briljanta utställningsarbete. Och deras samlade kompetens kan omöjligt ersättas internt. Därför vill jag redan nu uppmuntra till en genomtänkt rekryteringsplan.

Det är sista helgen för fotofestivalen. Du skrev en artikel i HD/Sydsvenskan kultur om nedskärningar och omorganisation inom Landskrona Foto, riktad till dåvarande ansvarig kulturchef, Christian Dahl, och kulturnämndsordföranden Line Hovrind Aslaksen. Vad är det som bekymrar dig?

– Varför skriver man en sådan artikel? Givetvis för att man bryr sig, för att man alltför länge sett hur fotosatsningen är på väg att tyna bort, och att man därför vill verka för att Landskrona Foto ska få möjlighet att växa och leva vidare. Är du intresserad av Landskrona i allmänhet och fotografi i synnerhet kan du inte bara tigande se på. Därför ställer jag mig också frågande till att Landskrona Fotos båda ansvariga tjänstemän inte öppet opponerat sig mot nedskärningar och omorganisering. I den bästa av världar borde det såklart varit de som skrev artikeln. Tyvärr är svensk fotografi troligen landets mest ängsliga profession, att man hellre baktalar än offentligt ventilerar sina åsikter, är mer regel än undantag. Och du anar inte hur det snackas om Landskrona Foto, konstaterar Thomas H Johnsson.

På söndag avslutas grupputställningen ”Gatuliv” här på Galleri Direkt.

– Vad jag förstår har ”Gatuliv” varit välbesökt och vernissagen löpte galant. Vilket glädjer mig. Själv har jag ännu inte haft möjlighet att närvara, men nu på söndag arrangeras finissage, och jag ser fram emot att ta del av de andra sju fotografernas verk. Speciellt är det Olle Magnérs material jag är nyfiken på. Och det känns väldigt roligt, att ”En Blues från Landskrona” som för snart tjugo år sedan visades på museet, nu bjudits in till Galleri Direkt, avslutar Thomas H Johnsson, och tillägger att alla välkomna på finissage på söndag.

Gatuliv på Galleri Direkt

Gatuliv har öppet samtliga vardagar i denna vecka klockan 14-17. På lördag och söndag är det klockan 11-14 som gäller. Plats Galleri Direkt – Gamla Kyrkogatan 21 i Landskrona.

Över hundra fotografiska verk från Thomas H Johnssons serie ”Swedish Blue I” ställs just nu ut på Nässjö konsthall. Foto: Nässjö konsthall
Grupputställningen ”Gatuliv” har finissage nu på söndag i närvaro av bland annat Thomas H Johnsson.
Museets båda utställningsproducenter, Janne Jönsson och Anneli Oxenstierna går i pension 2023. Deras frånvaro blir en stor kostym att fylla.
Till arkivet